Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Tentoonstelling: Schat aan Schoonheid

16 september 2014

Het Drents Museum presenteert van 14 oktober 2014 tot en met 1 maart 2015 ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Stichting Schone Kunsten rond 1900 (SSK) een schitterende selectie uit de circa 25.000 objecten tellende SSK-collectie die het museum sinds 1983 beheert. De jubileumtentoonstelling Schat aan Schoonheid, die straks op de bovenverdieping van de afdeling Kunst 1885-1935 te zien is, toont voorwerpen die variëren van schilderijen en meubelontwerpen tot serviezen en damast. De focus van de tentoonstelling ligt op het veelzijdige talent van veel kunstenaars die deze periode vertegenwoordigen en op de rijkdom van de SSK-collectie. Zo is er onder meer werk te zien van befaamde kunstenaars als Georg Rueter, Gerrit Willem Dijsselhof, Theo Nieuwenhuis, Chris Lebeau, Jac van den Bosch, Chris van der Hoef, Lambertus Zijl, Jan Eisenloeffel en Willem Brouwer. 

De jubileumtentoonstelling Schat aan Schoonheid 
Het grootste deel van de tentoonstelling bestaat uit vijf ensembles van vijf kunstenaars die zich niet tot de beeldende of toegepaste kunst of tot een bepaald terrein beperkten. De gekozen kunstenaars zijn Georg Rueter, Gerrit Willem Dijsselhof, Theo Nieuwenhuis, Chris Lebeau en Jac van den Bosch. Zij zijn behalve om hun representatieve veelzijdigheid ook gekozen omdat zij met hun werk zowel de belangrijke periode rond 1900 als de latere art deco periode vertegenwoordigen. Van deze kunstenaars zijn emsembles te zien, varierend van gebatikte zijde tot glas, van olie op doek tot keramiek en sierpapier. De rijkdom van de collectie wordt zichtbaar door het tonen van kunstobjecten van glas, metaal, keramiek en daarnaast sculptuur. Met werk van onder meer Chris van der Hoef, Lambertus Zijl, Jan Eisenloeffel en Willem Brouwer. Verder wordt er aandacht besteed aan archivalia en aan atelierwerk, aangezien deze onderdelen de SSK-collectie onderscheiden van andere kunstcollecties van deze periode. 

Oprichting Stichting Schone Kunsten rond 1900 
In 1964 werd de Stichting Schone Kunsten rond 1900 (SSK) opgericht door de nazaten van kunstenaars en kunstnijveraars die werkten tijdens de periode 1885-1935. Zij waren bezorgd over de bestemming van de kunstwerken waarmee ze zo vertrouwd waren in hun jeugd en die zij nog in bezit hadden. De grote vernieuwende kunstenaars van rond de eeuwwisseling hadden een plek in de musea veroverd, maar voor het ‘grote peloton daarachter’ bestond in de jaren 1960 nauwelijks belangstelling. Hier wilde de SSK verandering in brengen. Het doel was het werk van hun voorouders te verzamelen, bijeen te houden en de belangstelling voor deze vruchtbare periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis te bevorderen. 

Collectie Kunst 1885-1935 in het Drents Museum
Sinds 1983 is de SSK-collectie ondergebracht bij het Drents Museum, dat op basis van dit prachtige startpunt ook zelf is gaan verzamelen. De totale collectie Kunst 1885-1935 die daarvan het gevolg is telt nu circa 40.000 objecten en behoort intussen tot de mooiste op dit gebied in Nederland. De SSK-collectie is permanent in bruikleen aan het Drents Museum, maar wordt als eigen collectie behandeld. Sinds 1983 zijn er 25 monografische publicaties aan de collectie gewijd, de laatste over de Amsterdamse edelsmid en metaalkunstenaar George Henri Lantman. 

Wat de SSK-collectie zo uniek maakt
Het unieke van de SSK-collectie is de herkomst uit ateliernalatenschappen, die onder andere bestaan uit ontwerptekeningen, schetsen, schetsboeken en schilderskistjes. Daarmee geeft deze collectie ons een waardevol inzicht in de atelierpraktijk van de betreffende kunstenaars. Bovendien heeft het museum naast kunstwerken en kunstnijverheidsobjecten een collectie archiefmateriaal van de SSK in beheer, die zicht geeft op leven en werk van de kunstenaars. Wat de SSK-collectie nog meer bijzonder maakt, is het feit dat veel kunstenaars uit deze periode actief waren op diverse terreinen. Zij maakten als beeldend kunstenaar vrij werk en als sierkunstenaar gebruiksvoorwerpen (toegepast werk), vaak in opdracht. 

Persfoto's
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.

    
Bijschriften (van links naar rechts):
- Georg Rueter, De verjaardagskroon, 1917
- Tjerk Tjeerde, Fauteuil, 1908
- Jacob van den Bosch, Ontwerptekening voor interieur met buffet en schilderij met flamingo's, 1888
- Chris Lebeau, Portret van Sixta Heddema, 1934