Drentse geschiedenis
Wil je de geschiedenis van Drenthe beleven, dan ben je bij ons museum aan het juiste adres.
Een motor van het merk Germaan uit Meppel, de prijzenkast van de varkensfokvereniging van Westerbork en het vaandel van de Werkliedenvereeniging van Hoogeveen. Zomaar een kleine greep uit de geschiedeniscollectie van het Drents Museum. Een zeer gevarieerde en unieke verzameling van zo’n 40.000 voorwerpen. Alle voorwerpen hebben een link met Drenthe, omdat ze er zijn gemaakt of gebruikt.
Verhalen over mensen
Met de voorwerpen uit de geschiedeniscollectie vertellen we verhalen over mensen. Hoe was het bijvoorbeeld om te leven aan de rand van de bewoonde wereld? Hoe werden nieuwkomers ontvangen? Hoe zag het leven van gewone mensen er vroeger uit? Hoe hebben mensen het landschap in de afgelopen eeuwen veranderd? En hoe veranderde het leven van mensen toen de stoommachine in Drenthe verscheen, verharde wegen werden aangelegd en kunstmest ook woeste gronden geschikt maakte voor de landbouw?
Topstukken
In de historische collectie vind je verschillende topstukken. Een prachtig staaltje zilversmeedkunst zijn de 17de-eeuwse begrafenisschilden van het schippersgilde uit Meppel. Deze schilden sierden de kist van een overleden schipper als eerbetoon tijdens de begrafenis. De muntschat van Zuidlaren vertelt over de beeldenstorm, waarbij een plunderaar er in Arnhem vandoor ging met het offerblok gevuld met ruim drieduizend munten. En voor de inwoners van Drenthe is de boerhoorn van Wijster misschien wel het belangrijkste object in de collectie. De boerhoorn staat namelijk symbool voor het naoberschap in de Drentse dorpen: een goede buur willen zijn voor mensen uit je omgeving.
Uitgelichte objecten
-
Gerrit Lankhorst
Vier zilveren begrafenisschilden van het vroegere Schippersgilde te Meppel -
Muntschat van Zuidlaren -
Boerhoorn
Geschiedenis tentoonstellingen
Beleef de Drentse geschiedenis
Wil je de geschiedenis van Drenthe beleven, dan ben je bij ons museum aan het juiste adres! Heb je bijvoorbeeld al eens een kijkje genomen in Het Grootste Poppenhuis van Nederland? Daar vertelt de Drentse belastingontvanger Johannes van Lier zijn verhaal. Maar je kunt ook kiezen voor het verhaal van zijn excentrieke dochter Barbara, de opstandige koetsier Roelof Harms of kokkin Tallegien Jans, die van haar hart geen moordkuil maakt.
- Familie van Lier met hun personeel voor het ontvangershuis
Zelf aan de slag met Drentse geschiedenis?
Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van je eigen dorp of stad, dan kun je op een heleboel plekken aan de slag. Bijna alle dorpen of steden hebben een eigen historische vereniging. Ben je vooral nieuwsgierig naar de geschiedenis van je familie, dan is het Drents Archief de aangewezen plek om je zoektocht te beginnen. Ben je meer een lezer en heb je een brede interesse in Drenthe, kijk dan eens of de Drentse Historische Vereniging (DHV) iets voor jou is. Ben je lid van de DHV dan ontvang je het tijdschrift Waardeel, het Drents Genealogisch Jaarboek én de Nieuwe Drentse Volksalmanak. Bovendien organiseert de DHV allerlei activiteiten met de geschiedenis van Drenthe als hoofdonderwerp.
Menyala (online tentoonstelling)
Bekijk ook
Ontdek objecten van uit de collectie van het Drents Museum. Leer meer over je favoriete of ontdek nieuwe.