Openingstijden

Di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur. Koop je ticket online!

+

Menu

Eext middelpunt van inspiratie

We bereiden ons momenteel voor op een nieuwe presentatie van het verhaal van Drenthe. Daarom is dit schilderij helaas tijdelijk niet te zien.

Er zijn wel twee andere schilderijen te zien van Egbert van Drielst in Eext. De schilderijen ‘Dorpsgezicht van Eext’ en ‘Drents landschap’ zijn te zien als onderdeel van de tentoonstelling Barbizon van het Noorden, De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950. 

Gezicht op Eext

Egbert van Drielst, Gezicht op Eext, jaartal onbekend

 

Het dorp Eext, te zien op dit schilderij, speelt een belangrijke rol in het leven van de Groningse landschapschilder Egbert van Drielst (1745-1818). Van Drielst bezoekt vanuit dit dorp andere delen om inspiratie op te doen. Met name de bosrijke landschappen maken veel los bij de schilder die dan weliswaar al in Amsterdam woont maar zijn kunstzinnige ingevingen zoekt in Drenthe.

Drenthe is trouwens bekend terrein voor Van Drielst. Als klein jongetje en inwoner van Groningen maakt hij veel uitstapjes naar familie in Steenwijk. Ook toen al werd Van Drielst geraakt door het Drentse landschap.