Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Tentoonstelling: Theo Colenbrander

27 februari 2014

Van keramiek tot grafisch ontwerp en van architectuur tot tapijten. Van 22 maart tot en met 28 september 2014 staan ruim 100 objecten van Nederlands eerste industrieel ontwerper Theo Colenbrander (1841-1930) in de schijnwerpers in het Drents Museum. Voor de eerste keer in Nederland is het veelzijdige talent van Colenbrander onderwerp van een tentoonstelling. De expositie wordt ingeluid op zondag 23 maart met een taxatiedag keramiek door de bekende taxateur Frans Leidelmeijer.

Zijn felle kleurgebruik, grillige decoraties en ongewone vormen maken Colenbrander onbetwist tot een van de meest originele en gedurfde ontwerpers uit het Nederlandse fin de siècle. Met zijn ontwerpen gaf hij de aanzet tot de vernieuwing die leidde tot de Nieuwe Kunst, zoals de Nederlandse art nouveau wordt genoemd. Tot aan zijn dood in 1930 bleef Colenbrander actief als ontwerper. Vandaag de dag is zijn werk nog steeds actueel. 

Uniek beeld leven en werk
De overzichtstentoonstelling van Colenbranders werk geeft een uniek beeld van de voortrekkersrol van de kunstenaar. Hoogtepunten zijn onder meer ontwerpen voor tapijten, een huldigingsalbum voor de dirigent A.J. Wetrens, schetsontwerpen voor keramische decors en aardewerk uit particuliere en museale collecties. Daarnaast is ook de eigen collectie Colenbrander aardewerk van het Drents Museum te zien. Deze verzameling, waaronder de schenking Van Noppen, maakt deel uit van een van Nederlands meest belangrijke collecties kunst uit de periode 1885-1935. 

Vernieuwend en veelzijdig
Theo Colenbrander - eenling pur sang - was zijn tijd ver vooruit. Hij had een compleet eigen stijl, die niet in een hokje te plaatsen viel. Na een loopbaan als architect maakte hij op zijn veertigste een radicale wending en ging hij zich vooral toeleggen op keramiek. Net als veel van zijn tijdgenoten beperkte hij zich niet tot één discipline, maar ontwierp hij ook boekbanden, tapijten en interieurs. Gewaagd door de  bizarre vormen en vernieuwend door bonte kleuren en geabstraheerde motieven die hij ongekend vrij over het vlak verdeelde, had Colenbrander in artistieke kringen veel succes. Zo was de schilder Hendrik Willem Mesdag een fervent verzamelaar van zijn werk. Voor de gewone man waren Colenbranders ontwerpen te revolutionair en te duur.

Taxatiedag op 23 maart
In het openingsweekend van de tentoonstelling is er een bijzondere taxatiedag met de bekende taxateur Frans Leidelmeijer. Van 13.00 tot 16.00 uur kunt u op zondag 23 maart uw keramiek uit de periode 1900-1940 meenemen en laten taxeren door de heer Leidelmeijer, gecertificeerd taxateur en specialist op het gebied van toegepaste kunst en vormgeving vanaf 1880. Voor bezoekers van de taxatiedag geldt het speciale groepstarief van € 10,00. Toegang taxatiedag is via de groepsentree Brink 3.

Publicatie
De tentoonstelling Theo Colenbrander (1841-1930), Dutch design avant la lettre is samengesteld door gastcurator en Colenbrander-deskundige Arno Weltens. Bij de expositie verschijnt een publicatie van zijn hand. Dit boek is het nieuwste deel in de serie monografieën die het Drents Museum uitgeeft over kunstenaars uit het tijdperk rond 1900. De publicatie, een uitgave van WBooks in Zwolle, kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop en via de webwinkel van het Drents Museum.

Persfoto's
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.

  

Bijschriften (van links naar rechts):
- Theo Colenbrander, vaas, decor Open werk (uitvoering Plateelbakkerij Ram), 1924, collectie Drents Museum
- Theo Colenbrander, decorontwerp Bonte Roos en Crocus, circa 1920, potlood en aquarelverf op papier, particuliere collectie
- Theo Colenbrander, vaas model Levensloop (uitvoering Plateelbakkerij Ram, Arnhem), 1922, keramiek, langdurig bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort