Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Drentse geschiedenis

                           ​

 

Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe

Bijna drieduizend Molukse mannen, vrouwen en kinderen komen in 1951 in Drenthe terecht. In dit boek lees je hoe ze in Nederland terechtkwamen, hoe de zeven woonoorden in Drenthe van elkaar verschilden, wat de Molukse acties in Drenthe teweegbrachten, hoe de Molukkers ondertussen langzaam maar zeker integreerden en welke ontwikkeling hun identiteit doormaakte. Tussendoor maakt de lezer kennis met zeven jonge, ambitieuze Molukkers uit Drenthe. Ze vertellen over hun familiegeschiedenis en hun ambities voor de toekomst. Deze publicatie hoort bij de tentoonstelling Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. 

Redactie: Jan van Zijverden
Prijs: € 24,95 bestellen

 

Het hijsen van de RMS-vlag in kamp Mantinge
Copyright fotograaf Mrt.I. Mual 

In het boek Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe staat op pagina 65 een unieke foto van het hijsen van de RMS-vlag in het woonoord Mantinge. Bij het drukken van het boek was bij ons nog niet bekend wie deze foto had gemaakt. Inmiddels is duidelijk dat Mrt.I. Mual de maker van de foto is. Wij betreuren het dat de naam van de fotograaf niet - zoals gebruikelijk - bij de foto is vermeld. Doordat we voor het boek gebruik hebben gemaakt van een afdruk in plaats van het oorspronkelijke negatief, heeft de foto helaas een deel van zijn scherpte en contrast verloren.  

Maarten Mual werd in 1928 te Amboina geboren en groeide op in een gezin waarin taal en cultuur een belangrijke rol speelden. Zijn eerste foto's maakte hij in Nederlands-Indië. In Nederland pakte hij de camera weer op en legde inmiddels historische beelden vast. 


 

In de loop van de jaren zijn veel van zijn foto’s gepubliceerd in de tijdschriften De Stem van Ambon en Zelfbeschikking, maar ook in verschillende dagbladen. Mual maakte voornamelijk zwart-witfoto’s van het leven van de Molukkers in Nederland. Dat deed hij in de periode 1951-1980. Mual hield zich niet alleen met fotografie bezig, maar ook met vormgeving en esthetica. Zo is onder andere het monument op begraafplaats De Boskamp in Assen voor de op 11 juni 1977 omgekomen Molukse actievoerders een ontwerp van zijn hand.  


                           ​

Egbert Streuer | Nederlands meest succesvolle wegracecoureur

Drie keer wereldkampioen, tweeëntwintig Grand Prix-overwinningen, elf keer Nederlands kampioen en de enige Nederlander die twee keer de TT van Assen op zijn naam wist te schrijven. Egbert Streuer is onbetwist de succesvolste Nederlandse wegracecoureur. Vijf hoofdstukken die elk een periode uit het leven van Streuer beslaan, vertellen aan de hand van persoonlijke interviews met Streuer zelf en mensen uit zijn omgeving, en vele unieke foto’s, het verhaal van de sportieve, technische en menselijke hoogte- en dieptepunten van de Drentse zijspancoureur.

Redactie: Natascha Kayser, Henk Keulemans (beeldredactie)
Jaar van uitgave: 2019
Prijs: € 24,95

           
                       

De Zaak Vermaning

In 1965 ontdekte de amateurarcheoloog Tjerk Vermaning (1929-1987) vlakbij zijn woonplaats Smilde twee kampementen uit de tijd van Neanderthalers. In de jaren daarna vond hij er nog enkele, in Hijken en Eemster. De wetenschap reageerde enthousiast. Vermaning kreeg de Culturele Prijs van Drenthe en een jaarlijkse toelage om te kunnen blijven zoeken. De vinder wilde echter meer: een eredoctoraat en een baan bij het Drents Museum.

Auteur: Wijnand van der Sanden, Anja Schuring
Jaar van uitgave: 2018
Prijs: € 24,95


                       

De schilders van Drenthe

Gewapend met potlood en later veldezel en tubeverf, trotseren kunstenaars het woeste maar wonderschone Drentse landschap al vanaf de achttiende eeuw. Eerst met een topografisch, maar vanaf de negentiende eeuw steeds meer met een artistiek doel. Ze schilderen eerst romantische landschappen die de overweldigende natuur laten zien, daarna steeds meer de impressionistische vlot geschilderde natuurgezichten met aandacht voor uitgesproken kleuren. De modderige verbindingswegen en het gebrek aan moderne voorzieningen nemen de kunstenaars op de koop toe.

Auteur: Annemiek Rens
Jaar van uitgave: 2017
Prijs: € 19,95

Window of my eyes - 75 jaar Harry ‘Cuby’ Muskee

Window of my eyes is een overzichtelijk naslagwerk voor fans, maar ook een uitstekende introductie voor nieuwkomers in de wereld van Harry Muskee en Cuby + Blizzards. Het boek is een respectvolle overzichtsuitgave over een Drentse band die onlosmakelijk is verbonden met de Nederlandse muziekgeschiedenis. In dit belevingsboek ontstaat thematisch, aan de hand van bijzondere foto’s en anekdotes, een beeld van het leven en werk van Harry Muskee. Daarbij wordt niets over het hoofd gezien: opgroeien in het Nederland van na de oorlog, de invloed van Amerikaanse blueszangers en The Beat Generation, de eerste platen van Cuby + Blizzards, de successen, de legendarische boerderij in Grolloo en de soms wankele relatie met bandleden. Ook bevat het boek de complete discografie van de band.

Redactie: Albert Haar
Jaar van uitgave: 2016
Prijs: van € 29,95 voor € 19,95
Bestellen is mogelijk via shop@drentsmuseum.nl