Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
gesloten op zaterdag 27 april 
open maandag 29 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Tentoonstelling: Figuratie Nu, Galerie Mokum 50 jaar

13 september 2013

Van 22 september 2013 tot en met 19 januari 2014 is ter ere van het 50-jarig bestaan van Galerie Mokum in het Drents Museum een tentoonstelling te zien van bekende figuratieve schilders als Matthijs Röling, Barend Blankert, Wout Muller en Henk Helmantel. Daarnaast wordt werk getoond van vele andere figuratieve kunstenaars waarmee de galerie samenwerkt. Tijdens de opening van Figuratie Nu, Galerie Mokum 50 jaar op 21 september zal tevens de Sacha Tanja Penning door Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum, worden uitgereikt. 

De tentoonstelling                                                                                     
De tentoonstelling Figuratie Nu, Galerie Mokum 50 jaar op de afdeling Hedendaagse Kunst omvat werken die de afgelopen tien jaar bij Galerie Mokum zijn aangekocht, aangevuld met werken uit de collectie van het Drents Museum. Daarnaast heeft Rutger Brandt, eigenaar van Galerie Mokum, een selectie gemaakt uit werk van kunstenaars die de afgelopen jaren aan de galerie verbonden zijn geweest. Zo is er verder werk te bewonderen van onder meer Dick Pieters, Piet Sebens, Arnout van Albada, Peter Hartwig, Qiangli Liang, Kenne Gregoire, Karel Buskes, Ellen de Groot en Douwe Elias.

Publicatie                                                                                                   
Ter ere van het 50-jarig bestaan is een publicatie uitgegeven onder de titel Mokum 50. Het boek bevat teksten van onder andere Rutger Brandt (eigenaar Galerie Mokum), Emily Ansenk (directeur Kunsthal), Sanne ten Brink (senior conservator ING Art Management) en Annabelle Birnie (directeur Drents Museum) en is verkrijgbaar in de Museumshop en de webshop van het Drents Museum.

Sacha Tanja Penning                                                                            
Ieder jaar wordt deze erepenning toegekend als oeuvreprijs, als aanmoedigingsprijs voor jong talent en zoals deze keer, als penning van verdienste. De naamgever van de penning Sacha Tanja (1942-2004), oud-hoofdconservator ING Collectie, heeft zich jarenlang ingespannen voor de promotie en stimulering van hedendaagse figuratieve kunst in Nederland. In 2005 is ter nagedachtenis aan haar, boegbeeld van de Nederlandse figuratieve kunst, de Sacha Tanja Penning in het leven geroepen. De penning zal op 21 september tijdens de opening van de tentoonstelling Figuratie Nu, Galerie Mokum 50 jaar voor de tiende achtereenvolgende keer worden uitgereikt. Volgens de jury, bestaande uit Wim Pijbes (Rijksmuseum), Emily Ansenk (Kunsthal) en Joop van Caldenborgh (Museum Voorlinden), gaat de prijs dit jaar naar iemand die zich, hoewel zelf geen beeldend kunstenaar, bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de acceptatie en promotie van de figuratieve kunst in Nederland. De penning, die gemaakt is door beeldhouwer Guus Hellegers, zal deel uitmaken van de tentoonstelling.