Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Tentoonstelling: Jan Kuiper

10 september 2014

Kunstenaar Jan Kuiper (Heemstede, 1928) heeft het Drents Museum 38 werken uit zijn oeuvre geschonken. De schenking is vanaf 9 september 2014 tot en met 15 januari 2015 te zien in de kabinetten van de afdeling Hedendaags Realisme. Tijdens zijn jeugd woonde de schilder in Assen, waar hij zijn eerste schilderkist kreeg en hij onder meer het Drentse landschap schilderde. 

De kunstenaar
Jan Kuiper studeerde aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. De Nieuwe Haagse School, waartoe het werk van Kuiper vaak gerekend wordt, is een beweging uit de jaren 50 die figuratieve schilderkunst als uitgangspunt had en zich afzette tegen Cobra. Schilders als Paul Citroen, Kees Andrea en Piet Ouburg behoorden ook tot deze stijl. Het werk van Kuiper wordt ook wel als ‘Vertekend Realisme’ beschreven. De schilder lijkt zichzelf echter tot geen enkele school te rekenen. ‘Ik ging mijn eigen gang’, aldus Kuiper in 2008. 

De schenking
Kuiper schildert op humorvolle wijze een haast surrealistische wereld, creëert in zijn werk een wereld tussen droom en werkelijkheid. Menselijke angst, dood en agressie zijn thema’s die herhaaldelijk opdoemen in het werk van Kuiper, maar zijn altijd vergezeld van een relativerende humoristische toets. De schenking is veelzijdig van samenstelling en omvat naast acrylschilderijen ook een aantal belangrijke (pen)tekeningen.

Persfoto's
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.

 

Bijschriften (van links naar rechts):
- Jan Kuiper, K3, 2000, acryl op doek
- Jan Kuiper, Hardlopers, 1984, acryl op doek