Openingstijden

di t/m zo van 10.00 - 18.00 uur
in vakanties ook maandag open

+

Pers

Te gast: fotografe Alice Wielinga

12 mei 2015

De Nederlandse fotografe Alice Wielinga geeft in het kunstproject Noord-Korea, een leven tussen propaganda en realiteit haar visie op Noord-Korea. In de serie 'Te gast in het Drents Museum' vertelt Wielinga op zondag 17 mei om 13.30 en 15.00 uur uitgebreid over haar rondreis door Noord-Korea en haar project. Aansluitend is zij aanwezig in de fototentoonstelling North Korean Perspectives voor een meet & greet waar haar werk te zien is. 

Propaganda versus realiteit
Alice Wielinga combineert in haar kunstproject Noord-Korea, een leven tussen propaganda en realiteit haar fotografie uit het land met schilderijen die gemaakt zijn in opdracht van het regime. In april 2013 reisde de fotografe door de binnenlanden van Noord-Korea. Tijdens haar rondreis vertelde haar gidsen over de belangrijke bijdragen van de grote leiders aan de ontwikkeling van het land. Wielinga ziet echter een andere werkelijkheid. Op zondag 17 mei vertelt zij uitvoerig over de realiteit die zij ziet. 

Alice Wielinga
Alice Wielinga (1981) is een Nederlandse fotografe. Wielinga is geen traditionele fotografe. Haar kunstwerken vormen een beeld van haar eigen fantasie. Zij combineert documentaires, kunst en commerciële fotografie. Met het project Noord-Korea, een leven tussen propaganda en realiteit won ze in 2014 de eerste prijs op het internationale fotofestival Les Rencontres d’Arles

De Kim Utopie & North Korean Perspectives 
Tot en met 30 augustus 2015 zijn de tentoonstellingen De Kim Utopie en North Korean Perspectives te zien in het Drents Museum. De Kim Utopie laat aan de hand van ruim 80 schilderijen en werken op papier een unieke inkijk in het gesloten en onbekende Noord-Korea zien. De schilderijen laten zien hoe het regime socialistisch-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. Tegelijkertijd geeft het Drents Museum met de fototentoonstelling North Korean Perspectives een alternatieve kijk op het land. De foto’s bieden een tegenwicht aan het gecontroleerde beeld, zoals verspreid door de Noord-Koreaanse staat.