Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Theo Goedvriend

Voor Into Nature organiseert het Drents Museum als allereerste museum een grote tentoonstelling over het werk van Theo Goedvriend (1879-1969). De tentoonstelling laat het grote publiek voor het eerst kennismaken met deze ‘vergeten’, maar zeer interessante kunstenaar. Veel werken zijn nog niet eerder voor publiek te zien geweest. In de tentoonstelling wordt, in combinatie met de hedendaagse kunstenaars die tijdens Into Nature te zien zijn, een interessante verbinding gelegd in natuurbeleving uit het verleden en heden.

Into Nature
Van 2 juli tot en met 18 september is Drenthe het podium voor een uniek kunstevenement: Into Nature art expedition. Op de ruim 40 kilometer lange kunstroute door het Drentse landschap zijn op zestien locaties werken te bekijken van landelijk en internationaal bekende kunstenaars. Het Drents Museum slaat hiervoor samen met Museum De Buitenplaats in Eelde, Kunst in Kolderveen (KiK) en Kunst & Cultuur Drenthe de handen ineen.

Invloed Willem van Konijnenburg
Het kleine in de natuur fascineert Theo Goedvriend. Hij laat het wonderlijke van alles wat leeft zien. Rond 1900 werkt hij te Den Haag in een symbolistische vormentaal, geïnspireerd door Willem van Konijnenburg. Van dit boegbeeld uit de moderne kunst leert hij een gedetailleerd systeem van geometrische lijnen en vormen te gebruiken die de universele waarde moeten uitdrukken. In het prentenkabinet in het Drents Museum is tevens een kleine presentatie van het werk van Willen van Konijnenburg te zien, waarin de invloed die hij op Goedvriend had duidelijk naar voren komt. Het werk van Goedvriend zelf wordt op de afdeling Kunst 1885-1935 getoond.

Microkosmos als belangrijkste onderwerp
Goedvriend verlaat het symbolisme echter niet lang daarna om de natuur op een meer klassieke, neo-romantische manier uit te beelden. Vanaf dan werkt hij aan zijn beroemde paddestoelenschilderijen en boslandschappen. Daarnaast schildert hij gezichten op de IJssel, stillevens met vissen, bloemen, dood gevogelte, vogelnestjes en schelpen.

De sfeer die hij oproept spreekt veel mensen aan. Zijn belangrijkste onderwerp is de microkosmos en het idee dat ieder onderdeel van de natuur, hoe klein ook, een rol speelt bij het proces van groei, bloei en verval: prachtige vliegenzwammen, kleurige herfstbladeren, rommelige hoekjes met mos en boomtakjes en hagedissen en andere kleine dieren die op de bosgrond wonen.

Meer Into Nature in het Drents Museum

  • Concepts of Nature - Mark Dion onderzoekt de problematische relatie van de mens met de natuur in onze tijd. Locatie: Drents Museum en tentoonstellingsruimte Drents Museum in De Nieuwe Kolk.
  • Manipulation of Nature - Sjoerd Buisman focust zich op de geconstrueerde natuur. Locatie: Daktuin Drents Museum
  • Participating in Nature - het Kroatisch/Oostenrijkse kunstenaarscollectief Numen/For Use bouwt tussen de bomen een spectaculaire installatie van tape. Locatie: Gouverneurstuin.

Voor meer informatie over Into Nature art expedition en tickets: www.intonature.net/tickets.