Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Hedendaags Realisme

Tilo Baumgärtel

Kamers vol fragmenten' is de perfecte benaming voor de werken van kunstenaar Tilo Baumgärtel (1972). Als je naar zijn werk kijkt, is het nooit helemaal duidelijk wat er precies gebeurt. Kleurrijke en sprookjesachtige werelden worden gevormd door verschillende elementen die elkaar afwisselen. Dit zorgt voor een intrigerende en vervreemdende ervaring. Je vraagt je af wat er hier gebeurd is, of beter nog, wat er te gebeuren staat.

Deze publicatie is uitgebracht bij de tentoonstelling Tilo Baumgärtel - Das selbe Wasser.

Hoofdauteur: Sasa Bogojev
Hoofduitgever: Waanders Uitgevers
Jaar van uitgave: 2023
Prijs: € 24,95
 

 

           

Matthias Weischer - Bühne

De kunstenaar Matthias Weischer (Elte, Duitsland, 1973) schildert huiselijke interieurs en landschappen welke gevormd worden door diepe kleuren, kunsthistorische verwijzingen en architecturale elementen. Een schilderij van Weischer voelt aan als een collage waar spanning ontstaat tussen de verwachtiging en de werkelijkheid. 

Matthias Weischer heeft een unieke stijl. Zijn werk bouwt hij op in dikke lagen pigment die het een rijke textuur geven. De interieurs en landschappen zijn doorgaans verlaten. Als er al een figuur te vinden is, dan bestaat deze vaak slechts uit fragmenten. 

Door de precieze aandacht die de kunstenaar aan zijn schilderijen schenkt, voelen ze niet kil of verlaten. Weischer kan een hoek in een huiskamer veranderen in een spanningsveld vol stille waardering voor kleuren, compositie, diepte en textuur. 

Redactie: Rannilt Pol, Benno Tempel, Harry Tupan (red)
Jaar van uitgave: 2020
Prijs: € 24,95

                

David Schnell - Saison

David Schnell is een virtuoos schilder die binnen het realisme van de bekende stroming Neue Leipziger Schule volledig zijn eigen weg is gegaan. 

In David Schnell. Saison wordt die weg vooral gekarakteriseerd door een beheerste zoektocht naar mogelijkheden van een aantal steeds terugkerende elementen en onderwerpen in zijn schilderijen. Zaken als perspectief, het contrast tussen landschap en architectuur, de afwezigheid van mensen en het gefragmenteerde beeld, zijn steeds aanwezig, maar door de jaren heen verandert de intensiteit van de verschillende kenmerken. Lees verder

Auteur: Dominic van den Boogerd
Jaar van uitgave: 2020
Prijs: € 24,95

             

Carolein Smit | WORKS
 

Een met parels omhangen rat op een juwelenkist, een Christusfiguur gesluierd door bloeddruppels, een aap met druiven in zijn armen. Het werk van keramiste Carolein Smit is zowel humaan als mysterieus, natuurlijk als bovennatuurlijk en vaak rauw en confronterend. Deze oeuvrecatalogus verschijnt bij drie tentoonstellingen in Londen, Leipzig en het Drents Museum.

De beelden van Smit hebben raakvlakken met de klassieke vanitasthematiek – de aanwezigheid van de dood maakt het hier en nu de moeite waard om te leven. Aan de buitenkant gebruikt zij een beeldtaal die raakt aan rariteitenkabinetten: wetenschappelijk, religieus, anatomisch. Ze tonen het afwijkende om het normale te bevestigen, rubriceren het eigenaardige om de wetenschappelijke orde in stand te houden.

‘Mensen neigen naar mystiek en rituelen in een tijd waarin alles op het internet te vinden is,’ zegt Smit. ‘Over die emotionele kortsluiting, daar gaan mijn beelden over. Over de spanning tussen schuld en onschuld, macht en onmacht, leven en dood.’

Redactie: Harry Tupan
Jaar van uitgave: 2018
Prijs: € 29,95

   

               

The American Dream -  Amerikaans realisme (1945-2017)

1945 – De Tweede Wereldoorlog heeft Europa grotendeels verwoest. Amerika is de toekomst met The American Dream als het grote ideaal. Wie hard werkt, kan alles bereiken. New York wordt de culturele hoofdstad van de wereld. Naast de abstracte kunst van het modernisme, houdt een groep kunstenaars vast aan de zichtbare werkelijkheid. Kunst moet in hun ogen altijd een connectie met het dagelijks leven hebben.

Redactie: Annemiek Rens, Katharina Henkel, Antje-Britt Mählmann
Jaar van uitgave: 2017
Prijs: € 24,95

    

               

Hermann Markard

Hermann Markard een klein en overzichtelijk oeuvre van schilderijen en tekeningen, waarbij elk onderdeel zorgvuldig is samengesteld en uitgewerkt. Soms moest hij jaren zoeken naar de juiste vorm, kleur of uitdrukking voor één enkel schilderij. Dit boek bevat het grootste gedeelte van zijn oeuvre: zijn portretten sinds 1980.

Redactie: Harry Tupan
Jaar van uitgave: 2018
Prijs: € 24,95


 

               

Rosa Loy - Bilder Bergen

Met ogenschijnlijk eenvoudige motieven zijn de werken van Simon Schrikker een gevecht tussen materie en beeld, tussen kunstwerk en toeschouwer. Naast een geschiedenis met tijdlijn van het land, geeft het boek Simon Schrikker - Screech ook een overzicht van de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse beeldhouwkunst. De beelden die op de tentoonstelling te zien waren, zijn in dit boek afgebeeld, met uitgebreide informatie over de kunstenaar en zijn/haar werken. Met werk van kunstenaars van Zuid-Afrikaanse komaf en kunstenaars die in Zuid-Afrika actief zijn. Het boek is Nederlands- en Engelstalig.

Redactie: Nicola Graeff, Neo Rauch
Jaar van uitgave: 2017
Prijs: € 24,95

               

À point. Arnout van Albada

Arnout van Albada geldt als een van de beste stillevenschilders van Nederland. De Groninger schilder kreeg zijn opleiding aan Academie Minerva: in het laatste kwart van de vorige eeuw dé kunstopleiding voor kunstenaars die zich specialiseerden in de figuratieve kunst, gebaseerd op de waarneembare werkelijkheid. In À point. Arnout van Albada ligt de nadruk op zijn sterk gestileerde stillevens met etenswaren als onderwerp.

Redactie: Arnout van Albada, Harry Tupan, Janneke Vreugdenhil
Jaar van uitgave: 2017
Prijs: € 24,95

 

               

Gezichten van dementie

Gezichten van dementie toont portretten van mensen die dementeren, door kunstenaar Herman van Hoogdalem. Deze portretten zullen van tot en met 3 april 2016 te zien zijn in Studio Pulchri in Den Haag. De portretten waren in 2013 te zien in het Drents Museum. Journalist Gijs Wanders interviewde verwanten en geliefden van de geportretteerde mensen met de ziekte van Alzheimer. In deze gesprekken stond de relatie tussen familie en de persoon met dementie centraal. Veranderingen in karakter en gelaatsuitdrukking maken een diepe indruk op de directe omgeving, waardoor de grote portretten soms confronterend kunnen zijn.

Redactie: Gijs Wanders, Herman van Hoogdalem
Jaar van uitgave: 2016
Prijs: € 17,95

 

               

Stijn Rietman - Bittersweet

Het werk van Stijn Rietman (Drachten, 1979) wordt gekenmerkt door het zoeken naar een gek beeld, een andere invalshoek. Door hedendaagse onderwerpen te kiezen en deze vervolgens met aandacht voor detail te schilderen, ontstaat er een spanningsveld tussen het vertrouwde beeld en het vervreemdende gevoel door de lading die het onderwerp heeft. Rietmans motto: ‘Wat ons allen bindt is waarnemen. Wat ons doet verschillen van elkaar is de mate van verwondering hierover.’

Redactie: Harry Tupan
Jaar van uitgave: 2016
Prijs: € 24,95

 


            

             

Wokkel

‘Hoofdregel nummer één voor een kunstenaar is overal lak aan hebben,’ zegt Wokkel Kok (Emmen, 1972) in zijn boek Wokkel: Twisted into Form. Die overtuiging is ook te bespeuren in zijn werk, dat zich qua onderwerp op de ogenschijnlijke tegenstelling tussen natuurgeweld en schoonheid begeeft en technisch gezien te herkennen is aan de brutaliteit van grote schildergebaren.

In het werk van Wokkel is het neo-expressionisme van de Neue Wilden te bespeuren, maar ook Anselm Kiefer, Armando en de geest van Kafka. Het zijn unheimische en gezwollen werken. Maar door dat alles heen zie je toch vooral Wokkel Kok.

Wokkel: Twisted into Form bevat inleidingen door Annabelle Birnie en Harry Tupan, een interview met Kok zelf en een overzicht van zijn sterke en consequente oeuvre. Het boek verschijnt in samenwerking met het Drents Museum.

Redactie: Harry Tupan
Jaar van uitgave: 2016
Prijs: € 24,95

               

Laura Eckert - Corporeal

De jonge Leipziger beeldhouwer Laura Eckert (Trier, 1983) geldt als een groot talent binnen de Duitse figuratieve beeldhouwkunst. De mens is het middelpunt van haar thematiek. In haar werk focust ze zich op het menselijk lichaam en het portret, waarin binnen de menselijke verhouding zoekt naar de onderlinge relatie tussen culturele, sociale, biologische en psychologische aspecten. Eckert maakt beelden uit hout en steen. Haar houten portretkoppen hakt ze op een robuuste, maar afgewogen wijze.

Redactie: Harry Tupan
Jaar van uitgave: 2015
Prijs: € 22,50
Bestellen is mogelijk via shop@drentsmuseum.nl 

 

               

De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea 1960-2000

De Kim Utopie biedt aan de hand van circa 100 schilderijen uit een unieke Nederlandse privéverzameling een merkwaardige inkijk in het gesloten Noord-Korea. De schilderijen zijn in de periode van 1960 tot 2000 door professionele Noord-Koreaanse schilders in dienst van de staat gemaakt. De werken tonen een geïdealiseerd Noord-Korea, zoals de daar geldende kunsttheorie het dicteert. Ze vertellen het verhaal van een paradijselijk land dat zich onder het visionaire leiderschap van Kim Il Sung losgeworsteld heeft uit de onderdrukking en bouwt aan een utopische samenleving. Het boek toont de verwevenheid van kunst en politiek en kunst als politiek medium, zoals we dat ook kennen van Sovjet-Rusland en maoïstisch China.

Redactie: Koen de Ceuster
Jaar van uitgave: 2015
Prijs: van € 24,95 voor € 12,50

 

                

Juul Kraijer – Werken

Binnen de Nederlandse kunstwereld neemt Juul Kraijer (Assen,1970) – bekend tot ver over de landgrenzen – een bijzondere positie in. Al meer dan twintig jaar zijn haar tekeningen de basis van haar consistent oeuvre. Naast tekeningen bestaat haar werk uit beelden, foto’s en video’s. Al deze werken zijn nauw aan elkaar gerelateerd qua beeldtaal en onderwerpen.

In ieder werk figureert een ingetogen vrouwfiguur. De beeldelementen zijn teruggebracht tot het meest noodzakelijke. Ruimte en tijd zijn niet gedefinieerd. Vaak wordt ze omringd of is ze vergroeid met elementen uit de natuur. Kraijer verandert, verschuift en combineert afbeeldingen uit verschillende bronnen zoals de kunstgeschiedenis, Oosterse en Westerse religies en psychologie, waardoor nieuwe indringende beelden ontstaan. In dit nieuwe boek gaat de aandacht uit naar de ontwikkelingen in de afgelopen acht jaar.

Redactie: Ernst van Alphen, Roger Malbert
Jaar van uitgave: 2015
Prijs: € 24,95

               

Hans Hoekstra - All of us

Hans Hoekstra (1983) won in 2009 de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. De schilderijen van Hoekstra worden bevolkt door dunne, lange, haast tweedimensionale figuren. Zwijgend staren zij van ons weg, hun blik gericht op het oneindige. Alles is in balans, maar bij tijd en wijle bewust perspectivisch onjuist om de spanning in het beeldvlak te versterken. In het werk van Hoekstra heerst rust, de tijd lijkt stil te staan. Het neemt ons mee in overpeinzing in de ongemakkelijke wereld waar wij allemaal deel van uitmaken.

Redactie: Harry Tupan
Jaar van uitgave: 2014
Prijs: van € 22,50 voor € 12,50

 

               

Thijs Jansen - Total Thijs

De jonge Groningse kunstenaar Thijs Jansen (1986) maakt kunst met een gevoelig oog voor - de soms ongemakkelijke - alledaagsheid. Zijn schilderijen zitten vol dubbelzinnigheid, humor en ironie. Jansen weet op een klein formaat een groot verhaal, vaak met een mysterieuze gelaagdheid, te vertellen. Moderne leegte en een gevoel van ongemak bekruipen de toeschouwer als hij naar binnen gluurt in de wereld die Jansen creëert. De caravan van Bassie en Adriaan, Gerard Joling, een televisietoestel of de pornohoek in de videotheek; de toeschouwer wordt uitgedaagd in te zoomen op deze ogenschijnlijk alledaagse beelden, die met een vleugje humor zijn geschilderd.

Redactie: Harry Tupan
Jaar van uitgave: 2013
Prijs: van € 22,50 voor € 12,50

 

       

 

               

 

Simon Schrikker - Screech

Met ogenschijnlijk eenvoudige motieven zijn de werken van Simon Schrikker een gevecht tussen materie en beeld, tussen kunstwerk en toeschouwer. Naast een geschiedenis met tijdlijn van het land, geeft het boek Simon Schrikker - Screech ook een overzicht van de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse beeldhouwkunst. De beelden die op de tentoonstelling te zien waren, zijn in dit boek afgebeeld, met uitgebreide informatie over de kunstenaar en zijn/haar werken. Met werk van kunstenaars van Zuid-Afrikaanse komaf en kunstenaars die in Zuid-Afrika actief zijn. Het boek is Nederlands- en Engelstalig.

Redactie: Harry Tupan
Jaar van uitgave: 2012
Prijs: van € 19,95 voor € 12,50

 


 

                

Ger Siks - Griezelige perfectie

Ger Siks (Bourtange, 1942) is een begenadigd kunstenaar die met kleurenpotloden technische hoogstandjes en minutieuze portretten tekent. Hij is tevens een van de Groninger kunstenaars die de Fuji Art Association oprichtten, bekend door hun jaarlijkse tentoonstelling. Dit boek laat een chronologisch overzicht zien van zijn oeuvre. Ger Siks. Griezelige perfectie verscheen bij de gelijknamige tentoonstelling in het Drents Museum (15 mei t/m 2 september 2012).

De tekeningen van Siks zijn ingedeeld in verschillende categorieën, waaronder vroeg werk, zelfportretten, portretten van Trudy, landschappelijk werk, tekeningen met vliegtuigen en diverse andere portretten. Bij de werken van Siks worden door Lukas Koops, Anton Korteweg en Jan Jaap Heij enkele beschouwingen gegeven, evenals over de kunstenaar zelf. Het boek is deel 16 in de serie ‘Monografieën van het Drents Museum over hedendaagse figuratieve kunstenaars’.

Redactie: Harry Tupan, Jan Jaap Heij
Jaar van uitgave: 2012
Prijs: € 24,95