Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Activiteiten in de provincie

Vincent van Gogh is wereldberoemd. Maar niet veel mensen weten dat hij ook in Drenthe verbleef. Drie maanden lang, in het zuidoosten van de provincie. Van zijn Drentse periode in 1883 zijn zes schilderijen, meerdere tekeningen en aquarellen én een serie brieven aan zijn broer Theo bewaard gebleven. 

 

Van Gogh in Drenthe

Het is in september 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh naar Drenthe kwam. Daarom worden er tijdens dit jubileumjaar allerlei unieke evenementen en activiteiten georganiseerd. Exposities, voorstellingen, maar er worden ook speciale fiets- en wandelroutes ontwikkeld, zodat je echt in de voetsporen van deze Hollandse meester treedt.

Fietsroutes

Maak al fietsend kennis met het Drentse oerlandschap van Van Gogh! Je ziet wat Vincent hier gezien heeft, hoe hij in Drenthe tot nieuwe inzichten kwam, wie hij ontmoet heeft en naar welk landschap hij op zoek was. Hoe was het hier in Drenthe in 1883 en wat was er gaande? Hoe woonden de mensen en wat voor werk hadden ze? Rondom Emmen, Hoogeveen en Zweeloo kun je drie verschillende bewegwijzerde routes volgen.
 

 

Elke route is ongeveer 50 kilometer lang. Je kunt ze afzonderlijk of als één lange route fietsen. De routes worden met speciale bordjes aangegeven en onderweg kom je doorkijkpanelen met luisterverhalen tegen en je fietst langs metershoge muurschilderingen.

 

Van Gogh in de binnenstad Hoogeveen 

Vanaf 2023 staat Van Gogh centraal in Drenthe, waaronder Hoogeveen. In 1883 kwam Vincent aan op Station Hoogeveen en verbleef enkele maanden in Drenthe. In het centrum van Hoogeveen locatie Dekkerplein is een huizenhoog zelfportret van Vincent van Gogh te zien. Deze streetart muurschildering is het werk van De Strakke Hand. Deze muurschildering komt u tegen tijdens de Fietsroute Vincents Aankomst, tijdens de Van Gogh stadswandeling met gids en is een mooie selfiespot tijdens de Familiespeurtocht Op zoek met Vincent.
 

 

 

 

Groepsreis Van Gogh in Drenthe

Treed in de voetsporen van Vincent van Gogh in Drenthe.  

Naar aanleiding van de tentoonstelling Op reis met Vincent is er een Drentse Van Gogh-reis ontwikkeld door SRC Reizen in samenwerking met Van Gogh Europe en het Drents Museum! Met een bus bezoek je in twee enerverende dagen de locaties die Van Gogh in 1883 zag en schilderde. Treed in de voetsporen van Vincent van Gogh in Drenthe!

Op de planning staan verschillende dorpen in het Drentse Veenlandschap: Hoogeveen, Zweeloo en Nieuw Amsterdam. Bewonder de Van Gogh-muurschilderingen, bezoek het Van Gogh-huis en natuurlijk kom je het Drentse werk van Van Gogh en zijn tijgenoten bekijken in ons museum. Voorafgaand aan je bezoek aan de expositie krijg je een inleiding van één van onze museumdocenten.

De reis is nu te boeken en deelname is va. € 298,- per persoon. 

Vertrekdata: 23 november & 7 december

Meer informatie en boeken

  

 

 

Een Zwerver in Zweeloo

De dag die als een droom voorbij ging
Dwaal mee langs vier historische boerenerven. Ervaar vier muzikale belevingen met live schilders muzikanten en omwonenden en ervaar de muzikale en beeldende voorstelling over de gemoedstoestand van Vincent’s dag te Zweeloo. Meer informatie

27 september t/m 7 oktober

 

Concertreeks | Carina Vinke ontmoet Van Gogh  

Deze activiteid is helaas geannuleerd.

In een concertreeks van drie concerten bezingt alt-mezzo Carina Vinke uit Erica de belevingswereld van Vincent van Gogh in de twee maanden die hij in Zuidoost-Drenthe verbleef. Met Sophie Timmer die de werken aan elkaar verbindt en brunch, tea of souper.

Alt-mezzo Carina Vinke bezingt in drie concerten de ervaringen die Vincent van Gogh meemaakte tijdens zijn verblijf in Nieuw-Amsterdam/Veenoord en omgeving. Het is meer dan een kleine serie klassieke concerten, maar brengt de gasten op bijzondere locaties, zet ze letterlijk in beweging en is verrijkt met een inspirerend horeca-arrangement.