Navigatie overslaan

Schil­ders van Drenthe

Sinds de 19de eeuw komen kunstenaars in grote getale naar Drenthe om zich te laten inspireren door het landschap en de dorpen.

Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Ook onder kunstenaars is de provincie geliefd. In de 19de eeuw komen zij in grote getale om zich te laten inspireren door het landschap en de Drentse dorpen. Deze kunstenaars scheppen een beeld van Drenthe dat ook vandaag de dag nog veel mensen naar de provincie brengt, uit Nederland en van ver daarbuiten.

Schildersparadijs Drenthe

Gewapend met veldezel en tubes verf trotseren kunstenaars het woeste, maar wonderschone Drentse landschap al vanaf de 18de eeuw. Egbert van Drielst weet als een van de eersten de provincie op kenmerkende, romantische wijze te verbeelden.

 In de 19de eeuw verandert door toedoen van de industrialisatie en de groei van de steden het Nederlandse landschap razendsnel. Kunstenaars gaan overal in het land op zoek naar het karakteristieke landelijke leven en de ongerepte natuur.

Drenthe heeft al die kenmerken en ontpopt zich tot een waar paradijs voor schilders. Een ‘Barbizon van het Noorden’, verwijzend naar de Franse plaats Barbizon waar de traditie van het buitenschilderen begint.

  • Julius Jacobus van de Sande Bakhuyzen, Koeien aan de waterkant
    Collectie Drents Museum, schenking Stichting Vrienden van het Drents Museum

Beroemde kunstenaars in Drenthe

Drenthe oefent ook op de grote kunstenaars uit de tweede helft van de 19de eeuw onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Denk aan leden van de Haagse School, zoals de landschapsschilders Jozef Israëls (1824-1911) en het echtpaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) en Sientje Mesdag-van Houten (1834-1909). Maar ook de Duitser Max Liebermann (1847-1935), de Fransman Alphonse Stengelin (1852-1938) en de Hongaar László Paál (1846-1879) worden geraakt door de schoonheid van het Drentse landschap. Tot op de dag van vandaag brengen kunstenaars de unieke eigenschappen van Drenthe in beeld. Het bekendst is misschien wel Vincent van Gogh (1853-1890).

Van Gogh in Drenthe

Vincent van Gogh verblijft in 1883 bijna drie maanden in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam - Veenoord en Zweeloo. Deze korte periode maakt diepe indruk op hem. ‘Ik geloof dat ik mijn landje heb gevonden hoor’, schrijft hij enthousiast in een brief aan zijn broer Theo. Van Gogh is onder de indruk van het landschap en het harde leven van de bevolking. Met name de veengebieden vormen zijn werkterrein. In het eenvoudige leven van de veenarbeiders en het sombere, lege landschap vindt hij de puurheid van het bestaan waarnaar hij op zoek is.

Uitgelichte objecten

  • Schilderij 'De turfschuit' van Vincent van Gogh

    Vincent van Gogh

    De turfschuit
  • Vincent van Gogh

    Landschap met een boerderij
  • Vincent van Gogh

    Onkruid verbrandende boer

Collectie Schilders van Drenthe

Het Drents Museum verzamelt werk van de kunstenaars die Drenthe geschilderd of getekend hebben. Belangrijk binnen de collectie Schilders van Drenthe is de kunst van de Haagse School. Deze groep Nederlandse kunstenaars trekt er in de tweede helft van de 19de eeuw op uit om buiten, ‘en plein air’, de natuur zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven. In de collectie van het Drents Museum vind je enkele honderden schilderijen en werken op papier van de Haagse School. 

De topstukken uit deze collectie noemen we de Drentse meestercollectie. Denk aan De turfschuit en Onkruid verbrandende boer van Van Gogh, De Drentse Madonna van Jozef Israëls en de Voorstudie voor de Bleek te Zweeloo en Kind onder bomen van Max Liebermann.

Winterlandschap Drenthe, Jan Wiegers (1928)
Voorstudie Bleek te Zweeloo, Max Liebermann (1882)
Boerderij met schuurtje in de voorgrond, Sientje Mesdag-van Houten
Ploegende boer in Drenthe, George Hendrik Breitner (1885)

Tentoonstellingen met kunst over Drenthe

De tentoonstelling Barbizon van het Noorden (2019-2020) toonde de collectie Schilders van Drenthe - én de provincie - in volle glorie. Op reis met Vincent (2023-2024) zoomde tot in detail in op de Drentse periode van Vincent van Gogh, met een grote tentoonstelling en publicatie. In de vaste collectiepresentatie Labyrinthia is een speciale zaal gewijd aan Van Gogh en andere schilders van Drenthe. 

Meer weten over Van Gogh in Drenthe

Als je in de voetsporen van de kunstenaar wil treden, is een bezoek aan het Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam - Veenoord zeker de moeite waard. Alle Van Gogh-activiteiten in Drenthe zijn hier gebundeld. Meer informatie over Zweeloo als kunstenaarsdorp is hier te vinden. De natuur in? Het Drentse Landschap ontwikkelde unieke fiets- en wandelroutes geïnspireerd op het werk van de schilders van Drenthe.

Nu te zien Doorlopend

Laby­rin­thia

Een magische ontdekkingsreis door vijftien zalen van het museum. Bekijk alle topstukken uit onze eigen collectie, zoals het meisje van Yde, de oudste boot van de wereld en de schilderijen van Van Gogh.