Openingstijden

geopend vanaf 1 juni 2020, 12.00 uur

+

Menu

Workshop: Tekenen als David Schnell

Tekenen zoals David Schnell

In het eerste deel van deze online workshop leer je hoe je dit eenpuntsperspectief moet maken. David Schnell maakt in zijn werk ook veel gebruik van eenpuntsperspectief. Deze techniek zorgt er voor dat je als het ware in het schilderij wordt gezogen. In deel twee laat museumdocent Kirsten zien hoe je met dit eenpuntsperspectief een op David Schnell geïnspireerd werk kan maken. De inspiratie voor zijn werk haalt hij uit zijn herinneringen die hij vervolgens gefragmenteerd in beeld brengt.

Wat heb ik nodig?  

Leg de volgende dingen klaar voor je begint:  

  • Een grijs potlood

  • Kleurpotloden 

  • Gum

  • Pen/fineliner

  • Liniaal

  • Geodriehoek

Is het gelukt? Deel het resultaat met ons!

Is het gelukt om een met eenpuntsperspectief te tekenen? We zijn heel benieuwd naar je resultaat. Stuur je ons een filmpje of foto?

Dat kan via Facebook, Instagram of communicatie@drentsmuseum.nl.

Deel 1

Deel 2

Perspectief in het werk van David Schnell

David Schnell werkt vrij abstract. Hoewel hij met veel vlakken werkt, zien we toch duidelijk werelden waar we bij wijze van spreken bijna in kunnen stappen. 
Wat zijn werk uniek maakt onder de kunstenaars van de derde generatie Leipziger Schule, is dat hij niet met mensen in zijn beeld werkt. 
Toch is de mens wel aanwezig in zijn werk. Dat zit hem in de ruimtes die door mensenhanden gemaakt zijn en door het perspectief. 
Veel van zijn werk werkt namelijk met éénpuntsperspectief. En dat krijg je alleen als er een kijker is om dit te zien. Wij als kijker worden zo onderdeel van het werk. 

Herinneringen als inspiratie

Er heerst een spanningsveld in zijn werk tussen hetgeen we herkennen en de gefragmenteerden beelden die dat weer verstoren. 
David Schnell gebruikt herinneringen en beelden uit zijn verleden als inspiratiebron. Sommige beelden komen pas jaren later naar boven om een plekje te krijgen in het werk. Hij haalt fragmenten uit deze herinneringen die dienen als inspiratie voor het werk. Het is nooit een één op één vertaling. Omdat hij zoveel ruimte laat voor je eigen fantasie kan de kijker de beelden zien als iets wat ze zelf herkennen. Het gevoel van déjà vu.  

Uniek en herkenbaar 

De grootte, de manier van ophangen, het kleurgebruik, de vlakken en het perspectief. Al deze elementen zijn bewust uitgekozen en zorgen ervoor dat je als kijker het werk bijna ín kan lopen. Bijna. Want op grote afstand kun je het overzien, maar hoe dichterbij we komen hoe meer het beeld uiteenvalt in alle details.
Dit alles maakt het werk van David Schnell uniek en herkenbaar.