Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Tentoonstelling: Laura Eckert

16 september 2015

Levensgrote beelden en robuuste houten portretkoppen. Van 29 september 2015 tot en met 10 januari 2016 toont het Drents Museum werk van Laura Eckert (1983). De jonge beeldhouwer uit Leipzig is een groot talent binnen de figuratieve beeldhouwkunst in Duitsland. Eckert maakt indrukwekkende beelden uit hout en steen. De mens staat centraal in de thematiek van haar werk.

Gerecyclede materialen
In de tentoonstelling presenteert Eckert beelden van hout en steen. De houten portretkoppen hakt Eckert op robuuste, maar afgewogen wijze. De portretten doen in techniek denken aan de Duitse beeldhouwer Stefan Balkenhol. De beelden van Eckert hebben uiteindelijk een geheel eigen karakter. Naast de portretkoppen zijn er ook nog levensgrote beelden te zien in de expositie. Eckert gebruikt voor deze beelden gerecyclede materialen die ze tot een sculptuur verwerkt, dit doet zij bij zowel hout als steen. Bijzonder zijn de grote draaibare beelden, die op verschillende hoogtes scharnieren waardoor er meerdere variaties in het beeld te creëren zijn.

‘De koppen ontstaan gewoonweg’
In haar werk focust Laura Eckert zich op het menselijk lichaam en het portret, waarin ze binnen de menselijke verhoudingen zoekt naar onderlinge relaties tussen culturele, sociale, biologische en psychologische aspecten. Bij de totstandkoming van haar beelden gebruikt Eckert geen modellen en schetsen. ‘De koppen ontstaan gewoonweg, voortvloeiend uit de vorm van het stuk hout. Of soms ook uit een gezicht van iemand die ik in het voorbijgaan heb waargenomen’, aldus Eckert.

Te gast in het Drents Museum: Laura Eckert
In de serie 'Te gast in het Drents Museum' staat Laura Eckert op zondag 15 november in de spotlights. Om 13.00 en 15.00 uur geeft zij een toelichting op haar kunstwerken in de expositie. Daarna is er ruimte om vragen te stellen. Er wordt Engels gesproken tijdens de interviews en ze zijn gratis toegankelijk voor de museumbezoekers. 

Publicatie
Bij de tentoonstelling Corporeal verschijnt de gelijknamige publicatie over het werk van Laura Eckert als deel 4 in de serie Jong Realisme van het Drents Museum. De publicatie is een uitgave van WBOOKS (Zwolle) en kost € 22,50. Het boek is verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum. 

Persfoto's
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.

 

Bijschriften (van links naar rechts):
- Laura Eckert, M.I.A., 2015, walnoothout, eikenparket, pigment
- Laura Eckert, Zweiundvierzig Schichten, 2013, planken, pigment, gasbeton
- Portretfoto Laura Eckert