Openingstijden

ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur 

+

Pers

Tentoonstelling: Juul Kraijer

22 april 2015

Het werk van Juul Kraijer (1970) krijgt veel waardering in binnen- en buitenland. Toch is het nog nooit in Drenthe en nagenoeg niet in Noord-Nederland te zien geweest. Daar gaat nu verandering in komen. Van 24 mei tot en met 20 september 2015 organiseren het Drents Museum en CBK Drenthe een tentoonstelling rond het werk van deze in Assen opgegroeide internationaal gerenommeerde kunstenaar. Het Drents Museum toont een selectie uit haar tekeningen en beelden, samengesteld door CBK-directeur Toos Arends. CBK Drenthe presenteert gelijktijdig foto’s en video’s van Kraijer.

Schoonheid en vervreemding
Juul Kraijer maakt tekeningen, beelden, foto’s en video’s van onwerkelijke situaties waarin vrouwenfiguren worden samengevoegd met dieren of met landschappelijke elementen. Hun lichamen worden bijvoorbeeld in bezit genomen door een zwerm vliegen of opgenomen in het wortelstelsel van een oude boom. Soms bevinden de vrouwenfiguren zich in een school vissen, soms is hun hoofd bedekt met oren in plaats van met haar. Altijd zijn ze intrigerend en combineren ze schoonheid met vervreemding. Kraijers tekeningen en foto's lijken door de sereniteit en de neutrale achtergrond buiten de alledaagse realiteit te vallen.

Juul Kraijer
Kraijer is geboren en getogen in Assen. In 1994 studeerde ze met uitsluitend tekeningen af aan de kunstacademie. Dit is bijzonder omdat in ons land in die tijd tekenen nog nauwelijks als zelfstandige discipline gezien werd. Al snel na haar afstuderen was er belangstelling voor Kraijers werk bij verzamelaars, musea en galeries. Ze won in 1998 de Charlotte Köhler Prijs en in 2001 kreeg ze een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In de jaren daarna is haar werk opgenomen in diverse museale collecties in binnen- en buitenland. Haar werk was onder meer te zien in tentoonstellingen in Engeland, Duitsland, Italië, India en Zwitserland. Haar laatste grote tentoonstelling in Nederland was in 2009 in het Cobra Museum in Amstelveen.

Publicatie
Bij de tentoonstellingen in het Drents Museum en CBK Drenthe verschijnt het boek Juul Kraijer, werken 2009-2015. De publicatie is een uitgave van WBOOKS (Zwolle).

Samenwerking Drents Museum en CBK Drenthe
Het Drents Museum en CBK Drenthe zijn allebei gevestigd in het Cultureel Hart Assen en bevinden zich op loopafstand van elkaar. Beide instellingen presenteren hedendaagse kunst. Een samenwerking tussen deze instellingen biedt grote meerwaarde op zowel het inhoudelijke als het facilitaire vlak. In de afgelopen periode is er regelmatig contact geweest tussen beide instellingen. Dit leidde bijvoorbeeld in de zomer van 2014 tot een samenwerking rond de beeldententoonstelling Atelier van Lieshout in de Gouverneurstuin en in de tuin van het Drents Museum.

Persfoto's
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.

   

Bijschriften (van links naar rechts):
- Juul Kraijer, zonder titel, 2011 2012, houtskool op papier, 125,1 x 173,9 cm, particuliere collectie
- Juul Kraijer, zonder titel, 2012, foto, pigmentprint, 41,8 x 31,2 cm, particuliere collectie.
- Juul Kraijer, zonder titel, editie van acht, 2008, brons, 28,5 x 21 x 29 cm
- Juul Kraijer, zonder titel, 2014, pastel op papier, 61,7 x 49,1 cm