Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Veelgestelde vragen (FAQ)

 

ALGEMEEN

Waar is het Drents Museum?
Het Drents Museum bevindt zich aan de Brink 1 in Assen, op loopafstand van het trein- en busstation. Klik hier voor routebeschrijvingen en parkeermogelijkheden.

Wanneer is het museum geopend?
Het Drents Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens feestdagen en in schoolvakanties is het museum ook op maandag geopend. Het museum is gesloten op de volgende dagen: nieuwjaarsdag (1 januari), Koningsdag (27 april) en eerste kerstdag (25 december). Klik hier voor een volledig overzicht van de openingstijden en -dagen van het museum en de Museumtuin.

Waar kan ik mijn bagage kwijt tijdens mijn museumbezoek?
Paraplu's en tassen die groter zijn dan A4-formaat mogen niet mee de tentoonstellingszalen in. Je kunt je spullen kwijt in de gratis kluisjes (inworp 1 euromunt met terruggave, of vraag naar de speciale muntjes bij de Infobalie) bij de garderobe.

Wat is er voor kinderen te doen in het museum?
Wat leuk dat je voornemens bent om naar het museum te komen! In het museum is er genoeg te beleven voor jong en oud. Vooral Grootste Poppenhuis van Nederland en onze familieroute zijn van harte aan te raden voor families met kinderen.Hier vind je tien tips om het bezoek aan het Drents Museum met kinderen nog leuker te maken.

Is er een café in het museum?
Bar Brasserie Pingo is te vinden in het hart van het oude museumgedeelte. De openingstijden van Pingo zijn gelijk aan het museum, namelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Hier kun je koffie drinken met gebak, maar ook maaltijdsalades, sandwiches en bittergarnituur staan op het menu. 

Kun je winkelen in het Drents Museum?
Jazeker. Het Drents Museum heeft een prachtige Museumshop met een uiteenlopend assortiment van originele cadeaus, exclusieve designartikelen, leuke souvenirs en bijzondere boeken. De openingstijden van de Museumshop zijn gelijk aan die van het museum, namelijk dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Mag mijn hond mee in het museum?
Geregistreerde hulp- of geleidehonden zijn van harte welkom in het museum, andere huisdieren niet.

Welke tentoonstellingen zijn er nu te zien?
Het Drents Museum heeft altijd een aantal wisselende tentoonstellingen en daarnaast hebben we een rijke eigen collectie. In verband met de voorbereidingen op onze nieuwe collectiepresentatie, is er momenteel een deel van de vaste collectie niet te zien. Klik hier voor een overzicht van de huidige tentoonstellingen.

Meer informatie over onze vaste collectie.

Is Codename: Energy nog te zien?
Nee. Codename: Energy is sinds 9 januari 2023 definitief gesloten in verband met de voorbereidingen voor onze nieuwe collectiepresentatie. Actuele informatie over de herinrichting 

Is het museum goed toegankelijk voor mindervaliden?
Het grootste deel van het museum is goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. De meeste verdiepingen zijn bereikbaar met de lift en er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig. In het museum zijn gratis rolstoelen, rollators en vouwkrukjes aanwezig voor iedereen die hier gebruik van wil maken. Helaas is een deel van het monumentale gedeelte van het museum minder goed te bereiken.

Omdat het aantal rolstoelen en rollators beperkt is,  kun je deze reserveren via +31 (0)592 - 377 773. 

Meer informatie over toegankelijkheid met roLstoel- en scootmobiel 
Meer informatie over toegankelijkheid met kinderwagens en buggy's 

Begeleiders (op vertoon van een OV-begeleiderskaart) en geregistreerde hulp- en geleidehonden zijn natuurlijk van harte welkom en kunnen kosteloos mee het museum in.

Mag ik foto's maken in het museum?
Ja, dat mag. Als je geen flits en statief gebruikt, vinden we het prima dat je foto's maakt in het museum. Deel je ze ook even met ons via Facebook, Twitter of Instagram?

                                                                                                                                            Terug naar boven

EEN VEILIG MUSEUMBEZOEK

Welke maatregelen gelden er op dit moment in het museum?
Vanaf 25 februari 2022 vervallen alle maatregelen in ons museum. Dat betekent dat het niet langer nodig is om een QR-code te laten zien, een mondkapje te dragen of afstand te houden. Het staat je natuurlijk vrij om een mondkapje te dragen. Houd daarbij rekening met andere bezoekers en werknemers. Ons museum blijft met tijdsloten werken, we adviseren je daarom van tevoren een online ticket te bestellen. 

Werken jullie met het coronatoegangsbewijs?
Kijk op de pagina Een veilig museumbezoek voor alle actuele informatie over het gebruik van coronatoegangsbewijs en overige coronagerelateerde zaken. 

                                                                                                                                            Terug naar boven

TICKETS

Wat kost een toegangsticket?
Volwassenen betalen € 15,00 voor een ticket, tenzij er een tentoonstellingswissel is. Dan betalen volwassenen € 8,00. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang. Voor sommige tentoonstellingen wordt een toeslag in rekening gebracht. Klik hier voor een volledig overzicht van onze actuele  toegangsprijzen.

Waar kan ik een toegangsticket kopen?
In het museum werken wij met tijdsloten. We raden je aan om van tevoren tickets te bestellen via onze website zodat je bent verzekerd van een plek. Lukt het niet om online tickets te bestellen? Tickets zijn ook te koop aan de kassa in het museum.

Waarom online een ticket aanschaffen?
Met een online ticket ben je zeker van een bezoek aan het Drents Museum op de door jou geplande dag.

Hoe ontvang ik mijn ticket(s)?
Zodra de bestelling is bevestigd en betaald, wordt er een e-mail met de ticket(s) gestuurd naar het opgegeven mailadres. De mail ontvang je binnen 10 minuten in jouw inbox. Geen mail ontvangen? Dan kan het zijn dat de e-mail in je spambox is beland. Controleer dan even de spambox en voeg het Drents Museum toe aan je veilige afzenders. Is de mail ook niet in de spambox terecht gekomen? Stuur dan een mail naar info@drentsmuseum.nl.

Is het nodig om de ticket(s) te printen?
Nee, dat is niet nodig. Onze scanners kunnen de tickets vanaf mobiele telefoons lezen. Houd de ticket gereed bij de ingang van het museum, dit versnelt de doorloop.   

Waarom moet ik vooraf een dag opgeven voor een bezoek aan het Drents Museum?
Om al onze bezoekers een prettig en aangenaam bezoek te garanderen, is het noodzakelijk om een dag te selecteren. Op die manier weten we hoeveel bezoekers wij op een dag mogen verwelkomen en wanneer het maximum aantal bezoekers bereikt is. 

Kan ik een online ticket voor iemand anders kopen?
Wat een leuk idee! Natuurlijk is het mogelijk om een ticket voor iemand anders te kopen. Leuk om bijvoorbeeld cadeau te doen. Vul bij stap 3 de gegevens in van degene voor wie je het ticket koopt. Het ticket wordt na betaling dan naar het mailadres gestuurd dat is opgegeven bij de persoonsgegevens. 

Kan ik aan de kassa ook een ticket kopen?
Ja, dat kan. Tickets kunnen tijdens openingstijden worden gekocht en zijn enkel geldig voor de desbetreffende dag. Houd wel rekening met een eventuele wachtrij voor de kassa van het Drents Museum. Wanneer het erg druk is in het museum, kan het zijn dat u even moet wachten. Wilt u verzekerd zijn van een bezoek op uw gewenste tijdstip? Koop dan een ticket online! 

Ik ben in het bezit van een OV-begeleiderskaart. Mag mijn begeleider dan gratis mee naar binnen?
Bezoekers die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mogen op vertoon van een OV-begeleiderskaart gratis één begeleider meenemen. Voor de begeleider bestelt u een ticket van het type 'OV-begeleiderskaart'. 

Werkt het Drents Museum met tijdvakken? 
Vanaf zondag 28 januari 2024 werken we niet meer met een starttijd op je ticket. Het museum is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Je mag het museum betreden op het moment van jouw keuze en zo lang blijven als je wilt. Je hoeft dus geen starttijd / tijdvak / tijdslot te reserveren. 

                                                                                                                                            Terug naar boven

ANNULEREN/OMBOEKEN

Kan ik mijn ticket(s) na aankoop omboeken of retourneren?
Het is helaas niet mogelijk om tickets om te boeken of retourneren. Controleer daarom altijd je bestelling voor je afrekent. Het is wel mogelijk om tickets te ruilen voor een andere datum en tijd (zolang de voorraad strekt).
Het staat tickethouders natuurlijk vrij om zelf een ticket door te verkopen In eigen netwerk of bijvoorbeeld via Ticketswap. Let op: Het Drents Museum kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongeldige tickets die worden aangekocht via derden. 

                                                                                                                                            Terug naar boven

KORTINGSKAARTEN

Ik heb een museumkaart, mag ik dan gratis naar het Drents Museum?
Ja, met een museumkaart heeft u gratis toegang tot het Drents Museum. Bestel uw ticket online om een tijdslot te reserveren.

Ik ben mijn Museumkaart vergeten tijdens mijn bezoek. Wat nu?
Wat vervelend om te lezen dat je jouw Museumkaart niet kon tonen bij jouw bezoek aan ons museum. In de gebruikersvoorwaarden van de Museumkaart – artikel 4 - staat aangegeven dat je alleen toegang tot een museum krijgt uitsluitend op vertoon van een originele Museumkaart. De kaarthouder die in het bezit is van een geldige Museumkaart maar deze – om welke reden dan ook – niet ter plekke kan tonen, heeft geen recht op toegang. Dat betekent dat je de volledige prijs voor het bezoek dient te betalen en er achteraf geen restitutie kan plaatsvinden.

Kan ik in het museum een Museumkaart aanschaffen?
Museumkaarten zijn te koop aan de kassa van het museum. Kijk op de webiste van Museumkaart voor meer informatie over de kaart en bijbehorende voorwaarden, of om er online een te bestellen.

Kan ik Vriend worden van het Drents Museum?
Ja, graag! We zijn erg blij met de steun van onze vrienden, maar de vriendschap biedt jou ook voordelen. Zo krijg je gratis toegang tot het museum, worden er speciale Vriendenbijeenkomsten georganiseerd en word je uitgenodigd voor exclusieve Vriendenreizen en -excursies. Naast onze Vriendenstichting, hebben we bovendien een speciale YOUNG Culture Club voor iedereen van 25 tot 45 jaar, die het museum een warm hart toedraagt! Klik hier voor alle informatie over Vrienden van het Drents Museum en andere manieren om ons te steunen.

Mag ik met mijn Rembrandtkaart een gratis introducé meenemen?
De Rembrandtkaart geeft in principe toegang voor max. 1 persoon, in actieperiodes is het soms mogelijk om introducés mee te nemen. Van 2 tot en met 31 augustus 2022 is zo'n actieperiode.
Van 2 tot en met 31 augustus mag er per Rembrandtkaart gratis een introducé worden meegenomen. Wil je hiervan gebruik maken? Bestel dan voor jezelf én voor je introducee een ticket van het type Rembrandtkaart. 
(Buiten actieperiodes: bestel voor jezelf een ticket van het type Rembrandtkaart en voor overige bezoekers een ander ticket gekocht te worden (bv. volwassenen of Museumkaart). Meer informatie.

Mag ik met mijn VriendenLoterij VIP-kaart een introducé meenemen?
De VriendenLoterij VIP-kaart geeft in principe toegang voor max. 1 persoon, in actieperiodes is het soms mogelijk om introducés mee te nemen. Van 2 tot en met 31 augustus 2022 is zo'n actieperiode.
Van 2 tot en met 31 augustus mag er per VriendenLoterij VIP-kaart gratis een introducé worden meegenomen. Wil je hiervan gebruik maken? Bestel dan voor jezelf én voor je introducee een ticket van het type VriendenLoterij VIP-kaart. 
(Buiten actieperiodes: bestel voor jezelf een ticket van het type VriendenLoterij VIP-kaart en voor overige bezoekers een ander ticket gekocht te worden (bv. volwassenen of Museumkaart). Meer informatie

Ik ben mijn VriendenLoterij VIP-kaart vergeten tijdens mijn bezoek. Wat nu?
Indien je bij jouw bezoek geen originele, geldende VIP-kaart kun overhandigen, kun je helaas geen gebruikmaken van de korting die ons museum hanteert voor VIP-kaarthouders. Dat betekent dat je de volledige prijs voor het bezoek dient te betalen en er achteraf geen restitutie kan plaatsvinden. Indien je hier aanvullende vragen over heeft, kun je altijd contact opnemen met de Klantenservice van de VriendenLoterij.

Kan ik een combiticket kopen?
Er zijn op dit moment geen combitickets beschikbaar.

Moet ik met een pas waarmee ik gratis toegang heb tot het Drents Museum ook online een ticket kopen?
Bezoekers in het bezit van een Museumkaart, Vriendenpas, Rembrandtkaart en ICOM-pas hebben gratis toegang tot het museum (afhankelijk van toeslagen bij tentoonstellingen). Bestel uw ticket online om een tijdslot te reserveren. Vergeet bij een bezoek aan het Drents Museum niet de pas waarmee je gratis toegang hebt.

Ik ben in het bezit van een ING-pas. Klopt het dat er een actie is voor ING-pashouders?
Van 19 november tot en met 7 januari was er een speciale actie voor ING-pashouders. Deze actie is reeds verlopen.

                                                                                                                                            Terug naar boven

KORTINGSCODES, VOUCHERCODES & GRATIS MAANDAGEN

Hoe maak ik gebruik van een toegangscode of kortingscode?
Nadat je een datum hebt geselecteerd voor bezoek kom je op de pagina 'type tickets'. Onderaan de pagina ‘type tickets’ kun je een kortingscode invoegen. Klik op ‘kortingscode invoeren’ vervolgens kun je hier de kortingscode invoeren. De korting wordt daarna in de prijs verwerkt. Een kortingscode kan niet in combinatie met andere actiecodes gebruikt worden voor dezelfde bestelling. 

Kan ik als Assenaar gratis naar het museum?
Tijdens de zomervakantie van 2022 is op maandag de toegang gratis voor inwoners van Assen. Het gaat om alle maandagen van 11 juni t/m 29 augustus. Als je gebruik maakt van deze actie is het niet nodig (en niet mogelijk) om online een ticket te bestellen. Meer info

                                                                                                                                            Terug naar boven

LEZINGEN

Worden er lezingen gegeven bij de tentoonstelling In de ban van de Ararat?
Ja, in het weekend (zaterdag en zondag) worden er gratis lezingen gegeven in het kader van de tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat’. Klik voor meer informatie en uitzonderen op.

Kan ik voorafgaand aan mijn lezing het museum bezoeken?
Nee, dat is helaas niet mogelijk. Wanneer je een ticket koopt met lezing, is de lezing de start van je bezoek. Er zijn lezingen beschikbaar om 11.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur (zolang de voorraad strekt). Na afloop van de lezing kun je de tentoonstelling bekijken. Je kunt dan zo lang je wilt in het museum blijven.

                                                                                                                                            Terug naar boven

GROEPSBEZOEK

Ik wil een rondleiding boeken. Hoe doe ik dat?
Rondleidingen in het Drents Museum zijn mogelijk voor groepen vanaf 10 personen. Klik hier voor het maken van een boeking bij de tentoonstelling In de ban van de Ararat.

                                                                                                                                            Terug naar boven

 

Heb je een andere vraag? Neem dan contact op via het contactformulier of bel naar +31 (0)592 - 377 773.

                                                                                                                                            Terug naar boven