Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Archeologie

           

                    

Nubië - Land van de Zwarte Farao's

Dit boek laat zien hoe Nubië zijn eigen culturele identiteit kon blijven uitdragen ondanks de grote invloed van het buurland Egypte. Ook vertelt het hoe de Nubiërs de Egyptenaren zelfs wisten te verslaan. Dit wordt gedaan aan de hand van verhalen over prachtige Nubische objecten, zoals gouden grafgiften van de Nubische koningen, rijkelijk versierde offertafels en geroofde Egyptische standbeelden. Nubië, zo laat het boek zien, was niet slechts een klein lans in de schaduw van een wereldrijk, maar heeft een onmiskenbare stempel gedrukt op de geschiedenis van het gehele Afrikaanse continent.

Redactie: Bastiaan Steffens
Jaar van uitgave: 2018
Prijs: € 24,95

           

                    

Iran - Bakermat van de beschaving

Meer dan 100.000 jaar geleden ontstonden op het grondgebied van het huidige Iran de eerste beschavingen. Met geraffineerde technieken vonden mensen manieren om in een moeilijk klimaat landbouw en veeteelt te ontwikkelen. In de loop van duizenden jaren kwam hier een hoogstaande cultuur tot bloei, die naar alle windrichtingen zijn invloed deed gelden. De grenzen van de opeenvolgende koninkrijken waren net zo veranderlijk als de koningen zelf.

Redactie: Vincent van Vilsteren
Jaar van uitgave: 2018
Prijs: € 24,95


                         

 

De Zaak Vermaning - Over een markant amateurarcheoloog in Drenthe

In 1965 ontdekte de amateurarcheoloog Tjerk Vermaning (1929-1987) vlakbij zijn woonplaats Smilde twee kampementen uit de tijd van Neanderthalers. In de jaren daarna vond hij er nog enkele, in Hijken en Eemster. De wetenschap reageerde enthousiast. Vermaning kreeg de Culturele Prijs van Drenthe en een jaarlijkse toelage om te kunnen blijven zoeken. De vinder wilde echter meer: een eredoctoraat en een baan bij het Drents Museum.

Redactie: Wijnand van der Sanden, Anja Schuring
Jaar van uitgave: 2018
Prijs: van € 24,95


                      

The Great Liao - Een nomadendynastie uit Binnen-Mongolië (907-1125)

Prinses Chen overleed toen ze nog maar zeventien of achttien jaar oud was. Als teken van haar koninklijke waardigheid kreeg zij een gouden dodenmasker mee voor haar reis naar het hiernamaals. In het boek The Great Liao is het dodenmasker van Prinses Chen één van de 120 kostbare voorwerpen die in de schijnwerpers komen te staan.

Redactie: Vincent van Vilsteren
Jaar van uitgave: 2017
Prijs: € 24,95

                    

Maya's - Heersers van het regenwoud

De overwoekerde ruïnes van de grote Maya-steden in de jungle van Midden-Amerika spreken al jaren tot de verbeelding. Archeologisch onderzoek in de afgelopen tien jaar heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. Maya’s - Heersers van het regenwoud is een ware ontdekkingstocht door de mysterieuze Mayacultuur en tegelijkertijd een schatkamer van prachtige objecten, vooral uit de periode 250 tot 900 na Chr. Het boek geeft antwoord op vragen als: hoe kon de bevolking überhaupt in grote steden midden in het oerwoud overleven? Waarom is er nooit sprake geweest van één groot Mayarijk? Wat gaat er schuil achter de plotselinge ineenstorting van deze cultuur, lang voordat de Spanjaarden kwamen?

Redactie: diversen
Jaar van uitgave: 2016
Prijs: € 24,95

                    

Mummies - Overleven na de dood

Duizenden jaren voordat de Egyptenaren hun doden mummificeerden, was ook in Peru en Chili al sprake van het conserveren van lichamen voor de eeuwigheid. Ook Nederland heeft mummies: denk bijvoorbeeld aan de veenlijken (het wereldberoemde Meisje van Yde) en de mummies van Wieuwerd. Ontdek met Mummies - Overleven na de dood mummies van alle continenten en lees meer over het wetenschappelijk onderzoek, dat de laatste jaren bijzondere resultaten heeft opgeleverd. Met respect voor de doden geeft dit bijzondere boek een boeiende kijk op het leven na de dood.

Redactie: Vincent van Vilsteren
Jaar van uitgave: 2014
Prijs: van € 24,95 voor € 12,50

                    

De Dode Zeerollen - Nieuw licht op de schatten van Qumran

Na 2.000 jaar in een grot nabij Qumran te hebben gelegen, betekent de vondst van de Dode Zeerollen interessante nieuwe informatie over de geschiedenis van het jodendom en het christendom. In dit boek worden zowel de teksten zelf beschreven, als het onderzoek ernaar en de context waarin ze zijn ontstaan. Met fraaie afbeeldingen, kaarten en een handige tijdbalk is De Dode Zeerollen een prachtig uitgevoerd boek dat de wereld van de Dode Zeerollen tot leven brengt. Experts vertellen over deze fascinerende teksten, de vondst, hun geschiedenis en betekenis en het belang ervan.

Redactie: diversen
Jaar van uitgave: 2013
Prijs: € 24,95

                    

Vikingen!

Meer dan duizend jaar geleden drongen de Vikingen met hun ranke en snelle schepen door tot ver in het binnenland van Europa. Maar wat weten we nu eigenlijk van dit volk dat wij Vikingen noemen? Hoe leefden ze en hoe zag hun wereldbeeld er uit? Vikingen! werpt een nieuw en genuanceerd licht op dit bijzondere volk dat zijn sporen in Europa heeft achtergelaten. Via thema’s als religie, de dood, het Vikingschip, ambachtsvoorwerpen, handel en runen biedt Gunnar Andersson inzicht in het dagelijks leven, de vaardigheden en rituelen van de Vikingen. Met behulp van recente archeologische opgravingen en vondsten wordt het traditionele beeld van het barbaarse volk bijgesteld. Daarnaast komen mythologie en symboliek aan de orde.

Redactie: diversen
Jaar van uitgave: 2012
Prijs: van € 24,95 voor € 12,50

Gouden Eeuw van China - Tang-dynastie

Dit boek brengt de Chinese Gouden Eeuw in beeld, een periode van rijkdom en welvaart. Prachtige archeologische vondsten van aardewerk, zilver, goud, jade, glas en steen begeleiden de geschiedenis van de Tang-dynastie, die China van de 7de tot de 9de eeuw verrijkte. Verschillende aspecten komen in het boek aan bod: de metropool Chang’an (tegenwoordig Xi’an), de Zijderoute, het boeddhisme, het dagelijks leven aan het hof en in de stad, amusement en literatuur. Statige terracotta beelden van hofdames, paarden en kamelen, een prachtig zilveren theeservies en aardewerken grafbeeldjes van indrukwekkende hemelse koningen: de voorwerpen en afbeeldingen tonen de rijkdom en veelzijdigheid van dit hoogtepunt uit de Chinese cultuur.

Redactie: diversen
Jaar van uitgave: 2011
Prijs: van € 24,95 voor € 12,50
Dit boek is niet meer leverbaar.

Goud uit Georgië - De mythe van het gulden vlies

Goud uit Georgië - De mythe van het Gulden Vlies laat aan de hand van archeologische topvondsten uit westelijk Georgië uit de periode 2.000 voor Chr. tot 3de eeuw na Chr. zien, dat Georgië een land is met een zeer oorspronkelijke en hoogstaande cultuur. De talrijke afbeeldingen tonen alle verbluffende details. Zo wordt ook duidelijk waarom in de middeleeuwen bij de oprichting van de Orde van het Gulden Vlies teruggegrepen werd op de oude Griekse mythe. Een mythe die Georgië verbindt met West-Europa, zelfs tot aan het Nederlandse koningshuis.

Redactie: diversen
Jaar van uitgave: 2010
Prijs: van € 27,95 voor € 12,50
Bestellen is mogelijk via shop@drentsmuseum.nl 

Het Terracotta Leger van Xi'an - Schatten van de eerste keizers van China

Dit kleurrijke boek toont de verfijnde soldaten, ruiters en paarden van het oude terracotta leger van Xi’an, die de tombe van de eerste keizer van China bewaakten. Ook fraaie grafgiften van terracotta, jade, goud en brons hebben een plaats in het boek. Al deze voorwerpen geven inzicht hoe tijdens de Qin- en West-Handynastie over het leven in het hiernamaals werd gedacht. Het boek verbeeldt met prachtige illustraties en informatieve begeleidende teksten enkele van de grootste archeologische vondsten ooit.

Redactie: diversen
Jaar van uitgave: 2008
Dit boek is niet meer leverbaar.