Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Jan Sluijters -  Portret van dochter Lies

Jan Sluijters is gek op zijn jongste dochter, Eliza. Liefkozend noemt hij haar ‘Lies’. Al vanaf haar geboorte in 1924 schildert en tekent hij haar graag. Hier zit ze op 14-jarige leeftijd een boek te lezen voor een kleurrijk behang. Het boek, Tarzan, heeft ze naast haar neergelegd, om te poseren voor haar vader. Het resultaat is een feest voor het oog. De kleuren spatten van het doek. Haar blauwe ogen, haar groene jurk, de gele bank en vooral het kleurrijke behang en knalroze boek vechten om de aandacht.

Je blik wordt van de ene kant naar de andere kant van het doek getrokken. Toch overheerst deze weldaad aan kleur niet. Het geheel vormt een prachtig portret van zijn dochter. Haar serene blik, naar rechts gekeerd, en samengevouwen handen doen denken aan een staatsieportret. Jan Sluijters weet zijn Lies op een koninklijke manier weer te geven, alsof hij wil zeggen: “Dit is mijn dochter en ik ben trots op haar.”

Jan Sluijters (Den Bosch, 1881 – Amsterdam, 1957), Portret van dochter Lies, 1938, olieverf op doek, 130 x 110 cm, Collectie Drents Museum, langdurig bruikleen uit particuliere collectie