Openingstijden:

dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

+

Menu

Peredvizhniki

Vanaf 25 september 2016 hangt in de ondergrondse expositieruimte van het Drents Museum de Nachtwacht van Rusland! De Wolgaslepers van Ilya Repin is te bewonderen te midden van ruim zeventig andere topstukken uit het Staats Russisch Museum in Sint Petersburg. Samen met zo’n dertig andere kunstenaars zette Repin de Russische kunstwereld eind 19de eeuw volledig op zijn kop. De kunstenaarsgroep noemde zichzelf ‘Peredvizhniki’, de zwervers of trekkers. Zij streden voor de vrijheid om te maken wat ze wilden en te exposeren waar ze maar wilden. In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk, kozen de kunstenaars ervoor het leven van gewone mensen tot kunst te verheffen. Ze brachten de moeilijke leefomstandigheden, het sociaal onrecht en de honger op het Russische platteland keihard in beeld. Ook schilderden Ilya Repin, Vladimir Makovsky, Valentin Serov en hun vrienden prachtige portretten, sprookjesachtige landschappen en fabelachtige historiestukken. De Peredvizhniki hadden lef en bereikten een veel groter publiek dan alle kunstenaars voor hen!  

Bij de tentoonstelling Peredvizhniki ontwikkelen wij - samen met docenten geschiedenis en beeldende vakken - twee programma’s voor het Voortgezet Onderwijs. In de programma’s staan het streven naar onafhankelijkheid, het verlangen naar vrijheid en het creëren van een eigen geluid centraal. Hiermee wordt een duidelijke link gelegd tussen de wereld van de Russische kunstenaars aan het eind van de negentiende eeuw en die van de jongeren in deze tijd. De tentoonstelling vormt tegelijk een mooie opmaat voor het bespreken van de grote politiek-maatschappelijke omwenteling die aan het begin van de twintigste eeuw in Rusland plaatsvond.

Voor wie: Voortgezet Onderwijs (onder- en bovenbouw VMBO, HAVO, VWO)
Wanneer: op aanvraag
Prijs: € 4,00 per leerling
Duur: 75 minuten
 

Informatie en reserveren
 

Wil je langskomen met de klas? Vul het aanvraagformulier in en een van onze medewerkers neemt snel met je op. Voor meer informatie over het programma neem je contact op met de afdeling Educatie via 0592 - 377 721 of educatie@drentsmuseum.nl. Het is overigens mogelijk om onderwijsprogramma's van het Drents Museum te betalen met de cultuurkaart.

Tip: bespreek van tevoren met onze medewerkers waar je in de klas mee bezig bent, zodat wij daarop in kunnen spelen tijdens het museumbezoek.