Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Verwacht: Danielle Kwaaitaal

17 december 2015

Ontzamelde objecten uit de collectie van het Drents Museum nieuw leven inblazen. Dat is de uitdaging voor beeldend kunstenaar Danielle Kwaaitaal op verzoek van het Drents Museum. Eind 2014 heeft Kwaaitaal zich ontfermd over uiteenlopende ontzamelde objecten uit de collectie. Speciaal door haar geselecteerde gerenommeerde kunstenaars maken nieuwe kunstwerken van de gekozen objecten. Het resultaat van deze transformatie wordt gefotografeerd door Danielle Kwaaitaal en is van 26 april tot en met 4 september 2016 te zien in de tentoonstelling ABOVE & BEYOND in het Drents Museum.

In 2012 startte Danielle fotografische studies met objecten die aan het einde van hun levenscyclus zijn aangekomen. Deze serie van studies, met de titel End of Cycle vormde de aanleiding voor ABOVE & BEYOND. Danielle Kwaaitaal: ‘Ik ben geraakt door de teerheid van deze ontzamelde objecten. De enige weg die ze gaan, is de onafwendbare weg naar het einde. Toch denk ik dat we hun lot nog kunnen keren door ze in een andere context te plaatsen, waardoor ze een andere, nieuwe waarde krijgen. Voor even hebben ze hun museale status terug.’

Samenwerking gerenommeerde kunstenaars
Voor het project ABOVE & BEYOND gaat Danielle Kwaaitaal samenwerking aan met 14 Nederlandse kunstenaars. Kwaaitaal vraagt de kunstenaars in de komende periode een of meerdere objecten nieuw leven te geven. Zo gaat schilder Jasper Krabbé aan de slag met rollen linnen, pakt mode-ontwerper Aziz Bekkaoui een Nederlandse vlag aan, master of shoe design Jan Jansen ontfermt zich over een hoed, beeldhouwer Hans van Bentem neemt een oud wagenwiel onder zijn hoede en fashion-designer Mada van Gaans bewerkt een oude zijden cape. Kwaaitaal brengt in de komende tijd de ‘nieuwe’ objecten samen en fotografeert ze op bijzondere wijze op een locatie in Drenthe. 

De volledige lijst van kunstenaars is: Aziz Bekkaoui, Hans van Bentem, Simone Boon, Liselore Frowijn, Mada van Gaans, Annelies Grimbergen, Marc de Groot, Imme van der Haak, Jan Jansen, Jasper Krabbé, Jeroen van Mechelen, Frans Piek, Chrystl Rijkeboer en Hinke Schreuders.

Ontzameltraject Drents Museum
In 2014 heeft het Drents Museum met de grootste zorg en geheel volgens de LAMO-richtlijnen (Leidraad voor het Afstoten van Museale Objecten) een ontzameltraject voor bijna 5.000 voorwerpen uit zijn collectie voltooid. Musea en historische verenigingen kregen voorrang bij de herbestemming van deze objecten. Na afronding van het traject bleven er objecten over die feitelijk geen museale waarde meer hebben. Door het project met Kwaaitaal neemt het Drents Museum het voortouw in de discussie over de waardebepaling van kunst. Wie bepaalt de selectie van de museale objecten en welke rol kan een kunstenaar daarin spelen?

De tentoonstelling ABOVE & BEYOND is mede mogelijk dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds in de categorie ‘Werkbijdrage bewezen talent’.