Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
gesloten op zaterdag 27 april 
open maandag 29 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Tentoonstelling: Aris Kalaizis

14 april 2014

Het Drents Museum besteedt van 20 mei tot en met 31 augustus 2014 aandacht aan het werk van de Grieks-Duitse schilder Aris Kalaizis. Zijn kunstwerken zijn fantastische realistische voorstellingen waar je naar blijft kijken en die allerlei vragen oproepen. De tentoonstelling Wunderbar omvat circa 20 schilderijen die voor het eerst in Nederland te zien zijn. Kalaizis wordt als een van de meest succesvolle hedendaagse Leipziger kunstenaars beschouwd. In 2009 besteedde het Drents Museum aandacht aan drie generaties Leipziger Schule met een grote overzichtstentoonstelling. Sindsdien blijft het museum belangrijke Leipziger schilders van de derde generatie volgen. 

Magisch realisme
Het werk van Kalaizis (Leipzig, 1966) is ‘magisch realistisch’ te noemen. De Nederlandse schilder Pyke Koch (1901-1991) verwoordde deze term als volgt: ’het magisch realisme bedient zich van voorstellingen, die wel mogelijk, maar niet waarschijnlijk zijn’. En dat is nou precies wat Kalaizis doet. Zijn werk is een schilderkunstig zeer nauwgezette, bijna fotografische weergave (maar zeker geen fotorealisme) van een nuchtere, rationele realiteit enerzijds en een fantastische irrationele droom anderzijds. 

Fabelachtige techniek
In zijn schilderijen is een ongebruikelijke en onverwachte weergave van mensen in specifieke situaties te zien. Hier spreekt een sterke vervreemding uit, die de kijker aantrekt en intrigeert. Kalaizis maakt zeer overtuigende schilderijen waar fictie en non-fictie in elkaar overlopen. Hij verwijst feitelijk naar een verborgen mysterie dat voor hem achter het geschilderde oppervlakte van het schilderij ligt.

Cinematografisch karakter
Het opmerkelijke van zijn werk is dat het een uitgesproken cinematografisch karakter heeft. Het is alsof je naar een still uit een film kijkt, een bevroren tafereel, van te voren strak geregisseerd en geënsceneerd. Dit komt omdat hij de te schilderen scène eerst precies zo opbouwt. 

Neue Leipziger Schule
De ‘Neue Leipziger Schule’ is inmiddels de verzamelnaam voor de Leipziger schilders van de derde generatie die hun opleiding aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst genoten. Naast Kalaizis rekenen we onder meer ook Neo Rauch, Matthias Weischer en Christoph Ruckhäberle tot deze beweging. 

Persfoto's
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.

  

Bijschriften (van links naar rechts):
- Aris Kalaizis voor Himmelmacher, olieverf op linnen, 190 x 210 cm, 2008 
- Aris Kalaizis, Die Stunde der Entweltlichung, olieverf op linnen, 140 x 180 cm, 2012
- Aris Kalaizis, Mondstunde, olieverf op linnen, 60 x 81 cm, 2012