Openingstijden

gesloten tot en met 25 januari 2022

+

Pers

Vervalsers & Fantasten: de nieuwe serie familielezingen van het Drents Museum

Hoe herken je een vervalsing en hoe worden vervalsers en fantasten ontmaskerd? Of wil je wel eens wat meer weten over de grootste vervalsingszaak uit de Drentse geschiedenis? Kom dan naar de nieuwe serie familielezingen Vervalsers & Fantasten in het Drents Museum. De lezingen vinden plaats op de zondagen 9 september, 14 oktober en 11 november om 14.00 uur en zijn vooral geschikt voor families met nieuwsgierige kinderen vanaf 9 jaar. Kosten 2,50 per persoon / per keer. Aanmelden is mogelijk via reserveringen@drentsmuseum.nl

De grootste bedriegers van Drenthe 
Op zondag 9 september start de serie Vervalsers & Fantasten met een lezing over de grootste bedriegers van Drenthe. In 1899 kocht het Drents Museum een grote berg prehistorische scherven, potten en stenen gereedschap van twee veenarbeiders uit Odoorn. Toen dit duo rond 1900 een compleet theeservies uit de oertijd ontdekte, wilden musea in binnen- en buitenland dolgraag zaken met hen doen. Het Drents Museum wist alle concurrentie voor te blijven en kocht óók dit unieke servies. Maar helaas … uiteindelijk bleek dat de spullen nep waren! Het was een schandaal eerste klas. 
 
Het geheim ontrafeld
Wil je graag weten wie deze bedriegers waren, waarom ze deze vervalsingen maakten en hoe ze werden ontmaskerd? Kom dan 9 september om 14.00 uur naar de eerste familielezing van het Drents Museum in de serie Vervalsers & Fantasten. Archeoloog Vincent van Vilsteren vertelt je alles over deze geruchtmakende zaak. Voor het reserveren van een plekje stuur je een mail naar reserveringen@drentsmuseum.nl. Wil je ook graag het museum bezoeken? Koop dan een entreebewijs aan de kassa van het museum. Iedereen tot 18 jaar heeft gratis toegang tot het Drents Museum. 

De Zaak Vermaning
Vervalsers & Fantasten is een serie van drie familielezingen bij de tentoonstelling De Zaak Vermaning. Deze expositie vertelt het levensverhaal van Tjerk Vermaning. De grasmachineslijper deed in 1965 een zeer bijzondere archeologische vondst, maar werd later beschuldigd van het maken van vervalsingen. Wie was deze markante amateurarcheoloog en wat is het verhaal achter zijn ontdekkingen? Met wie werkte hij samen en welke rol speelde de pers bij deze affaire? In de tentoonstelling zijn natuurlijk ook de vondsten van Vermaning te vinden. De Zaak Vermaning is tot en met 13 januari 2019 te zien in het Drents Museum.
 

Gesloten

In navolging van de richtlijnen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus, is het Drents Museum gesloten tot en met 25 januari 2022. Alle evenementen en publieksactiviteiten van het museum zijn tot en met 25 januari 2022 geannuleerd. De Museumshop is wel weer te bezoeken en is open van dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur met Coronacheck en mondkapje.
Wil je een melding ontvangen wanneer we weer open gaan? Meld je dan aan voor een ticket alert.