Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
vanaf 10 juli ook open op maandagen 

+

Pers

Zomer 2019: Sprezzatura

Vanaf deze zomer staat het Drents Museum in het teken van de ongekende schoonheid en kwaliteit van de 19de-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Van 2 juni tot en met 3 november 2019 komen voor de tentoonstelling Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) werken van kunstenaars als Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini en Giacomo Favretto naar Assen. De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties. Een groot deel is nog niet eerder in Nederland te zien geweest.

Verborgen kunstschatten 
Bij Italiaanse kunst denken we vooral aan de kunst uit het verre Italiaanse verleden. Het Drents Museum vindt het de hoogste tijd om de Italiaanse kunstschatten van de tweede helft van de 19de eeuw aan het Nederlandse publiek te tonen. In de tentoonstelling Sprezzatura is werk te zien van meer dan veertig schilders uit heel Italië, waarbij de belangrijke kunstacademies, stromingen en genres vertegenwoordigd zijn. Het Italiaanse woord 'Sprezzatura' is een oud-Italiaans woord met vele betekenissen, waaronder 'virtuositeit' en 'schijn van moeiteloosheid'. Iets doen met 'sprezzaturra' betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat. 

Samenwerking bekende Italiaanse collecties
Voor deze tentoonstelling werkt het Drents Museum onder meer samen met belangrijke Italiaanse collecties als de Gallerie degli Uffizi (Florence), de Galleria d’Arte Moderna di Palazzo Pitti (Florence), de Galleria Nazionale d’Arte Moderna (Rome), de Galleria d'Arte Moderna di Torino (Turijn), de Galleria d’Arte Moderna di Venezia a Ca’Pesaro (Venetië) en Collezione Balzan (Badia Polesine).

Opvolger The Glasgow Boys en Peredvizhniki
De tentoonstelling Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) vormt het derde deel in de tentoonstellingenreeks 'Kunst rond 1900 in internationaal perspectief', waarin het Drents Museum Europese kunstenaarsgroepen uit de late negentiende, vroege twintigste eeuw presenteert. Eerdere delen in deze reeks waren The Glasgow Boys - Schots Impressionisme 1880-1900 (2015) en Peredvizhniki - Russisch realisme rond Repin (2016).
 

  

Van links naar rechts:
Federico Zandomeneghi, In bed, 1878, Galleria d'Arte Moderna di Pallazo Pitti, Florence
Filippo Palizzi, Meisje op een rots bij Sorrento, 1871, Collezione Balzan, Badia Polesine. Foto: Mauro Ranzani. Milaan
Giacomo Favretto, Een ontmoeting, 1880, Collezione Balzan, Badia Polesine. Foto: Mauro Ranzani. Milaan