Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
gesloten op zaterdag 27 april 
open maandag 29 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

De Kim Utopie

In de tentoonstelling De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea gaf het Drents Museum aan de hand van ruim tachtig schilderijen en werken op papier een unieke inkijk in het gesloten Noord-Korea. De schilderijen zijn in de periode van 1960 tot 2010 gemaakt door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst. De tentoonstelling toonde hoe het regime socialistisch-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden.

Geïdealiseerde samenleving
De werken in de expositie kwamen uit de bijzondere Nederlandse privécollectie van verzamelaar Ronald de Groen. Gedurende twintig jaar heeft een speciaal daarvoor aangestelde groep Noord-Koreanen het land afgezocht naar sociaal-realistische kunst van hoge kwaliteit. De schilderijen schetsen een door de staat geregisseerde en geïdealiseerde Noord-Koreaanse samenleving: de Kim Utopie. Belangrijke thema’s zijn de Grote Leider, heroïsch verzet en patriottisme, industriële en wetenschappelijke vooruitgang en de vruchtbaarheid van de landbouw.

Kunst als politiek medium
Onder het visionaire leiderschap van Kim Il Sung (Eeuwig President van de Republiek, 1912 - 1994) heeft dit utopische Noord-Korea zich losgeworsteld van de last van het verleden. De Kim Utopie verbeeldt dat de Noord-Koreanen in alle vrijheid kunnen werken aan een paradijselijke toekomst. Tegelijkertijd toonden de werken in de expositie de macht van kunst als politiek medium en de verwevenheid van kunst en politiek, zoals we dat ook kennen van Sovjet-Rusland en Maoïstisch China.

Publicatie
De Kim Utopie is de vierde expositie in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Dr. Koen de Ceuster, verbonden  aan Leiden Institute of Area Studies van de Universiteit Leiden. De Ceuster is een internationale autoriteit op het gebied van Noord-Koreaans kunst- en cultuurbeleid. Bij de tentoonstelling verscheen de gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS.