Openingstijden

di t/m zo: 10.00 - 18.00 uur 
in vakanties op maandag ook open

+

Pers

SSK schenkt collectie aan Drents Museum

10 april 2017

Het Drents Museum heeft een omvangrijke collectie ontvangen van bijna 25.000 objecten van de Stichting Schone Kunsten rond 1900 (SSK). Met een symbolische overhandiging van een haardklok van H.P. Berlage uit 1901 door Ben Stork (voorzitter SSK) aan directeur Annabelle Birnie werd de overdracht van de unieke collectie bekrachtigd op 7 april in het Drents Museum. Aanleiding voor de schenking van de collectie – die al sinds 1983 als bruikleen is ondergebracht bij het Drents Museum – vormt de opheffing van de SSK. 

Kunst uit periode 1885 tot 1935
De Stichting Schone Kunsten rond 1900 verzamelde in Nederland ontstane kunst uit de periode 1885 tot 1935. De stichting werd in 1964 in het leven geroepen op initiatief van enkele nazaten van kunstenaars die tijdens deze periode actief waren. Het doel was om het werk van hun voorouders te verzamelen en te behouden en de belangstelling voor de Nederlandse kunstgeschiedenis rond 1900 te vergroten. Zo kent de Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst (VVNK) – de ledenvereniging in 1998 voortgekomen uit de SSK – leden die nazaten zijn van kunstenaars als Chris Lebeau, Simon Moulijn, Cornelis de Lorm en Carel Adolph Lion Cachet.

Voorzitter SSK Ben Stork licht toe: ‘De collectie is al lang volledig geïntegreerd in de collectie van het Drents Museum. Ons doel als stichting is jaren geleden al bereikt en daarmee is onze taak als voltooid te beschouwen.’ Annabelle Birnie, directeur Drents Museum, is verguld met de schenking: ‘Wij zijn enorm verheugd dat de families en nazaten van de kunstenaars ons de SSK-collectie toevertrouwen.’

Unieke collectie
De SSK-collectie komt voort uit ateliernalatenschappen en bestaat naast voltooide werken onder meer uit ontwerptekeningen, schetsen, schetsboeken en schilderskistjes. Hierdoor geeft de collectie een unieke kijk op de atelierpraktijk van de betreffende kunstenaars. Het bijzondere van de collectie is ook dat veel kunstenaars uit de periode rond 1900 actief waren op verschillende terreinen. De SSK-collectie - uiteenlopend van schilderijen en meubelontwerpen tot serviezen en damast - bevat onder andere topwerken van Gert Willem Dijsselhof, Georg Rueter, Chris Lebeau, Bart van der Leck en H.P. Berlage. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de SSK presenteerde het Drents Museum in 2014 een prachtige selectie uit de 25.000 objecten tellende collectie: Schat aan Schoonheid

Naast de SSK-collectie heeft het Drents Museum de eigen collectie Kunst 1885-1935 uitgebreid en aangevuld. Met de combinatie van beide collecties heeft het Drents Museum nu één van de mooiste en breedste  collecties op dit terrein in Nederland.  
De SSK heeft – naast de overdracht van de collectie – een fonds op naam opgericht waarin een aanzienlijk bedrag ten behoeve van de collectie ondergebracht gaat worden.
 

Persfoto
Klik op de foto om deze te vergroten.

   

Bijschriften (van links naar rechts, van boven naar beneden)
- Voorzitter SSK Ben Stork (rechts) schenkt symbolisch haardklok van H.P. Berlage aan Annabelle Birnie, directeur Drents Museum(links)
- Piet Mondriaan, Rij bomen langs het Gein, aquarel, 1905-07
- Georg Rueter, De Verjaardagskroon, olieverf op doek, 1917
- Bart van der Leck, Tegel decor ‘Bijenkorf', geglazuurd steengoed, 1942-1946