Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Onze aanpak

Erfgoed van wereldklasse en kunst van topniveau. Dat is het Drents Museum ten voeten uit. We bieden onderwijsprogramma’s op het gebied van archeologie, geschiedenis en kunst. Er zijn programma’s bij alle grote wisselende tentoonstellingen en vanaf 2024 ook bij de spectaculaire nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia.

Onze filosofie 
 

Wij werken bij het maken van onze educatieve producten volgens het principe ‘hoofd, hart & handen’. Dat leggen wij zo uit:
1. Hoofd
Het verhaal is de sleutel tot het verleden. Al onze producten zijn daarom gebaseerd op verhalen. Wij vertellen die verhalen met passie. Onze verhalen zijn zo gekozen dat ze aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep. Het liefst bekijken wij een verhaal van verschillende kanten
2. Hart
Leren en beleven doe je samen. Wij bieden daarom altijd volop ruimte voor interactie
In de beleving van ‘het echte’ schuilt de kracht van het museum. Daarom werken we met echte objecten bij alles wat we maken of doen. Al onze producten zijn verrassend: ze leiden tot een opmerkelijk inzicht, bevatten een knipoog naar de werkelijkheid of hebben een originele vorm. 
3. Handen
Mensen zijn nieuwsgierig. Daar spelen we op in met verschillende werkvormen. Wij houden van betekenisvol spelen! Vaak zetten we een vorm van theater in als middel bij de overdracht. 

Doel van onze onderwijsprogramma’s is om leerlingen te helpen bij het vormen van hun identiteit, om hun creativiteit te stimuleren en om hen te vormen tot kritische burgers die historisch denken en die visueel geletterd zijn. Dat doen we met behulp van betekenisvolle inhoud. 

 

‘U vraagt, wij draaien’
 

Wij sluiten met onze onderwijsprogramma’s graag aan bij het niveau en de interesse van de leerlingen of het onderwerp waarmee de klas op dat moment bezig is. Als je van tevoren contact met ons opneemt, nemen wij het museumbezoek uitgebreid met je door om de inhoud van ons programma af te stemmen op jouw wensen. Kom je met meerdere klassen, dan ontwikkelen wij graag een programma op maat. Als je dat fijn vindt, verzorgen wij lessuggesties om het bezoek aan het museum in de klas voor te bereiden of na afloop te verwerken. Enthousiast geworden? Neem contact met ons op via 0592 - 377 775 of educatie@drentsmuseum.nl.
 

Doe het zelf bezoek (gratis)

 

Wist je trouwens dat kinderen en jongeren tot en met 17 jaar gratis toegang hebben in ons museum?  Dat betekent dat je ook zelf met je klas naar het museum kunt gaan en je eigen les kunt geven. Je moet je groep altijd aanmelden. Niet alleen kunnen wij dan de groepsingang voor je opendoen, we kunnen dan ook even de logistieke kant van het bezoek met je doornemen. Wil je weten hoe je zelf een les in het museum moet geven, dan helpen we je graag!
​Tip: Het is moeilijk om met grote groepen te werken in het museum. Daarom vragen wij je om groepjes te maken van maximaal 15 leerlingen. Zorg ervoor dat elk groepje minimaal één begeleider heeft.

 

Speciaal onderwijs
 

Onze museumdocenten zijn zeer ervaren en gewend om te werken met groepen op alle niveaus. Als een groep leerlingen bijzondere aandacht vraagt, neem dan vooraf even contact met ons op. Wij stemmen onze programma’s graag af op de wensen en mogelijkheden van de groep.
 

Voordelig naar het museum
 

Met de trein naar het museum? Als je school is aangesloten bij de CJP Cultuurkaart is de CJP Schooltoer interessant. Docenten en leerlingen reizen dan in daluren voor maar € 7,00 per persoon. Zo wordt een culturele activiteit met de klas nog eens voordelig!

Tickets kunnen via de CJP-webshop www.schooltoer.nl worden gekocht. Voor het inloggen op deze site kan er gebruik worden gemaakt van de school login van de Cultuurkaart.

De belangrijkste spelregels op een rij:

  • Alleen voor scholen die meedoen aan de CJP Cultuurkaart.
  • Minimale afname van 10 tickets.
  • Voor de NS Schooltoer geldt dat inchecken niet mogelijk is tussen 06:30 en 09:00 en tussen 16.00 en 18.30 uur, reizen die voor 16.00 uur zijn gestart kunnen wel binnen deze uren plaatsvinden.
  • Het ticket is één dag geldig. In- en uitstappen kan op ieder station in Nederland.
  • De NS Schooltoer is geldig op het Nederlandse traject, in de tweede klasse, voor treinen van de NS, NS international, Arriva, Breng, Veolia, Connexxion, Syntus. Voor de ICE en Intercity Direct (Schiphol-Rotterdam-Breda) is een toeslag vereist. De Schooltoer is niet geldig in de Thalys.
  • Je ontvangt bij bestelling een factuur; er hoeft dus niet met creditcard of iDEAL betaald te worden. De Schooltoer kan niet met het Cultuurkaartbudget betaald worden.