Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Julie de Graag

De houtsneden van Julie de Graag (1877-1924) zijn vaak gekleurd, maar toch heel sober. Met slechts het gebruik van eenvoudige lijnen maakte De Graag gestileerde voorstellingen van voornamelijk dieren, bloemen en landschappen. Witte poes is hier een mooi voorbeeld van. Met enkele lijnen en weinig details creeërde De Graag een zittende, witte poes tegen een lichtgroene achtergrond. De eenvoud van het werk draagt bij aan de schoonheid ervan.

Stilistisch gezien is De Graag’s werk te plaatsen tussen de Art Nouveau en De Stijl in. De Graag twijfelde voortdurend aan haar eigen werk, ondanks lovende woorden van bijvoorbeeld haar leermeester Henk Bremmer. Gedurende haar leven worstelde ze met depressies. Op 46-jarige leeftijd pleegde ze zelfmoord. Het Drents Museum heeft een groot deel van haar kleine maar kwalitatief hoogwaardig oeuvre in de collectie.

Julie de Graag, Witte poes, 1917, houtsnede, 163 x 125 mm, collectie Drents Museum, schenking Stichting Schone Kunsten rond 1900 (klik op de afbeelding voor een grotere weergave).