Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
let op: zondag 24 sept. 10.00 - 13.00 uur zijn wij moeilijk bereikbaar 

+

Menu

MBO

Erfgoed van wereldklasse en kunst van topniveau. Dat is het Drents Museum ten voeten uit. We bieden onderwijsprogramma’s op het gebied van archeologie, geschiedenis en kunst. Er zijn programma’s bij alle grote wisselende tentoonstellingen en vanaf 2024 ook bij de spectaculaire nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia.

 

MBO-programma bij Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe

 

Wie is Vincent?

Vincent van Gogh. Een naam die bekend is over de hele wereld. Zo bekend, dat je zijn achternaam soms niet eens meer nodig hebt, om te weten dat het over de beroemde kunstenaar gaat. Maar voordat Vincent zich op tekenen en schilderen stort, zoekt hij lang naar een baan die bij hem past. Van kunsthandelaar tot schoolmeester tot boekverkoper. Totdat zijn broer Theo tegen hem zegt dat hij meer moet doen met tekenen.

 

Vincent is geen natuurtalent. Hij moet er hard voor werken om zich te ontwikkelen tot de kunstenaar die hij uiteindelijk wordt. Daarvoor moet hij veel discipline hebben, iets wat hij niet heeft als hij moet leren voor zijn schoolexamen, of opleiding theologie. Vincent worstelt zijn hele leven met zijn mentale gezondheid, maar zet ondanks alles door. Hij maakt in de tien jaar dat hij kunstenaar is, ongeveer 900 schilderijen en 1100 werken op papier. Daarnaast zijn er zo’n 900 brieven van hem bewaard gebleven.

 

Startpunt voor een gesprek over identiteit

Bij dit onderwijsprogramma is Vincent van Gogh het startpunt voor een gesprek over identiteit. Een thema dat zowel past bij de kunstenaar Vincent van Gogh, maar ook goed aansluit bij mbo-studenten. Want wie was Vincent? Hoe gaat hij om met successen en tegenslagen en hoe zie je dat terug in zijn werk? Hoe ga jij om met successen en tegenslagen en hoe deel je dat met anderen? Neem je mensen in vertrouwen? Deel je dingen op social media?

Onder begeleiding van een museumdocent onderzoeken de studenten waar Vincent tegenaan loopt, hoe hij daar mee omgaat en hoe je dat terugziet in zijn schilderijen. Ze leren over zijn periode in Drenthe, wat hij hier vindt en wat het effect is van de keuzes die hij maakt.

 

Lessenreeks Burgerschap en loopbaancompetenties

Het team educatie van het Drents Museum ontwikkelt een verdiepende lessenreeks bij de tentoonstelling over Vincent van Gogh. In deze lessen behandelen we één van de dimensies van burgerschap of één van de loopbaancompetenties. Daarnaast is er in elke les ook aandacht voor één van de 21ste -eeuwse vaardigheden.

Iets voor jouw studenten?

Neem voor meer informatie contact op met met de afdeling Educatie & Participatie via 0592 - 377 775 of educatie@drentsmuseum.nl.