Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
gesloten op zaterdag 27 april 
open maandag 29 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Kunst 1885-1935

Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo

De catalogus Viva la Frida! Life and art of Frida Kahlo opent de wereld van Frida Kahlo en de manier waarop cultuur, politiek, gender, handicap en nationale identiteit haar hebben beïnvloed. Voor het eerst zijn de wereldberoemde collecties van schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo en persoonlijke bezittingen als haar flamboyante kleding, korsetten en sieraden uit de collectie van Museo Frida Kahlo samen te zien.

Deze kleurrijke en verrassende catalogus ontrafelt het rebelse imago en de identiteit van Frida Kahlo, maar gaat ook in op de invloed van Nederlandse kunstenaars als Bosch, Breughel, Rembrandt en Van Gogh op haar werk. Frida’s vrije geest heeft een uitgesproken impact gehad op de hedendaagse kunst, mode en muziek. Viva la Frida! Life and art of Frida Kahlo laat het allemaal zien.

Jaar van uitgave: 2021
Prijs: van €29,95

                    ​​

In Barbizon van het Noorden. De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 presenteert het Drents Museum werk van grote kunstenaars uit de negentiende eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden.
Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Dit beeld van Drenthe is in de negentiende eeuw ontstaan, toen de eerste kunstenaars de provincie ontdekten en op het doek vastlegden. Meer info 

NB. Dit boek is niet online verkrijgbaar, wel in onze museumshop. Wilt u het bestellen? Neem contact op via shop@drentsmuseum.nl.

Auteur: Annemiek Rens 
Jaar van uitgave: 2019
Prijs: van € 22,95  

Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst 1860-1910

Trots op hun nieuwe land Italië, dat zijn ze. De Macchiaoli, een groep kunstenaars die rond 1860 aan de wieg staat van grote vernieuwingen in de kunst van Italië. Dat land was in 1861 ontstaan, na een strijd van tientallen jaren. Hun kracht ligt in de manier waarop zij hun frisse ideeën, nieuwe stijlen en experimentele technieken verweven met hun eeuwenoude artistieke traditie. Ze kijken daarbij ook wel eens buiten Italië, maar zijn bovenal eigenzinnig. Nu nog onbekend, straks niet langer onbemind: de Italiaanse topcollecties leenden hun mooiste schilderijen uit. Die stellen we in Sprezzatura aan u voor.

Redactie: Willemijn Lindenhovius
Jaar van uitgave: 2019
Prijs: € 24,95

Peredvizhniki: Russisch Realisme rond Repin 1870-1900

De kunstwerken van de Peredvizhniki, een groep Russische kunstenaars, zette de wereld vanaf 1870 op zijn kop. De 'zwervers' (de maatschappij voor reizende kunstexposities) verhieven het leven van de gewone mens tot kunst in een tijd waarin de contrasten tussen arm en rijk alleen maar groter werden.

Redactie: Annemiek Rens en Harry Tupan
Jaar van uitgave: 2016
Prijs: € 24,95
Dit boek is niet meer leverbaar.

                    ​

The Glasgow Boys - Schots impressionisme 1880-1900

Dit nieuwe boek introduceert de Glasgow Boys in al hun kracht en virtuositeit bij het Nederlandse publiek. Van de naturalistische landschappen en boerenkinderen in ingetogen palet, via snapshots van het moderne leven naar een decoratief, kleurrijk symbolisme dat soms bijna in abstractie uitmondt. Inspiratie door de School van Barbizon, de Haagse School, de Franse impressionisten maar ook Japanse kunst en Keltisch design wordt op volstrekt authentieke wijze toegepast in fris, origineel werk. Met gedeelde interesses en ambities en met de stad Glasgow als bindende factoren maakten de schilders tussen 1880 en 1900 een razendsnelle ontwikkeling door, waarbij ze uiteindelijk uitwaaierden in verschillende richtingen.

Redactie: Willemijn Lindenhovius
Jaar van uitgave: 2015
Prijs: van € 24,95 voor € 12,50

                    ​

Kazimir Malevich - De jaren van de figuratie

Kazimir Malevich (Kiev 1878 - Leningrad 1935) werd wereldberoemd door zijn schilderij Zwart Vierkant. Veel minder bekend is dat hij vanaf 1928 tot aan zijn dood een groot aantal figuratieve schilderijen heeft gemaakt, die veelal het boerenleven in de Sovjet-Unie als onderwerp hebben. Vrijwel zijn volledige nalatenschap kwam na zijn dood terecht in het Staats Russisch Museum, en werden onder het communistisch regime nauwelijks tentoongesteld. Dit boek is de eerste Nederlandse publicatie waarin dit tot nu toe onderbelichte deel van zijn oeuvre uitvoerig wordt besproken en afgebeeld. Verder bevat het een introductie over de stilistische ontwikkeling van deze kunstenaar en zijn bijdragen over nieuwe onderzoeksresultaten en over de futuristische opera Overwinning op de zon, waarvoor Malevich de kostuums ontwierp.

Redactie: Evgenia Petrova 
Jaar van uitgave: 2014
Prijs: van € 24,95 voor € 12,50

                    ​

Kostbare eieren uit het tsarenrijk - Geloof, hoop en liefde

De pracht en praal van de Russische hofcultuur in de tsarentijd wordt gesymboliseerd door het paasei. Met het eerste paasei dat hofjuwelier Karl Fabergé in 1885 voor tsaar Alexander III Romanov vervaardigde, was een nieuwe trend geboren. De elite maakte er een sport van om deze jaarlijkse geschenken zo luxueus en extravagant mogelijk te laten uitvoeren, in de kostbaarste materialen en door de beste juweliers. De meest luxe exemplaren bevatten zelfs een surprise. In dit boek komen de tradities en weelde van het vooroorlogse Rusland samen met het virtuoze ambacht van de kunstnijverheid rond 1900.

Redactie: Annemiek Rens
Jaar van uitgave: 2014
Prijs: van €19,95 voor € 9,95


            

George Henri Lantman

George Henri Lantman (1875-1933) was edelsmid en metaalbewerker in Amsterdam. Tijdens zijn opleiding aan de School voor Kunstnijverheid in Haarlem kwam hij in contact met de bekende edelsmid Frans Zwollo sr. Ook ging hij in de leer bij een aantal werkplaatsen en ateliers voor kunstnijverheid in Amsterdam, o.a. van Carel Adolphe Lion Cachet. Na een korte periode bij de zilverfabriek C.J. Begeer te Utrecht was Lantman van 1912 tot 1933 als leraar edelsmeden verbonden aan de ‘Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam’.

Hij nam in zijn tijd aan een aantal belangrijke nationale en internationale tentoonstellingen deel, waaronder de vermaarde ‘Exposition Internationale des Arts Décoratifs & Industriels Modernes’ in Parijs in 1925. Zijn werk bevindt zich voornamelijk in privé-collecties en in een paar musea in Nederland en België.

Redactie: Adri Vermeer, Jan-Jaap Heij, Marina Radius
Jaar van uitgave: 2014
Prijs: van € 24,95 naar € 12,50


            

Theo Colenbrander 1841-1930

Na een weinig succesvolle carrière als architect besloot Theo Colenbrander op 44-jarige leeftijd als sierkunstenaar door het leven te gaan. Als artistiek leider van de Haagse plateelbakkerij Rozenburg wist hij grote bekendheid te bereiken in binnen- en buitenland. Zijn uitzonderlijke kleurgebruik in combinatie met geabstraheerde kleurmotieven, ontleend aan flora en fauna, was even uitzonderlijk als die van tijdgenoot Vincent van Gogh.

Colenbranders creaties werden slechts door een selecte groep bewonderaars gewaardeerd. In zijn ontwerpen voor handgeknoopte smyrnatapijten bleek de eigenzinnige kunstenaar echter een fenomeen. Minder bekend zijn Colenbranders verrichtingen als binnenhuisarchitect en grafisch ontwerper. Met de producten van de plateelbakkerij RAM bereikte Colenbrander artitiek gezien een nieuwe hoogtepunt in zjin loopbaan. Hij blijkt dé grote vernieuwer op het gebied van de Nederlandse toegepaste kunst.

Redactie: Arno Weltens, Annemiek Rens, Willemijn Lindenhovius
Jaar van uitgave: 2014
Prijs: van € 24,95 naar € 12,50

De Sovjet Mythe - Socialistisch Realisme 1932-1960

De Sovjet Mythe toont een uitgebreide selectie van kenmerkende kunstwerken die gemaakt zijn in de Sovjet-Unie in de periode van het socialistisch realisme (1932-1960). Sovjetkunstenaars als Malevitsj, Korzjev en Plastov maakten schilderijen en beelden die naast het alledaagse leven de hoop op een betere toekomst verbeelden. Door deze idealisering van de Sovjetmaatschappij op monumentale en dramatische wijze werd een glanzende moderne mythologie gecreëerd: de Sovjet Mythe. De catalogus wordt ingeleid door drie kunsthistorische essays over avant-gardekunst en socialistisch realisme.

Redactie: Evgenia Petrova 
Jaar van uitgave: 2012
Dit boek is niet meer leverbaar.