Openingstijden

di t/m zo: 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Pompeï

Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum

Bijna tweeduizend jaar geleden verwoest een vulkaanuitbarsting Pompeï en Herculaneum. Hoe leven de inwoners van deze Italiaanse steden voor die verschrikkelijke ramp? Hoe zien hun interieurs eruit, hun standbeelden, gebruiksvoorwerpen en sieraden? Wat vinden zij mooi? En lijkt dat eigenlijk op wat jij mooi vindt? Je komt erachter tijdens een zoektocht langs topstukken die de uitbarsting van de Vesuvius - de bekendste vulkaanuitbarsting ooit - overleefd hebben.

Wil je leerlingen écht enthousiast maken voor Klassieke Talen en/of geschiedenis? Dan mag je deze tentoonstelling, met topstukken uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum, niet missen. Onze museumdocenten laten je leerlingen tijdens dit programma kennismaken met uniek werelderfgoed en filosoferen met ze over schoonheidsidealen door de eeuwen heen. Kijk dan ook niet raar op als de leerlingen na het museumbezoek een vakantie naar Italië bovenaan hun verlanglijstje zetten.

Voor wie:  leerlingen van het voortgezet onderwijs (alle leerjaren en niveaus)
Wanneer: op aanvraag (het programma is te boeken van 21 november 2022 tot en met 24 maart 2023.)
Lengte: 75 minuten
Prijs: € 4 per leerling (inclusief entree)

 

Kerndoelen

Dit programma sluit aan bij de volgende kerndoelen van het voortgezet onderwijs:

Kerndoelen Nederlands 

  • 1. De leerling leert zich mondeling en schriftelijk begrijpelijk uit te drukken.

Kerndoelen  mens en maatschappij

  • 37: leren over kenmerkende aspecten van het  tijdvak van Grieken en Romeinen
  • 38. De leerling leert een eigentijds beeld van de eigen omgeving, Nederland, Europa en de wereld te gebruiken om verschijnselen en ontwikkelingen in hun omgeving te plaatsen.
  • 40. De leerling leert historische bronnen te gebruiken om zich een beeld van een tijdvak te vormen of antwoorden te vinden op vragen, en hij leert daarbij ook de eigen cultuurhistorische omgeving te betrekken.

Kerndoelen kunst en cultuur

  • 48. De leerling leert door het gebruik van elementaire vaardigheden de zeggingskracht van verschillende kunstzinnige disciplines te onderzoeken en toe te passen om eigen gevoelens uit te drukken, ervaringen vast te leggen, verbeelding vorm te geven en communicatie te bewerkstelligen.
  • 50. De leerling leert op basis van enige achtergrondkennis te kijken naar beeldende kunst.
  • 52. De leerling leert mondeling of schriftelijk te reflecteren op eigen werk en werk van anderen, waaronder dat van kunstenaars.

Informatie en reserveren

Wil je langskomen met de klas? Vul het aanvraagformulier in en een van onze medewerkers neemt snel contact met je op. Voor meer informatie over het programma neem je contact op met de afdeling Educatie & Participatie via 0592 - 377 775 of educatie@drentsmuseum.nl. 

Tip: bespreek van tevoren met onze medewerkers waar je in de klas mee bezig bent, zodat wij daarop in kunnen spelen tijdens het museumbezoek.

Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van al onze nieuwe tentoonstellingen en onderwijsprojecten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor het voortgezet onderwijs. Drie keer per jaar versturen wij een digitale nieuwsbrief naar het onderwijs.