Openingstijden:

dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten?

In 2013 hebben de educatief medewerkers van zeven grote Drentse cultuurinstellingen, ondersteund door Kunst & Cultuur Drenthe, de Drentse Cultuur Academie opgericht. Drents Archief, Drents Museum, Gevangenismuseum, Hunebedcentrum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Museum De Buitenplaats en Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk willen cultuureducatie in Drenthe een stevige kwaliteitsimpuls geven.

De Drentse Cultuur Academie

De partners van de Drentse Cultuur Academie bieden leerlingen een rijke culturele omgeving waarin zij kunnen groeien tot bewuste kinderen met een breed blikveld op cultuur. Daarbij hanteren de DCA-partners de filosofie dat leerlingen zich binnen de groep kunnen ontwikkelen naar hun eigen mogelijkheden en ontdekken waar hun eigen kwaliteiten liggen (proces- in plaats van productgericht). De projecten van de DCA zijn gebaseerd op het principe van de ‘hoofd, hart, handen - didactiek’. Ons eerste project heeft ‘beeldcultuur’ als onderwerp en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Kits Primair/Openbaar Basisonderwijs Midden-Drenthe, een onderwijsgroep die cultuureducatie als een belangrijk onderdeel ziet van hun Lifestyle filosofie.

Het project ‘beeldcultuur’

Billboards, televisiereclame, tattoos, kunst in de openbare ruimte, snapchat, verkeersborden en selfies. We worden meer dan ooit omringd door beelden. We spreken van een ‘beeldcultuur’. De beelden om ons heen hebben bijna allemaal een boodschap en beïnvloeden ons leven sterk, vaak zonder dat wij het zelf merken. In een samenhangend programma maken wij kinderen van groep 2 t/m 8 bewust van:

• hun eigen reactie(s) op de beelden om hen heen
  • van de boodschap achter de beelden om hen heen
  • van het feit dat verschillende mensen & mensen in verschillende tijden eenzelfde beeld op verschillende manieren kunnen interpreteren
  • van het feit dat elke interpretatie van een beeld  op zich waar kan zijn

Beeldcultuur voor groep 3 in Drents Museum:
‘Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten?’

Als je iemand iets wilt vertellen, dan kun je dat op heel veel verschillende manieren doen: praten, schreeuwen, fluisteren, gebaren maken, mailen, sms’en… Ook dieren kunnen elkaar dingen duidelijk maken. En spullen dan? Jawel: spullen communiceren ook! Tijdens de lessen op school* proberen we erachter te komen hoe dingen ons iets vertellen en we ontdekken dat er iets meer dan honderd jaar geleden veel kunstenaars waren die voorwerpen bewust iets wilden laten zeggen. In het Drents Museum gaan we op ontdekkingstocht. Natuurlijk bekijken we de kunstwerken waarvan we op school al plaatjes hebben gezien. Ook proberen we te beoordelen of architect Van Lokhorst het museumgebouw dat hij moest ontwerpen wel heeft laten zeggen wat de bedoeling was. Uiteraard steken we de handen uit de mouwen en laten we alledaagse spullen ‘praten’. Op school worden de lessen afgesloten met het maken van een bijzondere stoel in opdracht van het museum!

Interesse in dit project of in samenwerking met de Drentse Cultuur Academie? Mail dan naar educatie@drentsmuseum.nl.

*Dit programma is ook zonder voorbereidende lessen te boeken.