Openingstijden

di t/m zo 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

#VraaghetDM

Omdat we in maart 2020 onze deuren moesten sluiten in verband met maatregelen tegen het coronavirus, hebben we jullie online extra opgezocht. Ons verzoek aan jullie was: laat ons weten wat jij wilt zien! Onder de noemer #vraaghetDM kregen we vragen binnen. De antwoorden daarop hoor je in onderstaande video's!

Heb je nog meer vragen? Stuur ze dan alsnog in met #VraaghetDM via social media of communicatie@drentsmuseum.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord! 


 

Video 5: The American Dream & Edward Hopper

  • Kunnen jullie nog wat beelden van de expositie van Hopper laten zien? 
  • Hoe gaat zoiets als het lenen van het Hopper schilderij voor The American Dream?

Dit zijn twee van de #vraaghetDM vragen die we van jullie hebben mogen ontvangen. In deze video blikt Annemiek Rens, hoofdconservator van het Drents Museum, terug op The American Dream en onze zoektocht naar een 'Hopper'. 

Wil je meer (terug)zien van The American Dream? Kijk dan eens naar onze Youtube Playlist The American Dream

 

Video 4: De familie Mesdag in Barbizon van het Noorden

Dit is het derde deel van onze Barbizon-reportage voor #VraaghetDM! Tanja Annen neemt je mee naar de familie Mesdag. Deze familie is goed vertegenwoordigd in de tentoonstelling 'Barbizon van het Noorden' 

We zoomen in deze film in op Geesje Mesdag Calcar en haar zwager H.W. (Hendrik Willem) Mesdag (ook bekend van het @Panorama Mesdag). Geesje had samen met haar man Taco een huis in Vries: Villa Rezzago. Vanuit daar schilderden ze onder andere de kerk van Vries. Ook Taco Mesdag geeft acte de presence: hij staat op één van de schilderijen van Geesje.

Om het plaatje nog completer te maken: Sientje Mesdag, vrouw van Hendrik Willem Mesdag, was ook actief als schilder. Naast de 3 werken uit het filmpje, zijn nog andere schilderijen en schetsen van Geesje, Taco, Hendrik Willem en Sientje te zien in 'Barbizon van het Noorden'! #itsafamilyaffair #mesdag

Werken uit de film:

  • Hendrik Willem Mesdag, Gezicht op de kerk van Vries (1851)
  • Geesje Mesdag-van Calcar, Gezicht op de kerk van Vries (1871)
  • Geesje Mesdag-van Calcar, Taco Mesdag in zijn atelier 'Rezzago' te Vries (1897)

 

Video 3: Het meisje van Yde en ons depot
 

Op onze #VraaghetDM oproep kregen we meerdere vragen over het meisje van Yde én het verzoek om eens een inkijkje te geven binnen in ons depot. Carola Steenbergen, onze coördinator collectiemanagement, vertelt je in deze video wat een depot is, wat wij in ons depot hebben opgeslagen en waar je rekening mee moet houden bij het bewaren van objecten. Ook laat ze je zien waar het meisje van Yde nu ligt! 

 

Video 2: Schilderij 'Het hunebed van Tynaarlo' van Willem Roelofs
 

Hierbij delen we alweer de tweede #VraaghetDM video! We blijven nog even in de tentoonstelling  Barbizon van het Noorden. In dit filmpje staat Kees Dinkla, medewerker educatie, stil bij één van Willem Roelofs kunstwerken, namelijk Het hunebed van Tynaarlo. Wist je dat Roelofs één van de eerste kunstenaars is die naar Drenthe ging om in de buitenlucht te schilderen?

Niet alleen krijgen we veel vragen binnen over de Barbizon-tentoonstellling. Ook zijn mensen erg benieuwd naar waar ons meisje van Yde op dit moment is. Dat ontdek je in de volgende VraaghetDM-video! 

 

Video 1: Schilderij 'Koetsreizigers in Schipborg' van Albarta ten Oever
 

Veel van jullie vragen om een digitale rondleiding door de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. Daar zijn we direct mee aan de slag gegaan.

Met veel plezier delen we hierbij onze eerste #vraaghetDM video! Tanja Annen, medewerker Educatie bij het Drents Museum, licht in deze video een specifiek werk uit, uit de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. Het gaat om het schilderij Koetsreizigers in Schipborg van Albarta ten Oever, gemaakt in 1806.