Openingstijden:

dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

+

Menu

Kunst 1885-1935

                    ​

Peredvizhniki: Russisch Realisme rond Repin 1870-1900

De kunstwerken van de Peredvizhniki, een groep Russische kunstenaars, zette de wereld vanaf 1870 op zijn kop. De 'zwervers' (de maatschappij voor reizende kunstexposities) verhieven het leven van de gewone mens tot kunst in een tijd waarin de contrasten tussen arm en rijk alleen maar groter werden.

Redactie: Annemiek Rens en Harry Tupan
Jaar van uitgave: 2016
Prijs: € 24,95

                    ​

The Glasgow Boys - Schots impressionisme 1880-1900

Dit nieuwe boek introduceert de Glasgow Boys in al hun kracht en virtuositeit bij het Nederlandse publiek. Van de naturalistische landschappen en boerenkinderen in ingetogen palet, via snapshots van het moderne leven naar een decoratief, kleurrijk symbolisme dat soms bijna in abstractie uitmondt. Inspiratie door de School van Barbizon, de Haagse School, de Franse impressionisten maar ook Japanse kunst en Keltisch design wordt op volstrekt authentieke wijze toegepast in fris, origineel werk. Met gedeelde interesses en ambities en met de stad Glasgow als bindende factoren maakten de schilders tussen 1880 en 1900 een razendsnelle ontwikkeling door, waarbij ze uiteindelijk uitwaaierden in verschillende richtingen.

Redactie: Willemijn Lindenhovius
Jaar van uitgave: 2015
Prijs: € 24,95

                    ​

Kazimir Malevich - De jaren van de figuratie

Kazimir Malevich (Kiev 1878 - Leningrad 1935) werd wereldberoemd door zijn schilderij Zwart Vierkant. Veel minder bekend is dat hij vanaf 1928 tot aan zijn dood een groot aantal figuratieve schilderijen heeft gemaakt, die veelal het boerenleven in de Sovjet-Unie als onderwerp hebben. Vrijwel zijn volledige nalatenschap kwam na zijn dood terecht in het Staats Russisch Museum, en werden onder het communistisch regime nauwelijks tentoongesteld. Dit boek is de eerste Nederlandse publicatie waarin dit tot nu toe onderbelichte deel van zijn oeuvre uitvoerig wordt besproken en afgebeeld. Verder bevat het een introductie over de stilistische ontwikkeling van deze kunstenaar en zijn bijdragen over nieuwe onderzoeksresultaten en over de futuristische opera Overwinning op de zon, waarvoor Malevich de kostuums ontwierp.

Redactie: Evgenia Petrova 
Jaar van uitgave: 2014
Prijs: van € 24,95 voor € 12,50

                    ​

Kostbare eieren uit het tsarenrijk - Geloof, hoop en liefde

De pracht en praal van de Russische hofcultuur in de tsarentijd wordt gesymboliseerd door het paasei. Met het eerste paasei dat hofjuwelier Karl Fabergé in 1885 voor tsaar Alexander III Romanov vervaardigde, was een nieuwe trend geboren. De elite maakte er een sport van om deze jaarlijkse geschenken zo luxueus en extravagant mogelijk te laten uitvoeren, in de kostbaarste materialen en door de beste juweliers. De meest luxe exemplaren bevatten zelfs een surprise. In dit boek komen de tradities en weelde van het vooroorlogse Rusland samen met het virtuoze ambacht van de kunstnijverheid rond 1900.

Redactie: Annemiek Rens
Jaar van uitgave: 2014
Prijs: van €19,95 voor € 9,95

De Sovjet Mythe - Socialistisch Realisme 1932-1960

De Sovjet Mythe toont een uitgebreide selectie van kenmerkende kunstwerken die gemaakt zijn in de Sovjet-Unie in de periode van het socialistisch realisme (1932-1960). Sovjetkunstenaars als Malevitsj, Korzjev en Plastov maakten schilderijen en beelden die naast het alledaagse leven de hoop op een betere toekomst verbeelden. Door deze idealisering van de Sovjetmaatschappij op monumentale en dramatische wijze werd een glanzende moderne mythologie gecreëerd: de Sovjet Mythe. De catalogus wordt ingeleid door drie kunsthistorische essays over avant-gardekunst en socialistisch realisme.

Redactie: Evgenia Petrova 
Jaar van uitgave: 2012
Prijs: € 24,95