Navigatie overslaan
tentoonstelling

Op reis met Vincent

  • 11 september 2023 t/m 7 januari 2024
  • Drents Museum

In de tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe maakt de bezoeker kennis met misschien wel het minst bekende werk van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh. 

Volg Vincent van Gogh door het Drenthe van 1883

Van 11 september 2023 tot en met 7 januari 2024 zijn schilderijen, tekeningen en aquarellen die Van Gogh maakte tijdens zijn verblijf in Drenthe te zien in Assen. Het is uniek dat we zoveel werken uit die tijd samen presenteren. De Drentse Van Goghs zijn afkomstig uit musea en privécollecties van over de hele wereld. Ook is er werk van Vincent van Gogh te zien voorafgaand aan en aansluitend op de Drentse periode. 

Deze tentoonstelling is afgelopen. 
Vincent van Gogh arriveert op 11 september 1883 in Drenthe. Hij verblijft drie maanden in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en maakt een daguitstap naar Zweeloo. Het Drentse landschap inspireert hem. Hij vindt er de rust en ruimte om na te denken over zijn kunstenaarschap en om te experimenteren. Hij oefent met thema's, technieken en kleuren. Van Goghs tijd in Drenthe is van belang voor zijn ontwikkeling als kunstenaar. Hij legt er een belangrijke basis voor de vele meesterwerken die hem tot een van de meest geliefde kunstenaars ooit maken. 

 

Vincent van Gogh, Landschap met turfhoop en boerderijen, Drenthe, 1883, waterverf op papier, 41,7 x 54,1 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam

Vincent van Gogh, De turfschuit, Drenthe, 1883, olieverf op doek op paneel, 37 x 55,5 cm, Drents Museum

Van Goghs mentale en fysieke reis
In de tentoonstelling Op reis met Vincent volg je Van Goghs omzwervingen door het Drenthe van 1883. Bezoekers van de tentoonstelling stappen samen met Vincent in de trein, kijken door zijn ogen naar het Drentse landschap en ontmoeten de tijdgenoten en inspiratiebronnen die belangrijk voor hem zijn tijdens zijn verblijf in Drenthe, zoals Jacob van Ruisdael, Jean-Francois Millet en Anton Mauve. 

'Drenthe is superbe'
De werken van Van Gogh, tijdgenoten en zijn inspiratiebronnen worden gepresenteerd in verschillende ruimtes die geïnspireerd zijn door de kleuren in het Drentse landschap zoals Vincent die beschrijft in brieven aan zijn broer Theo, naar een ontwerp van NorthernLight. Van Goghs Drentse oeuvre laat de schoonheid zien die hij vindt in de noeste arbeid van boeren en veenarbeiders en de landschappen met hutten, turfvelden en kilometerslange waterwegen.  

Vincent van Gogh, Rij boerenhuizen, Drenthe, 1883, aquarelverf op papier, 25 x 36,5 cm, Von der Heydt Museum, Wuppertal

Kiemen in de Drentse grond
In de afgelopen acht jaar hebben we uitvoerig onderzoek gedaan naar de Drentse periode van Vincent van Gogh. In de publicatie Op reis met Vincent duikt hoofdconservator Annemiek Rens in het minst bekende hoofdstuk uit zijn levensverhaal. Het boek kost € 29,95 (Waanders Uitgevers) en is vanaf 11 september verkrijgbaar in de museumshop en in de webshop.  

Van Gogh Drenthe-jaar 
2023 is het Van Gogh Drenthe-jaar. Naast de tentoonstelling in het Drents Museum in Assen zijn er fiets- en wandelroutes in Drenthe waarbij je het spoor van Vincent van Gogh volgt, naast tal van andere activiteiten in Drenthe. Meer informatie