Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Zilveren objecten Eisenloeffel

23 november 2015

Het Drents Museum breidt zijn collectie Kunst 1885-1935 uit met een uniek paar zilveren kandelaars en een bijzondere zilveren bonbonschaal. De kandelaars van zilver met email, lapis lazuli en azuriet zijn ontworpen door edelsmid en sierkunstenaar Jan Eisenloeffel (1876-1957) en in 1902 vervaardigd. De zilveren bonbonschaal, met roodbruin en wit email en een turquoise, is eveneens ontworpen door Eisenloeffel en in 1906 uitgevoerd door Carel J.A. Begeer. De aankoop is mogelijk gemaakt door steun van de Stichting Beringer Hazewinkel, de BankGiro Loterij en de Stichting Vrienden van het Drents Museum. De kandelaars en bonbonschaal zijn vanaf medio december te zien op de afdeling Kunst 1885-1935.

“De aangekochte zilveren objecten van Eisenloeffel zijn een belangrijke aanvulling op de ‘Loving Cup’, een huwelijksbokaal uit 1924, en de bijzondere hanglamp van gebronsd koper met vensteremail die vorig jaar aan de collectie van het Drents Museum zijn toegevoegd”, aldus Annabelle Birnie, directeur Drents Museum. Het museum heeft de objecten aangekocht op de PAN Amsterdam bij Jacob J. Roosjen SRI ®. 

Zilveren kandelaars
Op de voet van de zilveren kandelaars zijn lichtblauwe en wit geëmailleerde geometrische versieringen in de champlevé techniek aangebracht, evenals boven de voet en onder de vetvanger. De hoekig vormgegeven stam loopt uit naar de ronde vetvanger. De nodus in het midden van de stam is ingelegd met cabochon geslepen lapis lazuli en azuriet. Voor zover nu bekend is, zijn de twee kandelaars uniek in deze vormgeving. 

Zilveren bonbonschaal
Het schaaltje is ovaal van vorm en heeft aan de bovenzijde een brede geometrische rand van roodbruine en witte emaille vlakjes. Het schaaltje is aan weerszijden bezet met een cabochon geslepen turquoise.  In de rechte, liggende grepen is een patroon van vierkantjes te zien. Vier uitlopende voetjes houden het schaaltje staande. Het bonbonschaaltje is ontworpen door Jan Eisenloeffel en vervaardigd door Carel J.A. Begeer.

Persfoto's
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.

 

Bijschriften (van links naar rechts):
- Paar zilveren kandelaars, 1902, Jan Eisenloeffel, Aangekocht bij Jacob J. Roosjen SRI® op PAN Amsterdam
- Zilveren bonbonschaal met email en turqoise, 1906, ontwerp Jan Eisenloeffel, uitvoering C. J. A. Begeer, Aangekocht bij Jacob J. Roosjen SRI® op PAN Amsterdam