Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Berend Groen

“Je kunt het landschap nooit evenaren. Wat je hoogstens doet, is aspecten eruit lichten. Daarom staat er ook zo weinig op mijn schilderijen.” Aldus Berend Groen. Hij begint zijn carrière als drummer bij de Groningse popband, Ro-d-ys en korte tijd bij de band Zen. Daarna ontwikkelt hij zich tot succesvol beeldend kunstenaar.

Er ontstaat een ellenlange wachtlijst voor zijn werk. Dat komt niet alleen door zijn bekendheid, maar ook door zijn werkwijze. Hij omschrijft zijn stijl als ‘geperfectioneerd pointillisme’. Elk schilderij bestaat uit ontelbaar veel verftoetsjes, dicht naast elkaar zodat ze van een afstand een geheel creëren. Het duurt weken voordat hij een schilderij af heeft. Dat is ook het geval met dit stroomdallandschap. Door kleine stipjes groene verf minutieus aan te brengen zie je een bocht in de rivier. De lucht, een verzameling grijze en witte stipjes, hangt dreigend over het landschap.

De sfeer van zijn landschappen laat goed zien hoeveel ontzag en respect Groen heeft voor de natuur. Zijn werk kenmerkt zich door een geraffineerde overgang van licht naar donker. Berend schetst simpele vormen en schildert ze daarna zo sober mogelijk over. Het weerspiegelt zijn noordelijke karakter. Hoe langer je naar dit schilderij kijkt, hoe meer je de tijd en aandacht ziet die de schilder in zijn werk stopt en hoe meer je zijn respect voor de natuur met hem deelt.

 

Berend Groen (Nieuwe Pekela, 1947 - 2003), Stroomdallandschap bij Taarlo, 1989, olieverf op paneel, 80 x 80 cm, collectie Drents Museum