Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Op stap

Wil je graag met de klas ook andere interessante locaties bezoeken? Dat kan! Hieronder staan enkele locaties die ook meer dan een bezoekje waard zijn als het gaat om energie!

Duurzaamheidscentrum Assen
Voor basisschoolleerlingen uit Assen organiseert het Duurzaamheidscentrum diverse activiteiten die passen bij de verschillende leeftijdsgroepen. Voor elke leeftijdsgroep bieden zij passende activiteiten binnen de thema’s van het Duurzaamheidscentrum aan. De nadruk in het lesprogramma ligt op leren, doen en beleven. Op een actieve manier laten ze kinderen het belang van gezond en duurzaam gedrag inzien én de leerlingen leren wat ze zelf hieraan kunnen bijdragen.

Duurzaamheidscentrum Hibertad in Hardenberg
Het Hibertad in Hardenberg is ook zeker een bezoekje waard. In het programma voor basisscholen wordt uitgelegd duurzaamheid is en wordt verteld dat het niet alleen gaat om zonnepanelen of afval inzamelen. Het programma wordt afgesloten met een rondleiding door het gebouw. Dat geeft de meeste verwondering.

Oliemuseum en Zandstrooiboerderij in Schoonebeek
In veel boerderijen in de provincie Drenthe, en ook in sommige andere delen van het land, trof men vroeger een zandtapijt aan. Tot het begin van de vorige eeuw was vloerbedekking een onbekend begrip voor de boer. De vloeren in verschillende vertrekken bestonden uit grote brokken Bentheimer zandsteen en blauwe en rode plavuizen. In Schoonebeek wordt dit nog steeds gedaan in de oude Saksische boerderij De Zwaantje Hans-Stokman’s Hof. Daarnaast heeft de monumentale zandstrooiboerderij in Schoonebeek een expositie over de oliewinning in het dorp. 

Aardolie en aardgasmuseum in Twist (vlak over de grens van Duitsland)
Het museum in Twist ligt midden in de grootste aardolievelden van Duitsland. In het technische museum kom je alles te weten over het ontstaan van aardolie en aardgas, over hoe deze delfstoffen worden opgespoord, en hoe ze worden gewonnen, opgeslagen en getransporteerd. 

Veenpark en veenmuseum in Barger-Compascuum
In het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen, komt de Drentse veenhistorie tot leven.  Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk. Het Veenpark biedt de leerlingen een combinatie van interactie en educatie. Kinderen leren spelenderwijs de veengeschiedenis. Terwijl ze reizen met twee treinen en een boot, volgen ze het levensverhaal van Lieske en Geert.