Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Lucienne Bloch

De Zwitsers-Amerikaanse kunstenares Lucienne Bloch (1909-1999) ontwierp deze automascotte voor de Glasfabriek Leerdam. Autobezitters konden met een mooi vormgegeven mascotte op de motorkap hun wagen meer allure geven. Engel is een prachtig voorbeeld van Art Deco.

Voor het ontwerp van Engel heeft Bloch de contouren van een gestileerde engel met gestroomlijnde vormen weergeven. Het haar van de engel staat strak en de gehele houding van de engel wijst naar voren. Op deze manier heeft Bloch met zeer weinig detail op een perfecte manier ‘snelheid’ weten te suggereren: treffend voor een autodecoratie.

In tegenstelling tot veel andere automascottes is deze niet van metaal, maar van glas. Hoewel zeer breekbaar, maakte dit materiaal een extra effect mogelijk: ’s avonds kon het glazen beeldje op de motorkap van binnenuit verlicht worden.

Lucienne Bloch (uitvoering: Glasfabriek Leerdam), Automascotte ‘Engel’, circa 1929, glas en chroom, hoogte 15,5 cm, collectie Drents Museum, schenking uit een particuliere collectie.