Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Tips voor families

Fijn dat jullie voor een bezoek aan het Drents Museum hebben gekozen! Hierbij tien tips om een bezoek aan het Drents Museum met kinderen nog leuker te maken.

1. Zorg voor een goede voorbereiding
Ga naar onze website om te ontdekken wat er allemaal te zien en te doen is in het museum. Ook handig om dan meteen even te kijken naar een aantal praktische zaken. Mag je ergens eten, waar zijn de wc’s en is er ook een verschoningsplek voor baby’s? Misschien goed om vast te weten dat iedereen tot 18 jaar bij ons altijd gratis naar binnen mag.

2. Ontdek wat jouw kinderen interesseert
Houden jullie van vulkanen of geschiedenis? Volg dan de speciale familieroute door de tentoonstelling over Pompeï. Lees je net een kinderboek voor over kunst, dan is het werk van Neo Rauch misschien meer iets voor jullie. Zijn de kinderen op school bezig met de pruikentijd, dan vinden ze Het Grootste Poppenhuis van Nederland vast erg interessant.

3. Maak er een feestje van
Vertel je kinderen al een paar dagen van tevoren dat jullie naar een museum gaan en wat ze daar gaan zien. Niet alles verklappen natuurlijk. Maak het museumbezoek bijzonder! Het is verstandig om de kinderen wat te laten eten en drinken voordat je naar binnen gaat. O ja, en vergeet de draagzak of de buggy niet. In het Drents Museum kun je trouwens ook een buggy lenen. 

4. Kijk samen
Niet alle kinderen vinden dezelfde dingen leuk. En het ene kind is sneller klaar dan het andere. Daarom is het fijn als je niet alleen bent op het moment dat het even niet helemaal gaat zoals je wilt. Aarzel dus niet om een andere volwassene mee te nemen naar het museum. Ook gezellig als je peuter in de buggy in slaap valt. Dan kunnen jullie samen een kopje koffie drinken in Bar Brasserie Pingo.  

5. Draai de rollen eens om 
Het is leuk om kinderen zelf te laten kiezen wat ze willen zien. Het kan namelijk heel verrassend zijn om te zien waar zij naartoe lopen, zich door aangetrokken voelen of door gefascineerd zijn.

6. Praat met elkaar
Stel tijdens het bezoek vragen aan je kinderen. Je zult verrast staan over de antwoorden. Wat vinden ze mooi, speciaal, gek of lelijk? Speel een spelletje bij de kunstwerken. Waar komt de persoon op het schilderij vandaan? En waar gaat hij of zij naartoe? Als ze iets mee naar huis zouden mogen nemen, wat zou dat zijn? Of kijk eens op de kop naar een kunstwerk. Wat verandert er? Laat merken dat je naar ze luistert en dat hun mening ertoe doet! 

Tip: Wij maken bij al onze grote tentoonstellingen een familieroute met leuke vragen, doe-opdrachten, interessante weetjes en snelle spelletjes.

7. Neem de tijd
Het is belangrijk om samen een mooie ervaring te hebben. Je hoeft daarvoor echt niet het hele museum te zien. Als jouw kind graag ergens iets langer wil zijn en er meer over wil weten, dan is dat ook goed.

8. Maak het niet te lang
Een museumbezoek hoeft niet de hele dag te duren. De spanningsboog van een kind is anders dan die van een volwassene. Als de kinderen verveeld raken of druk worden, bezoek dan eens onze Museumshop. De shop kan namelijk helpen om om weer een beetje op te laden. Maar je kunt ook gewoon een andere keer terugkomen natuurlijk. 

9. Neem een souvenir mee
Neem een aandenken aan deze speciale dag mee voor later. Je kunt hiervoor terecht in onze Museumshop. Maar een mooi afgedrukte foto of de familieroute als herinnering kan natuurlijk ook heel goed. Het zorgt ervoor dat de kinderen het museumbezoek langer zullen onthouden.

10. Maak plannen voor een volgend uitstapje
Bespreek na afloop wat de kinderen van het museum vonden. Dat kan al op de terugweg in de bus of de auto. Kijk er bij jongere kinderen niet van op als ze er pas een paar dagen later op het museumbezoek terugkomen. Neem de tijd voor zo’n gesprek en maak eventueel plannen voor een volgend uitstapje.

Veel plezier!