Navigatie overslaan
tentoonstelling

The Ame­ri­can Dream

  • 19 november 2017 t/m 27 mei 2018
  • Drents Museum

Van 19 november 2017 tot en met 27 mei 2018 slaan het Drents Museum en de Kunsthalle Emden (Duitsland) de handen ineen voor de internationale kunsttentoonstelling The American Dream - Amerikaans Realisme 1945 – 2017

De dubbeltentoonstelling – tegelijkertijd te zien in Assen enEmden – is een primeur voor Europa: het is de eerste keer dat zo’n uitgebreid overzicht van na-oorlogse Amerikaanse figuratieve kunst in Europa getoond wordt. The American Dream biedt een spectaculair visueel overzicht van meer dan 200 kunstwerken van zowel bekende als minder bekende Amerikaanse kunstenaars, verdeeld over beide musea. Zo is er werk te zien van Amerikaanse topkunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel, Martha Rosler, Alex Katz en Chuck Close.

‘The American way of life’ in beeld gebracht
Het Drents Museum richt zich in de tentoonstelling op de periode 1945-1965. In de Kunsthalle Emden zijn werken te zien van 1965 tot heden. Beide musea presenteren ook een verbindende selectie van een aantal werken uit de periode die tegelijkertijd in het partnermuseum loopt. Naast een kunsthistorisch overzicht komen ook de Amerikaanse geschiedenis, politiek en sociale bewegingen aan bod. De kunstwerken vormen het vertrekpunt voor een reis langs de Amerikaanse cultuur en geschiedenis.

Samenwerking Kunsthalle Emden
Het Duitse museum, net over de grens, maakt spraakmakende tentoonstellingen over hedendaagse kunst en in het bijzonder realisme. Met het tweeluik The American Dream vinden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden inhoudelijk aansluiting. Het is de eerste keer in Europa dat op internationaal gebied twee musea op deze manier één grote tentoonstelling maken.

Amerikaanse bruiklenen
Beide musea werken voor dit project samen met verschillende Amerikaanse bruikleengevers die toonaangevende verzamelingen op het gebied van Amerikaans realisme hebben. De werken in de tentoonstelling zijn onder andere afkomstig uit het MoMA, Whitney Museum of American Art, Brooklyn Museum en Columbus Museum of Art. Daarnaast komen werken uit bedrijfscollecties als AXA en particuliere collecties als de William Louis-Dreyfus Family Collection, Hall Collection en Seavest Collection. 

Serie Internationaal Realisme
De tentoonstelling The American Dream past in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum na Realisme uit Leipzig (2009), De Sovjet Mythe (2012) en De Kim Utopie (2015).

Publicatie The American Dream
Bij de expositie verschijnt de gelijknamige en uitgebreid geïllustreerde publicatie in het Nederlands en in het Duits, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). De publicatie kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

Familieroute
Doe de familieroute bij The American Dream en je ontdekt allerlei dingen die voor andere bezoekers verborgen blijven! Een route vol verrassende kijk-, doe-, denk- en speelopdrachten. Leuk voor jong & oud.

Activiteiten
Tijdens de tentoonstelling The American Dream zijn er in het Drents Museum verschillende publieksactiviteiten voor jong en oud op allerlei gebied. Wat te denken van de gratis lezing, de kostuumshow in Amerikaanse stijl of de Familiezondag. Of de serie exclusieve lezingen met telkens weer een ander gezichtspunt van de Amerikaanse cultuur. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Onderwijs
Ook het onderwijsgroepen zijn van harte welkom bij deze unieke tentoonstelling. Speciaal voor groep 5 t/m 8 van het Primair Onderwijs is het programma Dromen met je ogen open ontwikkeld. Tussen de kunstwerken gaan de leerlingen het hebben over dromen; komen de dromen van de leerlingen ook voor in de tentoonstelling? En wat voor verrassende dingen halen ze uit de kunstwerken? Natuurlijk gaan de leerlingen ook praktisch aan de slag. Ze beelden hun dromen uit, rappen erover of vertalen hun dromen in poëzie. 

Docent of leerling op het Voortgezet Onderwijs? Dan is het onderwijsprogramma 'I have a dream ...'  wel iets voor jullie. De leerlingen starten direct in de tentoonstelling waar ze uitgebreid de tijd krijgen om de werken te bestuderen. Vervolgens gaan ze met een museumdocent filosoferen over de verhalen in en achter de schilderijen. Na het filosoferen, verkennen we de expositie verder op een speelse manier.

Mini-documentaire
MuseumTV brengt de mooiste tentoonstellingen & collecties van heel Nederland in beeld. Bekijk hier* de volledige mini-documentaire over The American Dream. In de documentaire vertellen directeur Harry Tupan en conservator Annemiek Rens je graag meer over deze tentoonstelling en de werken die te zien zijn!

* Registreer je gratis op de site van MuseumTV om de mini-documentaire The American Dream en vele andere video's en documentaires te bekijken