Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Tentoonstelling: Schilderparadijs

9 september 2015

Van Gogh en vele andere schilders, waaronder G.H. Breitner en Max Liebermann, trokken naar Drenthe om daar het schildersparadijs te vinden. Het Drents Museum toont in de tentoonstelling Schildersparadijs Drenthe circa 50 schilderijen en werken op papier van de mooiste Drentse landschappen uit de eigen collectie. Te zien van 15 september 2015 tot en met 12 juni 2016 op de afdeling Kunst 1885-1935.

Het Drentse landschap als inspiratiebron
In 1883 verblijft Vincent van Gogh drie maanden in Drenthe. Deze korte periode maakt diepe indruk op hem. ‘Ik geloof dat ik mijn landje heb gevonden hoor’, schrijft hij enthousiast aan zijn broer Theo. Van Gogh, de Haagse School-kunstenaar H.W. Mesdag, Tachtiger G.H. Breitner en de Duitse Max Liebermann trotseren al vanaf de achttiende eeuw het woeste maar indrukwekkende Drentse landschap. Hier maken zij een studie van het landschap en bestuderen zij het eenvoudige boerenleven. 

Handelsmerk Drenthe
De modderige verbindingswegen en het gebrek aan moderne voorzieningen nemen de kunstenaars op de koop toe, want Drenthe is in hun ogen het laatste ‘ongerepte’ gebied van Nederland. Het is een waar paradijs voor schilders. In de kunstwereld wordt ‘Drentsch’ een handelsmerk dat staat voor een oeroud landschap met uitgestrekte heidevelden, mysterieuze hunebedden en schilderachtige dorpen. De landschappen van deze kunstenaars hebben stuk voor stuk bijgedragen aan de vorming van de visuele identiteit van Drenthe.

The Glasgow Boys - Schots impressionisme 1880-1900
De Glasgow Boys, een van de belangrijkste Britse kunstenaarsgroepen rond 1900, waren net zoals Vincent van Gogh, Max Liebermann en George Hendrik Breitner op zoek naar ongerepte, landelijke gebieden. In de tentoonstelling The Glasgow Boys staat het werk van deze groep jonge Schotse schilders centraal, waaronder James Guthrie, George Henry en John Lavery. De schilders van het Franse impressionisme, Barbizon en de Haagse School vormden een belangrijke inspiratiebron voor de Glasgow Boys. Vanaf 22 september 2015 te zien in de tentoonstellingsvleugel van het Drents Museum. 

Persfoto's
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.

 

Bijschriften (van links naar rechts):
- Vincent van Gogh, De turfschuit, 1883, olieverf op doek, collectie Drents Museum
- G.H. Breitner, Ploegende boer in Drenthe, 1885, olieverf op paneel, collectie Drents Museum