Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Te gast: Martin Berger

8 april 2016

Tot en met 4 september presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Maya’s - Heersers van het Regenwoud. In deze archeologische tentoonstelling staat de bloeiperiode van de Maya’s (250 - 900 na Chr.) centraal. Hoewel we nog niet alles over dit mysterieuze volk weten, is wel bekend dat de Maya’s een bijzonder balspel speelden. Op zondag 17 april komt Martin Berger, conservator Midden- en Zuid-Amerika van het Rijksmuseum voor Volkenkunde, over dit opmerkelijke spel vertellen. De lezing begint om 13.00 en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers.

Een fataal spelletje
Midden in de jungle van Midden-Amerika bouwden de Maya’s speelvelden van tussen de 10 en 30 meter lang met hoge tribunes. Aan een van de tribunes werd een stenen ring bevestigd, waar een rubberen bal doorheen gespeeld moest worden. Wie denkt dat het om een voorloper van korfbal gaat heeft het mis: spelers mochten de bal alleen met hun heupen en dijen voortbewegen. Bovendien stond er meer op spel dan een medaille of beker. Het verliezende team werd waarschijnlijk onthoofd en aan de goden geofferd. Het spel was dus tevens een strijd tegen de onderwereld.

Lezing in het Drents Museum
Martin Berger is op zondag 17 april te gast in de Statenzaal van het Drents Museum. Hij vertelt dan over de achtergronden van het balspel, de speelwijze en de hedendaagse varianten. De lezing begint om 13.00 en is gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig, maar vol is vol (maximaal 130 personen).

Expert
Berger (1985) studeerde Archeologie van Latijns-Amerika aan de Universiteit Leiden. In 2009 rondde hij zijn master cum laude af met de scriptie Pelota Mixteca: Past, Present and Possible Future of a Mexican Game. Ook in zijn promotieonderzoek neemt Berger het Mesoamerikaanse balspel onder de loep. Sinds 2010 is hij bovendien als conservator Midden- en Zuid-Amerika verbonden aan het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden, onderdeel van het nieuwe Nationaal Museum van Wereldculturen (NMvW).