Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Kleurplaten

Ben je door jouw voorraad kleurplaten heen en is jouw kind nog lang niet uitgekleurd? Hieronder vind je een hele serie meisje van Yde-kleurplaten, gemaakt door Sieger Zuidersma in opdracht van het museum. Iedere kleurplaat is onderdeel van het verhaal van het meisje van Yde. Naast dat je kind lekker creatief bezig is, leert het ook iets over Drenthe en de geschiedenis. Een leuke kleurplaat gevonden? Klik dan op de afbeelding om de grote versie uit te printen! Doe je ook gelijk mee met de kleurwedstrijd? Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie.

Arbeiders in het veen

Weet je dat twee veenarbeiders in 1897 per toeval het meisje van Yde vinden? Ze komt tevoorschijn als ze aan het baggeren zijn in Yde. De twee mannen schrikken zo van hun vondst dat ze in paniek naar huis rennen. Ze krijgen die dag geen hap meer door hun keel. Een week na de ontdekking gaat burgemeester Hendrik Aalfs een kijkje nemen bij de vondst.

Het sjaaltje

Nadat het meisje van Yde gevonden is, nemen nieuwsgierige bewoners uit Yde en omgeving stukjes van het veenlijkje. Zo ook de band die om zijn hals zit. Schoolmeester Jannes Krijthe haalt hem kort na de vondst van de hals. Gelukkig geeft hij de band een paar dagen later aan burgemeester Hendrik Aalfs, die hem naar het Drents Museum opstuurt.

Naar het museum

De burgemeester stuurt een brief naar het Drents Museum die terechtkomt bij medewerker Jan Joosting. Hij gaat naar de vindplaats toe en verzamelt alles wat er nog over is van het meisje van Yde. Een groot deel van haar tanden is namelijk meegenomen en ook haar 'kniebeen' is verdwenen. De burgemeester stuurt het pakketje op naar Assen waar Jan het lichaam laat drogen in de zon. Vervolgens legt hij het meisje in een vitrine.

Open voor publiek

Een paar dagen later is het meisje van Yde te zien voor het publiek. Het museum is open tussen 10.00 en 15.00 uur en als je langskomt, moet je even aanbellen. Dan doet een medewerker van het museum de deur open. De bezoekersaantallen van het museum verdriedubbelen in een jaar tijd door de komst van het veenlijkje. In 1896 bezoeken 371 mensen het museum een jaar later zijn dat er 901.

Onderzoeken

Het meisje van Yde ondergaat verschillende onderzoeken. Door die onderzoeken kunnen we met zekerheid zeggen dat het veenlijkje een meisje is. En dankzij een CT-scan hebben onderzoekers het gebit van het meisje heel nauwkeurig kunnen bekijken. Hierdoor weten we dat het meisje ongeveer 16 jaar oud is geworden.

Oranje haar

Het haar van het meisje van Yde lijkt oranje. Dat komt omdat ze zolang in het moeras heeft gelegen tussen de bruine plantenresten. Haar echte haarkleur is blond. En mensen met blond haar hebben meestal… jawel: blauwe (of blauwgrijze) ogen.

Reconstructie

In 1993 komt het Drents Museum op het idee om een reconstructie van het gezicht van het meisje van Yde te laten maken. De medisch illustrator Richard Neave van de Universiteit van Manchester gaat aan de slag met het verzoek. Op 10 mei 1994 presenteert het museum de reconstructie voor het eerst aan het publiek.

Dorp

Het meisje van Yde woont ongetwijfeld in een klein dorpje van vier of vijf huizen. Daar leeft ze met haar hele familie. Het dorpje ligt waarschijnlijk vrij hoog, op een plek waar de grond vruchtbaar is. De wereld rond het dorp is veel ruiger en wilder dan nu. Overal zijn moerassen en bossen. 

 

Een hondje?

In veel verhalen over het meisje van Yde duikt haar hond op. Zelfs in serieuze boeken. Die hond is
ooit bedacht voor een hoorspel en bestaat natuurlijk helemaal niet. Zo zie je maar hoe een onschuldig verzinsel een eigen leven kan gaan leiden.

 

Bolletje wol

Nog niet zo lang geleden hebben archeologen ontdekt dat mensen in de tijd van het meisje van Yde (ergens tussen 40 voor en 50 na Christus) niet alleen stoffen van wol en vlas maken. Ze gebruiken ook de vezels uit de schors van de lindeboom en… brandnetels!

Duizenden jaren later

Het meisje van Yde is nog steeds een heel belangrijk collectiestuk van het Drents Museum. Wil je het veenlijkje graag (nog) een keertje in het echt bekijken? Dat kan. Vanwege een grote verbouwing is het meisje van Yde niet continue te zien. Op deze pagina laten wij weten of het meisje van Yde wel of niet te zien is in het museum. Voor nu wensen we jullie in ieder geval veel kleurplezier! 

Een echte Helmantel voor jou!

Afgelopen jaar was de tentoonstelling 'Henk Helmantel - Meesterschilder'  te zien in de grote tentoonstellingszaal van het museum. Henk Helmantel heeft hiervoor speciaal een kleurplaat gemaakt! Kleur er lekker op los en breng dit stilleven tot leven. 

Zend het kunstwerk in en win!

We zijn op zoek naar de mooiste creaties! Stuur het kunstwerk van je kind(eren) in. De creatiefste inzendingen maken kans op het kinderboek Mysterie in het veen. Iedereen tussen 4 en 12 jaar mag meedoen! 

Inzenden kleurplaat

CAPTCHA
Vul de beveiligingscode in.
Image CAPTCHA