Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Rondleiding Barbizon

Schilderij 'Koetsreizigers in Schipborg' van Albarta ten Oever

Tanja Annen, museumdocent van het Drents Museum, licht in deze video een specifiek werk uit, uit de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. Het gaat om het schilderij Koetsreizigers in Schipborg van Albarta ten Oever, gemaakt in 1806.

 

Schilderij 'Het hunebed van Tynaarlo' van Willem Roelofs

In dit filmpje staat museumdocent Kees Dinkla stil bij één van Willem Roelofs kunstwerken, namelijk Het hunebed van Tynaarlo. Wist je dat Roelofs één van de eerste kunstenaars is die naar Drenthe ging om in de buitenlucht te schilderen?

Niet alleen krijgen we veel vragen binnen over de Barbizon-tentoonstellling. Ook zijn mensen erg benieuwd naar waar ons meisje van Yde op dit moment is*. Dat ontdek je in de volgende VraaghetDM-video! 

*Onze afdeling archeologie is momenteel gesloten vanwege verbouwing en herinrichting. Momenteel zijn niet alle stukken van de afdeling archeologie te zien, maar het meisje van Yde is op veler verzoek sinds 5 september wel weer te bewonderen. Dit programma kan dan ook goed gebruikt worden ter vervanging van een bezoek aan onze archeologische collectie. 

 

De familie Mesdag in Barbizon van het Noorden

Museumdocent Tanja Annen neemt je mee naar de familie Mesdag. Deze familie is goed vertegenwoordigd in de tentoonstelling 'Barbizon van het Noorden' 

We zoomen in deze film in op Geesje Mesdag Calcar en haar zwager H.W. (Hendrik Willem) Mesdag (ook bekend van het Panorama Mesdag). Geesje had samen met haar man Taco een huis in Vries: Villa Rezzago. Vanuit daar schilderden ze onder andere de kerk van Vries. Ook Taco Mesdag geeft acte de presence: hij staat op één van de schilderijen van Geesje.

Om het plaatje compleet te maken: Sientje Mesdag, vrouw van Hendrik Willem Mesdag, was ook actief als schilder. Naast de 3 werken uit het filmpje, zijn ook andere schilderijen en schetsen van Geesje, Taco, Hendrik Willem en Sientje te zien in 'Barbizon van het Noorden'! 

Werken uit de film:

  • Hendrik Willem Mesdag, Gezicht op de kerk van Vries (1851)
  • Geesje Mesdag-van Calcar, Gezicht op de kerk van Vries (1871)
  • Geesje Mesdag-van Calcar, Taco Mesdag in zijn atelier 'Rezzago' te Vries (1897)

 

Van de Sande Bakhuyzen en Stengelin in Barbizon van het Noorden

In deze video licht museumdocent Kees Dinkla de volgende kunstwerken uit:

  • Van de Sande Bakhuyzen, 'Schaapskooi te Exloo' (ca. 1900)
  • Stengelin (1852-1938), 'Gezicht op boerderij' (ongedateerd)

Deze schilders maakten de schilderijen in Exloo en Hooghalen. Van de Sande Bakhuyzen bracht daarnaast veel tijd door in het Drentse dorp Rolde. Dit dorp was (en is nog steeds) een echte pleisterplaats. Kunstenaars konden hier terecht in de herbergen. Ze verbleven langere tijd in Drenthe waar ze zich lieten inspireren door de natuur. Ze maakten de meest prachtige schilderijen.

NB. De video's zijn kort na de sluiting van het museum opgenomen. Doordat er toen snel geschakeld moest worden, is het geluid in de video niet optimaal. Ondertitels zijn beschikbaar! Zet deze aan d.m.v. de knop rechtsonder in het scherm.