Openingstijden

di t/m zo 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Tentoonstelling: RE: ALISME

11 september 2014

In het kader van het 40-jarig jubileum van de ING Collectie heeft het Drents Museum een spannende selectie van circa 60 werken uit de in 2010 geformaliseerde schenking van de ING Collectie gemaakt. In de tentoonstelling RE: ALISME, de schenking uit de ING Collectie zijn onder meer werken te zien van befaamde figuratieve kunstenaars als Matthijs Röling, Barend Blankert, Henk Helmantel en Dick Pieters. De additionele kunstenaarsportretten zijn gemaakt door fotograaf Harry Cock en geven  een selectie van de kunstenaars uit de tentoonstelling een gezicht.        

De tentoonstelling
In 2010 schonk ING een omvangrijke collectie Nederlandse figuratieve kunst aan het Drents Museum. De jarenlange samenwerking tussen beide organisaties werd hiermee bekroond en de figuratieve kunst kreeg een permanente museale plek in Assen. Het is voor het eerst dat de werken uit de schenking in zo’n grote samenstelling in het Drents Museum worden getoond. Annabelle Birnie, directeur van het Drents Museum, heeft de tentoonstelling samengesteld. Zij was van 2003 tot en met 2010 directeur ING Art Management en kent de werken en de kunstenaars uit de schenking door en door. De tentoonstelling is thematisch opgebouwd in vier onderdelen: Portretten, Stilleven, Interieur en Landschappen. Onder de 60 geselecteerde werken bevinden zich vele publiekslievelingen, zoals het werk van Matthijs Röling, Barend Blankert, Dick Pieters, Henk Helmantel, Kik Zeiler, Theo ‘l Herminez en Peter van Poppel. Speciaal voor deze gelegenheid worden De vier jaargetijden van Röling getoond. Dit belangrijke werk van de ‘meester van de figuratie’ wordt beschouwd als een van de iconen van de Nederlandse figuratieve kunst en maakt deel uit van de huidige ING Collectie. De titel van de tentoonstelling sluit aan bij de titel van de nieuwe publicatie van de ING Collectie Re: Society. De publicatie is verkrijgbaar in de Museumshop.

Kunstenaarsportretten van Harry Cock 
Als onderdeel van de tentoonstelling presenteert het Drents Museum vijftien portretten van kunstenaars die een werk uit de schenking van ING hebben gemaakt. Fotograaf Harry Cock (1952) maakte de portretten voor publicaties van het Drents Museum. Het museum toont een selectie van de foto’s om de bezoeker van RE: ALISME, de schenking uit de ING Collectie kennis te laten maken met de kunstenaars. Zo zijn er onder andere portretten te zien van Matthijs Röling, Dick Pieters, Kenne Grégoire, Douwe Elias en Pieter Pander. Daarnaast haakt het museum met de presentatie van de foto’s in op de Fotoweek, de landelijke themaweek over fotografie die in september in heel Nederland plaatsvindt. Het thema van de Fotoweek dit jaar is ‘Ode aan de fotografie’. Voor meer informatie: www.fotoweek.nl.

40 jaar ING Collectie 
ING verzamelt sinds 1974 in Nederland hedendaagse figuratieve kunst. De collectie geeft een representatief overzicht van ontwikkelingen op het gebied van expressieve, impressionistische en realistische figuratie van de afgelopen 40 jaar. Naast het verzamelen van kunst en het organiseren van tentoonstellingen deelt ING haar expertise met haar relatienetwerk en (jonge) kunstenaars. De in oktober 2009 aangekondigde splitsing tussen bank en verzekeraar vormde aanleiding om de collectie te herzien. Er volgden een aantal schenkingen, onder andere aan het Gemeentemuseum Den Haag, zorginstellingen en onderwijsinstellingen. In 2010 werden 274 Nederlandse figuratieve kunstwerken aan het Drents Museum geschonken. Voor meer informatie: www.ingcollectie.nl.

Drie presentaties ING Collectie 
In het kader van het 40-jarig jubileum zijn er naast RE: ALISME, de schenking uit de ING Collectie nog twee andere presentaties in de beeldende kunstwereld:
-The Hidden Picture, 40 jaar kunst verzamelen bij ING. 12 september 2014 t/m 4 januari 2015 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst.
-New Talent Photograpy Award. Vijf jonge fotografen worden voorgedragen tijdens de Unseen fotobeurs in Amsterdam, 18 tot en met 21 september 2014. Na de presentatie op de Unseen fotobeurs zijn de winnaar en de genomineerden te zien in het Drents Museum.

Nu te zien in het Drents Museum
T/m 28 september 2014: Theo Colenbrander - Dutch design avant la lettre
T/m 11 januari 2015: Hans Hoekstra - All of us
T/m 11 januari 2015: Schenking Jan Kuiper - Schilderijen en werken op papier

Verwacht in het Drents Museum
16 september t/m 9 november 2014: Daniël Lohues - Hier kom ik weg
25 november 2014 t/m 15 maart 2015: Kazimir Malevich - De jaren van de figuratie
7 april t/m 30 augustus 2015: De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea

Persfoto's
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.

  

Bijschriften foto's (van links naar rechts):
- Matthijs Röling, Lente, 1975, ING Collectie 
- Peter van Poppel, Verschijning (als non), 2001, Collectie Drents Museum
- Henk Helmantel, Stilleven, 1988, Collectie Drents Museum