Openingstijden

Vanaf 26 januari zijn wij weer geopend!
ma t/m zo van 10.00 - 16.00 uur
vrijdag van 10.00 - 22.00 uur

+

Menu

Minerva meets Leipzig in Assen

Werken van kunstenaars van de Academie Minerva in Groningen en van de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig ontmoeten elkaar in het Drents Museum! In de tentoonstelling Minerva meets Leipzig – te zien tot en met 9 mei 2021 –  presenteert het museum een selectie kunstwerken uit eigen collectie van kunstenaars die hun opleiding sinds 1960 aan deze kunstacademies genoten. De expositie is in coronatijd opgebouwd en kon helaas vanwege de lockdown nog niet worden geopend. Bezoekers met een Museumkaart die meedoen aan de pilot van maandag 19 tot en met woensdag 21 april hebben nu de primeur om voor het eerst deze tentoonstelling live te bekijken. Reserveer een ticket voor de pilot

In Minerva meets Leipzig presenteert het museum in Assen een groot aantal recente aanwinsten uit 2020/2021, waaronder werken van de Duitse kunstenaars Tilo Baumgärtel, Laura Eckert, Aris Kalaizis, Rosa Loy, Ulf Puder, Johannes Rochhausen, Robert Seidel, David Schnell, en Mirjam Völker. Van de Academie Minerva is werk te zien van Allie van Altena, Mario ter Braak, Siemen Dijkstra, Peter Hartwig, Hans Hoekstra, Thijs Jansen, Klaartje Pander, Pieter Pander, Stijn Rietman, Simon Schrikker, Irene Veltman en Joyce ter Weele.

Livestream op 29 april
Op donderdag 29 april organiseert het museum vanaf 15.30 uur een gratis livestream waarbij directeur Harry Tupan en Rannilt Pol, Beringer Hazewinkel Conservator Kunst in opleiding, de bezoeker meenemen langs de werken en in gesprek gaan met onder andere kunstenaar en oud-docent Minerva Allie van Altena om overeenkomsten en verschillen te duiden. Meld je aan voor de livestream!

In de livestream draait het vooral om de overeenkomsten en verschillen tussen de manier van werken op Academie Minerva en op de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Het Drents Museum volgt deze kunstacademies. Op beide opleidingen floreert de creativiteit en ligt de nadruk op het ambacht en het maakproces. Het programma van de livestream duurt circa 45 minuten en de voertaal is Engels.

Programma livestream:

  • Rondleiding door Rannilt Pol, Beringer Hazewinkel Conservator Kunst in opleiding. Zij vertelt onder meer over het collectiebeleid van het Drents Museum en vergelijkt enkele kunstwerken met elkaar. Af en toe zoomen we in op details.  
  • Leipziger kunstenaar Tilo Baumgärtel – met twee werken vertegenwoordigd in de expositie – vertelt vanuit Duitsland over de Hochschule en over de Neue Leipziger Schule (zie www.galeriekleindienst.de)  
  • Gesprek tussen Harry Tupan, algemeen directeur van het Drents Museum en de kunstenaar en oud-docent Minerva Allie van Altena (www.allievanaltena.nl) over verschillen en overeenkomsten van beide academies.
  • Vragen vanuit het publiek worden beantwoord. Vragen kunnen tijdens de livestream via whatsapp of via YouTube chat gesteld worden.

Pijler Drents Museum
Hedendaagse figuratieve kunst is een van de belangrijke pijlers van het Drents Museum. Al veertig jaar verzamelt het museum werken op dit gebied. Het gevolg is een grote en diverse collectie die het museum grotendeels heeft kunnen opbouwen dankzij de steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Het museum volgt vooral Academie Minerva in Groningen en de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig, twee kunstacademies waar de creativiteit floreert en die de nadruk leggen op het ambacht en het maakproces.

Academie Minerva
Het beleid van Academie Minerva is vanaf de jaren 60 tegendraads. Als alle Nederlandse kunstacademies focussen op abstracte kunst en nieuwe media, ligt in Groningen juist de nadruk op modeltekenen en het schilderen van stillevens. Kunstenaars Matthijs Röling, Barend Blankert en Wout Muller – kopstukken van de kunstgroep Noordelijke Realisten - doceren op de academie en inspireren meerdere generaties kunstenaars om het ambacht te verfijnen. Vanaf 1994 gaat het Drents Museum actief figuratieve kunst uit Noord-Nederland verzamelen en presenteren. Wat volgt zijn vele solotentoonstellingen, maar ook een serie Jong Realisme met pas afgestudeerde kunstenaars in de schijnwerpers.

Leipziger Schule
In 2009 startte het Drents Museum als eerste museum in Nederland met het presenteren van werk van de Leipziger Schule, de benaming voor kunstenaars opgeleid aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst. In deze grote overzichtstentoonstelling Realisme uit Leipzig zijn kunstwerken te bewonderen van drie generaties afgestudeerden. Werk van grootheden als Werner Tübke, Arno Rink en Neo Rauch ontbreekt uiteraard niet. Later volgen solotentoonstellingen van onder meer Aris Kalaizis, Rosa Loy, David Schnell, Laura Eckert, Matthias Weischer (nog te zien t/m 27 juni) en Kristina Schuldt (najaar 2021). Vanaf 2020 is het Drents Museum begonnen met het verzamelen van werk van de Leipziger kunstenaars.

Coronamaatregelen

Vanaf 26 januari zijn wij weer open! Wij volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid en het Museumprotocol voor een veilig en verantwoord  museumbezoek. Bekijk hier de actuele maatregelen die gelden in ons museum.