Navigatie overslaan
tentoonstelling

Bar­bi­zon van het Noorden

  • 24 november 2019 t/m 13 september 2020
  • Drents Museum

De tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 is verlengd tot en met 13 september 2020.

In Barbizon van het Noorden presenteert het museum werk van grote kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Kunstwerken van onder meer Israëls, Mesdag en Van Gogh laten de unieke eigenschappen van Drenthe zien.  Voor deze tentoonstelling wordt samengewerkt met Stichting Het Drentse Landschap. Het Drents Museum en Het Drentse Landschap ontwikkelen een verrassend randprogramma rondom de tentoonstelling waarbij kunst, cultuur en natuur op een bijzondere manier samengaan. 

Barbizon van het Noorden
Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Veel toeristen bezoeken de provincie elk jaar weer precies om die typische kenmerken. Dit beeld van Drenthe is in de 18de eeuw ontstaan, toen de eerste kunstenaars gewapend met hun potlood en schildersezel de woeste maar bovenal het wonderschone Drentse landschap ontdekten. Er is een mooie vergelijking te maken met het bekende Franse Barbizon, waar kunstenaars zich in de 19de eeuw verzamelden om de natuur te gaan schilderen, vaak in de openlucht. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken. 

Waar is het 'onkruidverbrandertje'?
Enkele maanden hangen ze in de tentoonstelling Barbizon van het Noorden naast elkaar: De turfschuit en Onkruid verbrandende boer. Twee van de olieverfschetsen die Vincent van Gogh maakt tijdens
zijn korte bezoek aan Drenthe in 1883. De turfschuit is al sinds 1997 in het bezit van het Drents Museum.
Het ‘onkruidverbrandertje’ – zoals Van Gogh de man bij het vuurtje noemt – zwerft dan nog over de wereld. Bijna twintig keer wisselt het kunstwerk van eigenaar. Dichter Herman Gorter bezit het doek als een van de eersten. Even is het eigendom van de nazi’s en later hangt het onder meer bij particulieren in New York en Puerto Rico. In 2019 duikt het schilderijtje op. De erven Goudstikker besluiten het te laten veilen. Op 13 november vindt de veiling plaats, bij Sotheby’s n New York. Het Van Gogh Museum en het Drents Museum bieden gezamenlijk op het schilderij. Met dank aan vele geldschieters lukt het de musea om Van Goghs Onkruid verbrandende boer naar huis te halen. Na 136 jaar is het ‘onkruidverbrandertje’ terug in Drenthe. Op 16 december werd de olieverfschets toegevoegd aan de tentoonstelling Barbizon van het Noorden.

Julius van de Sande Bakhuyzen (1835-1925), Rustende koeienhoeder aan oever van door bomen omzoomde waterkant, ongedateerd

De schoonheid van Drenthe

In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 maken de bezoekers een wandeling door het Drentse landschap van rond 1900 en ontdekken ze de prachtige heidevelden, hunebedden, akkers en bijzondere dorpen van Drenthe. Schilderijen, grafiek en tekeningen van grote kunstenaars, waaronder Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, Julius van de Sande Bakhuyzen en Max Liebermann worden gepresenteerd in combinatie met nog niet eerder getoonde onbekende pareltjes uit de rijke collectie van het Drents Museum. De tentoonstelling biedt hiermee een grote diversiteit aan werken die samen het unieke karakter van Drenthe laten zien. 

Het Drentse Landschap

Voor dit project werkt het Drents Museum samen met Het Drentse Landschap. Deze stichting werd in 1934 opgericht en bestaat dit jaar 85 jaar. Het Drentse Landschap beheert zo’n 9.000 hectare natuur en circa 300 veelal monumentale objecten, waaronder havezaten, kerken en diverse boerderijen. Daarnaast heeft de stichting de zorg voor 22 hunebedden, drie historische schansen en tientallen grafheuvels. Het Drents Museum en Het Drentse Landschap ontwikkelen een speciaal randprogramma rondom de tentoonstelling waarbij kunst, cultuur en natuur op een bijzondere manier samengaan. Het Drentse Landschap ontwikkelt een publieksfilm die in de tentoonstelling wordt getoond en tevens in de informatiecentra van Het Drentse Landschap.

Willem Roelofs, Het Hunebed van Tynaarlo, 1861

Afbeelding bovenaan de pagina: Max Liebermann, Voorstudie voor Bleek te Zweeloo, 1882

​Koop tickets vooraf online. We mogen momenteel een beperkte hoeveelheid bezoekers ontvangen. Door online je ticket te kopen, ben je verzekerd van toegang op jouw gekozen moment. Tickets bestellen

Barbizon van het Noorden online

Wil je alvast online rondkijken in Barbizon? Bekijk deze inleidingen van onze museumdocenten of bekijk de video van vlogger Jip, die tijdens de sluiting ivm corona Barbizon van het Noorden bekeek!

Familieroute Barbizon van het Noorden
Weet jij wat ‘mieghommels’ en ‘swalvies’ zijn? En in welk schilderij zou jij wel een tijdje willen wonen? Welk schilderij in de tentoonstelling vind jij trouwens het mooist? En welk lied past het best bij de Drentse Madonna?

Bij deze tentoonstelling is een familieroute ontwikkeld, speciaal voor kinderen van ongeveer 8 t/m 14 jaar. Omdat de tentoonstelling is beeindigd, is de familieroute niet meer in het museum verkrijgbaar. Je kunt deze nog wel online bekijken.  

Download hier de familieroute bij Barbizon van het Noorden