Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Speciaal voor de tentoonstelling Unlimited - Zelfportretten uit eigen collectie heeft kunstenaar Sam Drukker een selectie gemaakt van ruim veertig zelfportretten uit de collecties kunst rond 1900 en hedendaagse figuratieve kunst uit de collectie van het Drents Museum. Drukkers keuze bestaat uit schilderijen, tekeningen, etsen en beelden van kunstenaars als Philip Akkerman, Theo l'Herminez, Chris Lebeau, Jan Mankes, Tamara Muller, Deborah Poynton, Matthijs Röling en Sixta Saltet-Heddema. De werken worden in het Drostenhuis getoond. Drukkers eigen zelfportretten zijn vanaf 10 april in de tentoonstelling De man in de spiegel te zien.

Het Drents Museum verzamelt zowel kunst rond 1900 als hedendaagse figuratieve kunst. De collectie van het museum bestaat uit enkele honderden zelfportretten, waaronder vijf werken van Sam Drukker. Uit de circa 350 zelfportretten heeft Drukker een keuze gemaakt. In de tentoonstelling Unlimited - Zelfportretten uit eigen collectie is onder meer werk te zien van Arnout van Albada, Philip Akkerman, Herman Berserik, Barend Blankert, Mario ter Braak, Frans Franciscus, Peter Hartwig, Rosemin Hendriks, Hans Hoekstra, Chris Lebeau, Jan Mankes, Rikus van der Meer, Tamara Muller, Pieter Pander, Deborah Poynton, Matthijs Röling, Sixta Saltet-Heddema, Hester Schroor en Gerard van de Weerd. 

Zelfportretten uit een periode van 135 jaar 
Het vroegste werk in de tentoonstelling is het zelfportret van Willem van Konijnenburg uit 1886. Het modernste werk is van Deborah Poynton en komt uit 2021. Dit betekent dat er zelfportretten uit een periode van 135 jaar gepresenteerd worden. In de oudere kunstwerken herkent Sam Drukker zowel het vakmanschap van zijn verre voorgangers als zijn voorliefde voor het gebruik van slechts enkele kleuren en tinten. De eigentijdse selectie omvat vooral kundig gemaakte zelfportretten, die soms humoristisch en vaak radicaal zijn. Boven alles ziet Drukker zijn collega’s als intensieve waarnemers, die ervoor kiezen om de werkelijkheid op een uiterst realistische wijze weer te geven.  

Overzicht zelfportretten Sam Drukker
Zelfportretten geven een inkijkje in het hoofd van de kunstenaar. De maker van het schilderij, tekening of beeld is immers ook de geportretteerde. Sam Drukker heeft het zelfportret als vast onderdeel van zijn schilderthematiek. Van 10 april tot en met 17 juli 2022 hangen 100 zelfportretten van zijn hand, uit de periode 1980 tot nu, in de Abdijkerk van het museum. Het is voor het eerst dat zijn zelfportretten op deze wijze in de belangstelling staan. Bij de tentoonstelling Sam Drukker - De man in de spiegel verschijnt een gelijknamige publicatie, uitgegeven door WBOOKS, Zwolle. 

Persfoto's:
Klik op de foto's om deze te vergroten. 

 

 

Bijschrift voor alle foto's:
Philip Akkerman, Zelfportret, 2007, olieverf op paneel, collectie Drents Museum.
Deborah Poynton, In-Between Self, 2021, olieverf op doek, collectie Drents Museum.
Sixta Saltet-Heddema (1912-1988), Zelfportret, ongedateerd, penseel op papier, schenking Stichting Schone Kunsten rond 1900, collectie Drents Museum. 
Theo l'Herminez, Zelfportret met schilderkwast, 1990, olieverf op doek, langdurig bruikleen Rijksdienst Cultureel Erfgoed, collectie Drents Museum. 

Noot voor de redactie
Voor meer informatie: marketing & communicatie Drents Museum, Yvet de Boer via 06-27230823 en y.deboer@drentsmuseum.nl