Openingstijden

di t/m zo 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Vanaf 20 februari 2022 tot en met 5 augustus 2023 presenteren diverse Nederlandse musea de tentoonstelling Tolerance Test. De tentoonstelling brengt de monumentale large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert theatraal voor het voetlicht. Tolerance Test opent in het Drents Museum (Assen) en is anderhalf jaar lang in diverse musea en tentoonstellingsruimten te zien, waaronder Rijksmuseum Twenthe (Enschede), Nieuw Dakota (tijdens Amsterdam Art Week 2022) en Singer Laren (Laren).

Over de tentoonstelling
Tolerance Test presenteert een selectie van vijftien van de large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert. In deze grote tekeningen − sommige meer dan 3,5 meter hoog − verbeelden grillige en flamboyante mens-dierwezens maatschappelijk actuele thema’s als ongelijkheid, macht, massamedia, consumentisme, erotiek, status en identiteit. In de tentoonstelling worden de tekeningen in kringopstelling geplaatst − bezoekers bekijken de werken vanuit het midden − en theatraal gepresenteerd met inzet van audioverhaal en belichting. Het publiek kan Tolerance Test bezoeken als tentoonstelling, met actrice Romana Vrede als verteller, en op specifieke tijden als voorstelling bekijken, met actrice Kimberly Agyarko.

Tolerantietest voor het publiek
Tolerance Test brengt beeldende kunst anders − theatraler, verhalender en diepgaander − voor het voetlicht. De tentoonstelling is gerealiseerd door initiatiefnemer/curator Johan Idema, i.s.m. Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (ontwerp en licht), muziektheatergezelschap Touki Delphine (sound design), Rick Steggerda (tekst) en theatermaker/regisseur Mara van Vlijmen (regie). De tentoonstelling breekt met de etiquette van kunstmusea: niet als doel op zich, maar om het publiek de betekenis en actualiteit van Schleifferts werk diepgaander te laten begrijpen en beleven. De theatrale tentoonstelling test de tolerantie van het publiek: in hoeverre kan het de ongelijkheid in de huidige samenleving, die Schleiffert in haar large drawings toont, nog onder ogen zien?

Over Charlotte Schleiffert
Het is precies vijfentwintig jaar geleden dat de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert haar eerste large drawings maakte. In die vijfentwintig jaar verwierf Schleiffert internationaal bekendheid met tientallen solotententoonstellingen in musea wereldwijd. Ze ontving de Prix de Rome en de Jeanne Oostingprijs voor schilderkunst. Schleiffert wordt geroemd om haar overrompelende portretten en de persoonlijke, krachtige kijk die haar werk biedt op ongelijkheid in onze samenleving. Schleiffert verhuisde ooit naar Rotterdam in de veronderstelling ‘dat het daar allemaal gebeurde’. Sindsdien heeft ze er haar thuisbasis en atelier in een voormalige tippelzone in het havengebied.

Tentoonstellingsdata
Zo 20 februari t/m zo 8 mei Drents Museum, Assen; do 12 mei t/m zo 10 juni Nieuw Dakota Amsterdam; za 18 juni t/m zo 4 sept Rijksmuseum Twenthe, Enschede, do 20 juli t/m za 5 augustus 2023 Singer Laren, Laren.

Voor het Drents Museum past Tolerance Test in een reeks van tentoonstellingen van vrouwelijke kunstenaars. Bovendien sluit de tentoonstelling aan bij de collectiepijler hedendaags realisme. Het Rijksmuseum Twenthe presenteert Tolerance Test als onderdeel van zijn programmalijn Body Politics over diversiteit en persoonlijke en groepsidentificatie. In Amsterdam vormt Tolerance Test in Nieuw Dakota tevens onderdeel van de Amsterdam Art Week (11 – 15 mei 2022). Tijdens de diverse tentoonstellingsperioden wordt Tolerance Test steeds meerdere malen ook als voorstelling aangeboden.

Initiatief
Tolerance Test is een initiatief van Johan Idema, curator/cultureel ondernemer en pleitbezorger voor vernieuwing in de kunstwereld. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (Ruimtetijd), het Drents Museum en Rijksmuseum Twenthe.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door BNG Cultuurfonds, C & W De Boer Stichting, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (afdelingen Drenthe en Overijssel), Provincie Drenthe en Stichting Beringer Hazewinkel.

Persfoto's:
Klik op de foto's om deze te vergroten

 

 

Bijschriften persfoto’s:

  • Tentoonstelling Tolerance Test 
  • Charlotte Schleiffert, Paris, 2012, gemengde techniek op papier, 300 x 150 cm
  • Charlotte Schleiffert, Black Antoinette, 2012, gemengde techniek op papier, 320 x 150 cm

Noot voor de redactie
Voor meer persinformatie, beeldmateriaal of een interview met Charlotte Schleiffert of Johan Idema: Paul Klarenbeek, Marketing en Communicatie Drents Museum, 06 27 84 54 49 p.klarenbeek@drentsmuseum.nl  of rechtstreeks met initiatiefnemer Johan Idema, 06 42 18 12 46

Perspreview tentoonstelling 10 februari
Op donderdag 10 februari is er tussen 15.00 en 18.00 uur een preview van de tentoonstelling in Studio Jakob Ahlbom, Rijnkade 17b, Weesp. Met mogelijkheid om Charlotte Schleiffert en Johan Idema te interviewen. Graag aanmelden uiterlijk vrijdag 4 februari via jhidema@gmail.com