Navigatie overslaan
tentoonstelling
Drentse geschiedenis

Volk van de Vent­weg – Rei­zi­gers in Drenthe

  • 16 maart t/m 14 september 2025
  • Drents Museum

Vanaf 16 maart presenteert het Drents Museum Volk van de Ventweg – Reizigers in Drenthe.

In de tentoonstelling maak je kennis met woonwagenbewoners uit Drenthe in verschillende tijden. Van P. Kremer, die met zijn woonwagen in 1876 Assen binnenreed, tot en met bekende hedendaagse reizigers, zoals voetbaltrainer Joseph Oosting uit Emmen.

Het Drents Museum maakt de tentoonstelling in co-creatie met reizigers uit Coevorden, Emmen en Hoogeveen. Volk van de Ventweg – Reizigers in Drenthe vertelt het verhaal van de reizigers in drie chronologische delen: van de komst van de eerste trekarbeiders, kiepkerels en ambachtslieden, via de tijd waarin er volop werd gereisd met de woonwagen tot aan de wereld van de reizigers van nu. Er is bijzondere aandacht voor de Sinti en Roma.

Langs 's heren wegen

Veel mensen denken dat onze voorouders zeer honkvast waren. Dat beeld klopt niet. Al eeuwenlang zijn er ook grote groepen mensen die van plek naar plek trekken op zoek naar werk. Een deel van de tentoonstelling Volk van de Ventweg – Reizigers in Drenthe gaat over de belangrijke rol die trekarbeid en ambulante handel in Drenthe spelen sinds de late middeleeuwen.

Het Drents Museum maakt de tentoonstelling in samenwerking met een groep reizigers uit Drenthe. Annie Veenstra-Hendriks uit Coevorden komt uit een familie met een groot recylingbedrijf. Marie Smit, Nicole Bakker en Harmanda van Veen zetten zich al jaren in voor meer standplaatsen voor woonwagens in Emmen met hun werkgroep De Rolleman. 
Jan Bauer zit in de gemeenteraad in Hoogeveen. Hier maakt hij zich onder meer sterk voor de belangen van  woonwagenbewoners op het gebied van wonen en maatschappelijke onderwerpen. Hij en zijn vader Bart denken samen met de andere leden van de werkgroep voor Volk van de Ventweg mee over de inhoud en de opzet van de tentoonstelling. 

Wonen op wielen

Als in de 19de eeuw steeds meer wegen worden verhard, doet de woonwagen zijn intrede. De woonwagen is een stuk comfortabeler om mee te reizen en maakt het mogelijk om de hele familie mee te nemen. De tentoonstelling Volk van de Ventweg - Reizigers in Drenthe schetst een beeld van de eerste woonwagenbewoners. Er is aparte aandacht voor het lot van de reizigers en de Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Reizigers op de Brink in Zuidlaren, 1950/1951, foto: Jos Lange, Groninger Archieven

Het woonwagengevoel

Tot slot maak je in de tentoonstelling kennis met Drentse reizigers van nu. Twee Drentse filmmakers gaan op zoek naar ‘het woonwagengevoel’ in een serie persoonlijke interviews. Waar zijn de reizigers trots op, wat bindt hen en hoe zien zij hun toekomst?  De bezoeker krijgt een inkijkje in de wereld van de Drentse reizigers. 

Reizigers in perspectief

Bij de tentoonstelling maakt het Drents Museum een podcast en er verschijnt een boek in samenwerking met Waanders uitgevers. In het gelijknamige boek Volk van de ventweg - Reizigers in Drenthe nemen conservator Jan van Zijverden van het Drents Museum en onderzoeker Hilde Boelema van het Drents Archief aannames over woonwagenbewoners onder de loep vanuit historisch perspectief en schetsen ze een beeld van het leven van reizigers in Drenthe in verschillende tijden. 

Ook reist er een door studenten van het Alfa-college gebouwde authentieke woonwagen door Drenthe, net als vóór de invoer van de woonwagenwet in 1968.