Openingstijden

Ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur
Vr: 10.00 - 22.00 uur

+

Menu

Topstuk: Henk Helmantel: Stilleven met Drentse archeologica

Henk Helmantel, Stilleven met Drentse archeologica, 2004

In de hoofdrol van dit stilleven staan archeologische vondsten uit de collectie van het Drents Museum. Henk Helmantel (1945) heeft ze met veel zorg uitgekozen in het depot. Het is voor hem belangrijk dat hij in zijn stillevens voorwerpen laat zien die een eigen ‘verleden’ hebben, niet zomaar het eerste het beste potje of pannetje.

Ook bij het arrangeren van de objecten wordt niets aan het toeval overgelaten. De bekers en kommen uit de periode tussen de Nieuwe Steentijd en de IJzertijd zijn met fotografische precisie geschilderd. Je denkt meteen aan de meesters uit de Gouden Eeuw als je dit werk ziet. Helmantel zat als vijftienjarige jongen dan ook urenlang naar hun werken te kijken in het Rijksmuseum.

Dit topstuk is momenteel te zien in de tentoonstelling Henk Helmantel - Meesterschilder.  

 

Tentoonstelling: Henk Helmantel - Meesterschilder

Van 3 oktober 2020 tot en met 5 september 2021 presenteren wij de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder. Hierin het kunstenaarschap en het ambacht van deze Groninger centraal.

Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs.

In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen. Meer informatie